30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMladi poljoprivrednici iz DNŽ u studijskom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Mladi poljoprivrednici iz DNŽ u studijskom posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji

Predstavnici centra EUROPE DIRECT Dubrovačko-neretvanske županije iz Regionalne agencije DUNEA, organizirali su studijski posjet Koprivničko-križevačkoj županiji „Kako od Polja do stola primjerom dobre prakse“ u kojem su im se pridružili mladi predstavnici OPG-ova iz Dubrovačko-neretvanske županije. U organizaciji studijskog posjeta sudjelovali su i EUROPE DIRECT centri iz Koprivničko-križevačke i Brodsko-posavske županije.

Svrha posjeta bila je razmjena iskustava te obilazak primjera dobre prakse uz promoviranje korištenja bespovratnih sredstava iz EU fondova. U posjetu su, osim domaćina iz Razvojne agencije PORA, koja predstavlja EUROPE DIRECT centar Koprivničko-križevačke županije, sudjelovali i LAG-ovi s područja Koprivničko-križevačke županije te predstavnici centra EUROPE DIRECT Slavonski Brod sa predstavnicima lokalnih OPG-ova.

Prvog dana posjeta organiziran je sastanak na kojem su predstavnici LAG-ova Koprivničko-križevačke županije prezentirali glavne značajke Programa ruralnog razvoja 2014.-2020., natječaje koje su raspisivali na području LAG-ova, izazove s kojima su se susretali prilikom evaluacije i odobravanja projekata kao i očekivanja koja imaju od novog financijskog programskog razdoblja. Sastanak je zaključen prezentacijom primjera dobre prakse u otkupu i preradi voćarskih i povrtlarskih kultura te uspješne suradnje s Podravkom d.d. u otkupu sirovina poljoprivredne zadruge „Ludbreški kraj“. Uslijedio je obilazak vinarije Kostanjevec u općini Rasinja, koja je izgrađena i opremljena bespovratnim EU sredstvima iz programa IPARD i Vinske omotnice.

Drugog dana posjeta organiziran je obilazak OPG Šantić u Križevcima koji se bavi preradom voća te proizvodnjom voćnih sokova i džemova, a osim proizvodnog pogona imaju i vlastite nasade voća. Ovim primjerom dobre prakse posjetitelji su se upoznali sa svim fazama prerade voća te raznovrsnim proizvodima koje OPG Šantić nudi. Predstavnici domaćinstva naglasili su korištenje sredstava iz mjere 6.1.1. Programa ruralnog razvoja 2014.-2020. godine.

Na kraju dvodnevnog posjeta sudionici su posjetili Razvojni centar i tehnološki park Križevci u kojem je predstavljen projekt „Razvoj kratkog lanca opskrbe Zdravo Križevci“. Projekt se nastavio na inicijativu Zdravo Križevci koju je 2020. godine pokrenuo Grad Križevci za vrijeme zatvorenih tržnica uzrokovane pandemijom COVID-19, kako bi obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima omogućio daljnju prodaju svojih proizvoda, a građanima mogućnost kupnje domaćih i zdravih proizvoda na kućnom pragu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA