33.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaIzbori 2021MOST: Prerađivačka industrija prepolovila se u zadnjih 20 godina

MOST: Prerađivačka industrija prepolovila se u zadnjih 20 godina

Kandidat za gradonačelnika Dubrovnika Maro Kristić i kandidat za župana DNŽ Božo Petrov iz Mosta na današnjoj konferenciji za medije osvrnuli su se na gospodarstvo i turizam. Petrov je kazao kako u županiji postoji jako puno poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi, a Kristić je kritizirao odnos Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice prema Gradu Dubrovniku.

-Naša županija je usmjerila svoj gospodarski razvoj samo na jednu djelatnost, 54 posto BDP-a dolazilo je iz ove županije samo iz turizma. Netko je svih ovih 20 godina to promatrao, nije ulagao u druge djelatnosti u koje se trebalo ulagati. Na kraju smo svi bili osuđeni samo na uslužne djelatnosti i tome je naravno došao kraj. Osim toga meni je sramotno da županijske vlasti nisu u niti jednom trenutku zadnjih godinu i pol dana otkad se to događa, a vidjeli su i žive valjda s tim ljudima, digle svoj glas prema centralnog državi. Cijelo vrijeme su se hvalili s tom vertikalom – rekao je Božo Petrov koji je dodao kako se najviše sredstava u državni proračun isplaćivalo iz DNŽ.

-Barem da se napravi pravi moratorij na kredite, a ne ovaj smiješni koji  su oni definirali, a to je da vam o bankama ovisi hoće li vam se dati moratorij ili ne, i hoće li taj moratorij uključivati ili ne kamatu, Slovenija je to razriješila u prva dva tjedna kada je nastala globalna epidemija. Oni su rekli, u našoj državi banke moraju dati moratorij, ja nisam čuo od ovih županijskih vlasti da su oni to ijednom u javnosti rekli – kazao je Petrov, a dodao je kako se prerađivačka industrija u pola prepolovila u zadnjih 20 godina.

Kazao je kako treba poduzeti određene korake.

-U prvom redu treba smanjiti administrativne barijere, omogućiti ljudima da što lakše dođu do dokumentacije te da investitori mogu što lakše investirati svoja financijska sredstva u ovu županiju. Očekujemo bespovratne potpore koje su izostale u ovih godinu i pol dana jer županijska  vlast nema sluha za obrtnike, mikro i male poduzetnike. Tražit ćemo da se DUNEA konačno usmjeri prema nama i našim potrebama, prema obrtnicima i poduzetnicima. Osim turizma u županiji se može razvijati poljoprivreda, imamo 50 tisuća hektara poljoprivrednog zemljišta koje se ne koristi – kazao je Petrov.

Maro Kristić kazao je kako ne prihvaća odnos države odnosno Ministarstva turizma i Hrvatske turističke zajednice prema Gradu Dubrovniku.

-Neki dan ste mogli čuti izjavu ministrice Brnjac kako je Hrvatska pretežito auto destinacija i kako zbog toga svi trebamo biti sretni za razliku od nekih destinacija poput Grčke i Malte koje su avio destinacije i da oni  zbog toga imaju velike probleme. Jedna takva izjava je ostala potpuno ignorirana od strane gradske uprave i dubrovačke Turističke zajednice umjesto da je uslijedila oštra reakcija – rekao je Kristić koji je dodao kako se nekad u Dubrovniku razvijao turizam koji je doprinosio cijeloj Hrvatskoj, a kako Istra tada uopće nije imala turističke rezultate.

-Mi nemamo niti jednog našeg predstavnika na čelu nekog predstavništva turističke zajednice u svijetu niti u tijelima koji odlučuju o turističkom gospodarstvu. Još jedan put na ovaj način želim osuditi prvenstveno ponašanje gradske uprave. Gradom Dubrovnikom i županijom trebaju upravljati oni koji su u svakom trenutku spremni osuditi nečije negativno ponašanje prema građanima Dubrovnika – rekao je Kristić.    

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA