29.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiNA DANAŠNJI DAN 1991., vojska JA je ušla u Mokošicu, stisnuo se...

NA DANAŠNJI DAN 1991., vojska JA je ušla u Mokošicu, stisnuo se obruč oko Grada

Na današnji dan, 20. studenog 1991. godine, na pregovorima u Komolcu kojima su prisustvovali predstavnici Skupštine općine, promatrači misije EZ-a iz Trebinja te Bernard Kouchner, JA je posta­vila ultimatum u kojem zahtijeva razoružanje hrvatskih obrambenih snaga u stambenom naselju Nova Mokošica. Kako takav uvjet nije prihvaćen, sastanak je odmah prekinut.

Neposredno potom neprijatelj je, na današnji dan, 20. studeno­ga 1991. godine, ušao u Novu Mokošicu. Feribot »Liburnija« već 13—ti dan bio je zatočen je u korčulanskoj luci s hranom i vodom za Dubrovnik. Francuski vojni brod-bolnica »La Rance« uplovio je u grušku luku s pomoći u lijekovima i sanitetskom materijalu. *S njim je trebalo otputovati tristotinjak naših sugrađana prema Rijeci.* Brod »La Rance« je s talijanskim brodom “San Marco” i nekim drugim brodovima trebao održavati humanitarni konvoj s Dubrovnikom.*Uži dio grada opasan je minama zbog obrane. Steffan de Mistura, izaslanik UNICEFA, zatražio je od međunarodne javnosti da ne zaboravi tisuće djece, zatočene u Dubrovniku.

Na današnji dan, 20. studenoga 1991. godine, kao civilna žrtva dubrovačkom području, poginuo je Vido Žitković, iz Prijevora, rođen 1921. Nakon pada Slanog, i okupacije Zatona i Orašca u koje je neprijatelj ušao 1. studenog 1991. g. i nedugo nakon pada Osojnika, jednog od najvažnijih uporišta obrane Dubrovnika, 20. studenog 1991., okupirana su i najveća prigradska naselja Mokošica i Nova Mokošica te manja naselja Rožat, Komolac, Šumet i Čajkovići. Branitelji se povlače prema Dubrovniku i zauzimaju položaje u prvom zapadnom prigradskom naselju Sustjepan. Padom posljednjih prigradskih naselja Dubrovnik je bio u potpunosti okružen neprijateljskom vojskom. Prva crta obrane je postavljena na potezu selo Sustjepan (na zapadnom prilazu Gradu) – naselje Nuncijata – Jadranska magistrala (iznad naselja Gruž i Starog Grada) – utvrda Imperial na brdu Srđ – naselje Orkanski visovi – hotel Belvedere (na istočnom prilazu Gradu Dubrovniku). Malobrojni minobacači su raspoređeni u kampu Solitudo na Babinom kuku te Bogišićevom parku na Ilijinoj Glavici. 

izvor:Gradoplov

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA