13.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 travnja, 2024
NaslovnicaPolitikaMOST U DUBROVNIKU: Ogromna birokracija „jede“ građane i poduzetnike

MOST U DUBROVNIKU: Ogromna birokracija „jede“ građane i poduzetnike

MOST nezavisnih lista organizirao je konferenciju za medije simbolično na Mostu dr. Franja Tuđmana gdje su predstavili svoje kandidate za X. izbornu jedinicu. Predsjednik MOSTA Božo Petrov, Ivica Dajak, Maro Kristić te Julija Zupčić kazali su zašto su na listi za Hrvatski sabor te koje su teme za koje će se zalagati u Saboru. Čvrsto se zalažu za ukidanje županija, kritiziraju rad Turističkih zajednica, smatraju kako ne postoji strategija za gospodarstvo i poduzetnike, a MOST ističu kao stranku koja pruža slobodu govora svojim zastupnicima u Saboru za razliku od drugih političkih stranaka.


-Izuzetno mi je drago da danas imamo predstavljanje upravo na ovome mjestu jer se s ove pozicije vide svi ključni i strateški resursi ovoga grada. Za dvije godine koje sam proveo u Hrvatskom saboru su upravo ove teme za koje sam se zalagao, bitka za plato Srđa, ne trebam posebno spominjati govore nakon kojih su smijenjeni članovi Upravnog vijeća Lučke uprave Dubrovnik, a spriječena je i dodjela koncesije za terminal za brodove na kružnim putovanjima francusko-turskom konzorciju. Investicije koje danas radi ova Gradska uprava, a to je projekt ceste Most – Pobrežje, kao i Lapadska obala ne bi bili mogući da Most tada nije promijenio zakon o izvlaštenju i naknadi koji je omogućio da procesi izvlaštenja budu odvojeni od procesa utvrđivanja naknade – rekao je na konferenciji za medije Maro Kristić.

Dodao je kako je MOST u gradu Dubrovniku prepoznat, ali i kako su bitni pojedinci i sloboda govora. Kazao je kako MOST pruža slobodu govora svojim zastupnicima za razliku od drugih političkih stranaka.

-U Saboru sam branio teme Dubrovnika, a MOST mi je to omogućio, mislim da je to poprilično važno za građane Dubrovnika te smatram da sam to radio poprilično hrabro, nisam gledao kome ću se zamjeriti, to je sloboda. Ne sjećam se da ste nekad prije od naših zastupnika mogli čuti tema koje se tiču Dubrovnika niti nekih postignuća, stoga vjerujem da građani to pamte i da će upravo zato birati MOST i da će naravno zaokružiti mene kao broj 4 na listi – rekao je Kristić.

Za gradonačelnika Mata Frankovića je kazao kako se ne snalazi dobro zajedno s Gradskom upravom te kako nemaju dovoljno kompentencija, ali ukoliko se stvari budu mijenjale, kako ipak mogu očekivati Kristićevu podršku, no bez konsenzusa kaže, ne može se dalje.

Ivica Dajak, MOST-ov vijećnik u Skupštini Dubrovačko – neretvanske županije je kazao kako se prvobitno u svom političkom djelovanju zalaže za gospodarski segment.

-Nalazimo se u izazovnom vremenu u kojemu se vidi koliko do sada nismo dovoljno kvalitetno radili da bi bili bolje pripremljeni na ovu situaciju. MOST u svom gospodarskom programu ima vrlo konkretne gospodarske mjere koje se odnose na porezne reforme, na reformu javne uprave koja bi trebala rezultirati smanjenje troška države, kao i orjentacija na turističku monokulturu i na poljoprivredu, kao i uslužne djelatnosti s visokom dodanom vrijednošću koje bi u našim krajevima mogle kvalitetno funkcionirati i ubuduće nas učiniti fleksibilnijima i otpornijima na ovakve situacije – kazao je Dajak.

Kazao je i kakav je njegov stav oko ukidanja županija.

-Klupa županijskog vijećnika najbolje je mjesto da se uvidi kako je ukidanje županija ispravan stav. Kroz tri godine rada u DNŽ zalažem se za teme kako one važne za županiju, tako i za teme iz lokaliteta iz kojega dolazim. Međutim, županija nema niti novčanih sredstava niti zakonskih ovlasti urediti važne elemente za život toga područja. Kada vidite kako od županijskog proračuna teškog skoro milijardu kuna ostaje nekih 70 milijuna kuna s kojima županija zapravo raspolaže to govori sve – rekao je Dajak.

Ekonomistica za turizam u Dubrovniku Julija Zupčić se također nalazi na MOST-ovoj listi za zastupnicu u Hrvatski sabor.  Objasnila je sa svoga stajališta kako promišlja turizam u trenutnoj krizi i kakvo je njezino iskustvo.

-Mislim da imam dosta iskustva za poboljšanje turizma pogotovo u Gradu Dubrovniku. Pokazalo se u krizi kako je naš turizam samo tako stao, naš ministar turizma uglavnom kada se javlja na vijesti javlja se s područja Istre ili sa sjevera, Dubrovnik je uvijek zadnji, Turistička zajednica samo stoji, ne radi ništa. Moraju se povezati turoperatori, zračna luka, hotelski smještaj i jedino tako možete dovesti goste u Dubrovnik. Ako se čeka da sve padne s neba, Dubrovnik će ostati prazan kao što je sad. Treba potaknuti četiri elementa da se dogodi turizam, bez charter letova s ovakvim linijskim aviokompanijama gdje su karte jako skupe, mi možemo govoriti kako imamo samo 10 posto prometa za razliku od prošle godine – rekla je Zupčić.

Za gradonačelnika Frankovića je kazala kako pozdravlja ono što on pokušava napraviti s avio linijama, ali smatra kako mu nedostaje znanja jer prema njoj on povezuje redovne linije koje su skupe. -Bez paketa od sedam dana u hotelu, ne možemo reći kako smo vratili goste u Dubrovnik – ističe Zupčić.

Kritizirala je strategiju i rad Turističke zajednice u Dubrovniku.

-Danas imamo dvije linije Lufthanse koje slijeću u Dubrovnik, to je smiješno, charter nemamo nijedan, ovo malo gostiju što šetaju, oni dolaze privatnim avionima. Ostaju samo par dana, kažu da idu za Crnu Goru jer je u Dubrovniku sve zatvoreno. Pitamo Turističku zajednicu koji su restorani otvoreni u Dubrovniku, oni nemaju nikakav odgovor, jer nisu napravili nikakav strateški plan za ovo vrijeme, jednostavno sve je stalo – dodala je.

Božo Petrov, predsjednik MOSTA kaže kako je njihova lista za X. izbornu jedinicu kvalitetno sastavljena.

-Lista pokriva sva mjesta u X. izbornoj jedinici. Neki od ovih ljudi, kao što su Maro Kristić i Ivica Dajak već su opravdali povjerenje. Dosta nam je politike žetončića, vjerujem da je svakome nakon ove tri godine iskustva sasvim dovoljno. Mi nismo došli dizati ruke nego smo došli mijenjati situaciju u Hrvatskoj. Građani će odlučiti na izborima i reći tko je opravdao povjerenje. Samo želim podsjetiti građane što su oni sve obećavali, obećavali su milijarde, a koliko se tih projekata ostavrilo u zadnje dvije, tri godine, to je nula kuna. Apeliram na građane da ne slušaju što govore nego da mjere što rade. Došli smo u Vladu promijeniti stvari, nije im odgovaralo da mijenjamo zato su nas na kraju i isključivali. Kada smo predložili teritorijalni reustroj, u tome trenutku su nas isključili iz Vlade. Ovakav sustav kakav je danas nije održiv – rekao je Petrov.

Dodao je kako ogromna birokracija „jede“ građane i poduzetnike. Pita se i gdje je dugoročni plan za gospodarstvo i poduzetnike nakon korona krize.

-Po ovome svemu što ide, kriza će biti jača nego ona iz 2008., što će se dogoditi u trenutku kada država prestane plaćati minimalac, a to istječe sad, jesu li zbog toga izašli na izbore – pita se Petrov.

Petrov je kritizirao Plenkovićevu Vladu zato što nisu htjeli omogućiti elektroničko glasovanje te se nada kako će svim građanima biti omogućeno izaći na izbore s obzirom na pandemiju koronavirusa, poručuje kako je na njima da pronađu rješenje.

Kandidati MOST-ove liste za X. izbornu jedinicu su: Božo Petrov, Ante Kujundžić, Ivana Ljulj, Maro Kristić, Gloria Matulin, Jakoslav Rojnica, Frane Pleić, Nada Jeličić, Ivica Dajak, Julija Zupčić, Martina Ostojić, Ivan Mataga, Matea Vučković i Ivica Kukavica.

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA