34.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNa današnji dan 1992. oslobođene su Rijeka i Župa dubrovačka, čime je...

Na današnji dan 1992. oslobođene su Rijeka i Župa dubrovačka, čime je razbijena blokada Dubrovnika

Danas obilježavamo 31. obljetnicu oslobođenja Rijeke i Župe dubrovačke i deblokade Dubrovnika. 26. svibnja ratne 1992. ostat će upisan velikim slovima u povijest Dubrovnika. U okviru akcije Spaljena zemlja, Hrvatska vojska razbila je blokadu Dubrovnika, kojeg je od listopada 1991., u okruženju držala JNA s paravojnim postrojbama iz istočne Hercegovine i Crne Gore. Na vijesti o povlačenju neprijateljske vojske ljudi su izlazili na ulicu, grlili se i ljubili, klicali od radosti, čestitali jedni drugima.

-Koristeći povlačenje jedinica JA s prilaza Dubrovniku, 163. brigada izašla je iz Grada i prešla u napadna djelovanja. Prva bojna do 9,30 sati sutrašnjeg dana, 27. svibnja zauzima Brgat i Župu dubrovačku, a Druga bojna ulazi u Osojnik, čime je Dubrovnik ostao izravno ugrožen samo na prostoru od Golubova kamena do Ivanice. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade s a163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata. Do konca lipnja završeno je oslobađanje cjelokupnog područja Dubrovačkog primorja i spajanja snaga 1. i 4. gardijske brigade sa 163. brigadom HV na području Osojnika, gdje se uz teške gubitke učvrstila 2. bojna držeći crtu od Sv. Ane do Vukovića i Velike gomile. Prva bojna zauzela je na istočnom pravcu cjelokupnu Župu dubrovačku držeći položaje od Brgata i Postranja do Plata – piše Gradoplov.

U povodu obilježavanja 31. obljetnice oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika, u petak 26. svibnja položit će se vijenci na spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu, prema sljedećem rasporedu:

07:00 – 09:00 sati – na više spomen obilježja na području gradskih kotara Komolac i Mokošica

18:00 sati – kod spomen obilježja na Osojniku

18:30 sati – kod centralnog spomenika u Komolcu          

U 19:00 sati služit će se sveta misa zadušnica za poginule hrvatske branitelje, u Župi Presvetog Spasitelja u Mokošici.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA