7.8 C
Dubrovnik
Utorak, 7 prosinca, 2021
NaslovnicaIzbori 2021MOST predstavio program - o problematičnim projektima odlučivat će građani na referendumu

MOST predstavio program – o problematičnim projektima odlučivat će građani na referendumu

Gradska organizacija Most Dubrovnik danas je predstavila Opći dio predizbornog programa, koji je , naglasio je kandidat za gradonačelnika Maro Kristić, otvoren za raspravu, a naglasci su stavljeni na financijsko stanje grada, transparentnost financija, potpore gospodarstvu i socijalni program. Na konferenciji za medije doznali smo kako će Tonči Skvrce, kao nezavisni biti njihov kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Kristić je uvodno istaknuo kako se Most prije svega zalaže za transparentnost javnih financije i kako će, ukoliko osvoje vlast u Gradu, uvesti aplikacije putem kojih će građani moći svakodnevno u realnom vremenu pratiti kako se troši javni novac. Naglasio je kako MOST planira za sve prijeporne projekte raspisivati referendum te ih realizirati isključivo uz većinsku potporu građana.

Ivica Ban istaknuo je kako smatra da Grad u budućem preustroju javne uprave svakako treba ostati područno središte i kako se zalaže za očuvanje okoliša, prije svega izvora pitke vode i ekološkog rješavanja problema otpada. Naglasio je kako će MOST dati podršku osnivanju područne investicijsko-kreditne banke u vlasništvu lokalnih gospodarstvenika. On smatra kako poticanjem razvoja poljoprivrede i reindustrijalizacijom prije svega industrijama koje su ekološki prihvatljive treba razbiti turističku monokulturu. Kazao je kako se MOST obvezuje na javnost rada i transparentnost javnih financija. Naglasio je kako podržavaju projekt participativnog budžetiranja kad je riječ o gradskim kotarevima i mjesnim odborima, koji sami trebaju predložiti projekte na svom području, koje potom treba financirati iz proračuna.

O obrazovanju i obitelji govorio je također nezavisni simpatizer MOST-a Tomislav Franušić, koji je naglasio kako nije političar, ali se priključio ovoj liti jer ima životno iskustvo u obrazovanju, kao privatni poduzetnik, a i u obiteljskim pitanjima, jer ima najveću obitelj u Dubrovniku.

“Most kao suvremena domoljubna opcija ima moje povjerenje”, naglasio je Franušić. On smatra kako više treba raditi na čuvanju bogatstva dubrovačkog govora, kao vannastavnog predmeta jer je on važan element identiteta. Također smatra kako lokalna vlast treba sufinancirati ravnopravno privatne obrazovne institucije, koje jamče pluralizam u obrazovanju. Naglasio je kako smatra da obrazovne programe i u srednjim školama i na dubrovačkom sveučilištu treba prilagoditi potrebama razvoja Grada. Istaknuo je kako će program MOST-a posebnu pozornost obratiti na djecu i osobe s posebnim potrebama, kojima je potrebna veći nivo psihološke i zdravstvene usluge, naglasivši kako i sam ima dijete s posebnim potrebama.

“Mi se zalažemo za zaštitu života od začeća do smrti. Osobito se zalažemo za poboljšanje uvjeta življenja za obitelji s djecom i program dodjele statusa “majke odgajateljice”, može i “oca odgajatelja” za obitelji s više djece, kakav ima Grad Zagreb trenutno, jer to je ulaganje u budućnost Grada i Županije”, istaknuo je Franušić.

Naglasio je kako je kršćanstvo duboko usađeno u identitet Grada i njegovih ljudi te da treba čuvati naše običaje i tradicije, kao i obnavljati sakralne objekte uz poštivanje svih manjinskih vjerskih zajednica.

Kandidat za zamjenika Tonči Skvrce govorio je o turizmu i gospodarstvu istaknuvši kako prvo treba reorganizirati turističke zajednice te započeti s programom pametnog turizma kroz uvođenje novih IT rješenja. Kazao je kako Dubrovnik uslijed ove krize treba nadopunu svog branda te novi pristup brodovima na kružnim putovanjima, kao i pojačanje zračnih linija te orijentaciju na zeleni turizam u svakom pogledu. Naglasio je kako turističku pristojbu i paušalni porez treba prilagoditi realnoj situaciji.

On smatra kako bi država dodjelom 35 ha poljoprivrednog zemljišta na području Dubrovnika, malim OPG-ovima mogla potaknuti okrupnjivanje ekološke proizvodnje, koja bi svoje tržište onda našla na stolovima dubrovačkih ugostitelja i hotelijera.

Istaknuo je kako će MOST-ov prioritet biti implementacija Plana upravljanja povijesnom jezgrom, nastojanje da u upravnim vijećima kulturnih ustanova sjede nestranački stručnjaci te izgradnja kongresno-izložbenog centra u Kuparima, ne na Babinom kuku, gdje bi tolika količina prometa (1000 automobila i 130 autobusa) zagušila ionako pretrpane prometnice.

Naglasio je kako je prijavljivanje na EU fondove ključno, ali da se oni zalažu da Grad i lokalna uprava budu inicijatori programa, a ne da se samo prijavljuju , kao protočni bojler na projekte koje smišljaju ministarstva u Zagrebu. U tom procesu kao ključne vidi gradski odjel za EU projekte, agenciju DURA i Turističku zajednicu.

Maro Kristić na kraju je dodao kako će se MOST zalagati za zadržavanje poticaja gospodarstvu, ali i za nove poticaje, osobito ženskom poduzetništvu, IT tvrtkama i proizvodnji.

“Komunalana infrastruktura je najvažniji dio našeg programa. Uz kapitalni projekt autoceste do Dubrovnika, treba rješavati promet u mirovanju gradnjom javnih garaža, gdje god je to moguće. Prometno rješenje kružne žičare od Gruža preko obronka Srđa do povijesne jezgre, moglo bi biti učinkovito kad se Grad opet nađe u turističkoj vrevi”, kazao je Kristić.

Osvrnuo se i na problem komunalnih vezova i kazao da će nastojati otkupiti dio vezova u Marini Gruž za tu svrhu.

Naglasio je kako će odmah, čim preuzmu vlast započeti s postupkom izrade novog GUP-a te da kao mjesta razvoja grada vidi Pobrežje, Gornja sela, Orašac i Zaton, a ne uže područje grada. Naglasio je kako će se zalagati za nestranačku upravu bolnice i gradnju stanova za medicinsko osoblje te za veću pristupačnost usluga osobama s invaliditetom. Te je dodao kako će se zalagati osobito za unaprjeđenje dubrovačkog športa.

Sven Žustra predstavnik mladeži MOST-a, koja će se uskoro osnovati naglasio je kako se mladi trebaju uključiti u politiku, jer ona utječe na njihove živote i od nje se ne može pobjeći. Predstavio je nekoliko glavnih stavki projekta za mlade te pozvao navijače “Boyse i Torcidu” u Most jer oni imaju u programu i razvijanje organizirane kulture navijanja.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić