32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaMOST: besramno je prikrivanje posljedica izgradnje Centra za otpad u Lučinom...

MOST: besramno je prikrivanje posljedica izgradnje Centra za otpad u Lučinom razdolju

U srijedu, 8. srpnja 2020. u Orašcu je održana tematska sjednica Županijske skupštine s jedinom točkom dnevnog reda, Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom (CGO) Lučino razdolje. MOST je poslao priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Konačno je održana Tematska sjednica o Izgradnji CGO Lučino razdolje, a zahtjev za njeno sazivanje predan je još 13. ožujka 2020. Prema tome, sjednica je po zakonu trebala biti održana do sredine travnja, ali vladajućima je dobro došla pandemija kako bi se tri mjeseca pravili da zahtjeva nema.

„Očito je da vladajući strahuju od spominjanja ovog projekta u javnosti pa nastoje na sve načine izbjeći struku i argumentiranu raspravu. Pokazali su to i na tematskoj sjednici na kojoj su izbjegli sudjelovati u raspravi te su, iako nijedan hrvatski zakon to ne brani, a međunarodne konvencije čak i savjetuju, zabranili govoriti predstavnicima građanskih inicijativa i eminentnim stručnjacima iz područja zaštite okoliša.

Župan je u raspravi inicijativu da se raspravlja o izgradnji centra nazvao besramnom, ne razmišljajući o tome koliko su besramna njihova prikrivanja činjenica o posljedicama izgradnje CGO i koliko je besramno preko godinu dana držati u tajnosti studiju izvodljivosti. Time je vjerojatno želio sakriti od građana to da će odvoz otpada zbog ovog projekta poskupiti“ – poručili su iz Mosta nezavisnih lista, a zatim su još ukazali na neodgovornost prikrivanja štetnosti ovog projekta:

„Besramno je tvrditi da CGO neće imati štetnog utjecaja na Malostonski zaljev jer je i djetetu koje u trećem razredu uči o kršu jasno da će taj utjecaj biti znatan. I stonski školjari aktivirali su se u obrani svjetski poznatih kamenica i egzistencije školjaka na ovom području. Ne samo da je ugrožen Malostonski zaljev i školjkarstvo nego i slivovi Trebišnjice i Neretve, kao i kvaliteta života i zdravlje ljudi na puno širem području.“

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA