31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaMuzeji i galerije Konavala partneri u EU projektu Transnational history

Muzeji i galerije Konavala partneri u EU projektu Transnational history

Muzeji i galerije Konavala sudjeluju u EU projektu „Transnacionalni pristupi i multiperspektivne metode u posredovanju povijesti“ kojemu je cilj promicanje transnacionalnih prikaza povijesti. Voditelj projekta je Universitaet Klagenfurt iz Austrije, a partneri EU Warehouse iz Belgije, Sprachendienst Konstanz iz Njemačke, Instytut Tolerancji w Lodzi iz Poljske, Forschungszentrum für historische Minderheiten iz Austrije, Asociatia Solidart iz Rumunjske i Norrköpings Stadsmuseum iz Švedske.

Sudionici projekta prikazat će koliko je važna nacionalna perspektiva u odabiru i zastupljenosti određenih tema u nastavi iz povijesti. Svaki partner bavi se određenom temom koja je značajna za 19. i 20. stoljeće. Belgija se bavi kolonijalizmom u Kongu, Njemačka bijegom i protjerivanjem njemačkog stanovništva s istočnih teritorija na kraju Drugog svjetskog rata, Hrvatska, odnosno Muzeji i galerije Konavala proučavaju temu pomicanja granica tijekom Drugog svjetskog rata u Konavlima, Austrija način suočavanja sa slovenskom manjinom u Koruškoj, Poljska antisemitske nerede 1968. godine, Rumunjska revoluciju iz 1989. godine, a Švedska se bavi temom radne emigracije iz Europske unije pedesetih godina.

Ciljevi projekta, nakon tematske podjele, bili su analiza školskih knjiga iz povijesti, koja će prikazati kako povijesna perspektiva i modeli trenutno izgledaju diljem Europske unije. Navedeno se proučava s ciljem bolje prakse, u kojoj bi povijest bila prikazivana koristeći se znanstvenim metodama, formalnim i neformalnim obrazovnim pristupima kao i umjetničkim oblicima izražavanja, poput dokumentarnog kazališta i izložbi. Time bi se otvorila i mogućnost razvijanja višedimenzionalne forme komunikacije za obrazovanje odraslih. Predviđeno je da će projekt trajati tri godine, a zbog COVID-19 pandemije dosadašnji su sastanci održani online.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA