27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaMJESEC DANA PROLAZI, a tematska sjednica o problemima dubrovačkog sporta se...

MJESEC DANA PROLAZI, a tematska sjednica o problemima dubrovačkog sporta se ne spominje

Na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća raspravljalo se o prijedlogu Programa javnih potreba u sportu za 2023. godinu. Nakon što akt nije dobio podršku dovoljnog broja vijećnika u prvom pokušaju , ponovilo se glasovanje uz zaključak da će se u roku od mjesec dana održati tematska sjednica o problemima dubrovačkog sporta – spominje se gradski vijećnik Maro Kristić, te nastavlja:

Obustava financiranja sportskih klubova u jeku natjecateljske sezone značila bi da zbog nedovoljno dobrog sustava upravljanja kažnjavamo one koji su za to najmanje krivi, sportaše, trenere i općenito sportske kolektive pa stoga smatram da je bilo razborito ponoviti glasovanje. I sam sam se založio za takav scenarij i promijenio svoj stav, iako sam prilikom prvog glasovanja ostao suzdržan.

Moram priznati da me iznenadila reakcija vijećnika Dustre i DDS-a, koji također nisu dali zeleno svjetlo programu javnih potreba u sportu, čime su jasno dali do znanja da nisu zadovoljni postojećim stanjem. Neki, koji nisu dovoljno uključeni u ovu problematiku su to protumačili kao borbu za partikularne interese, dok su se drugi u zadnjih nekoliko dana silno trudili popraviti dojam o sustavu upravljanja dubrovačkim sportom, no s problemima se treba suočavati, a ne od njih bježati. Teza kako politika i sport ne mogu zajedno je upravo na dubrovačkom primjeru pokazala da su politika i sport oduvijek u određenom međuodnosu.

No, smisao interakcije politike i sporta je u tome da treba znati gdje sport počinje, a politika završava, i obratno. U slučaju dubrovačkog sporta, šutnja o brojnim aferama u različitim sportskim granama i evidentno lošem sustavu upravljanja sportom i nadzora trošenja javnog novca kojim se klubovi financiraju, značila bi samo jedno, a to je negativan utjecaj politike na sport koji se manifestira kroz zataškavanje neprihvatljivih pojava.

Sport je mjesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik iskrivljenog ponašanja i zadaća politike je da uspostavi takav okvir u kojem će pojavni oblici takvog ponašanja biti svedeni na minimum i ukoliko se dogode biti sankcionirani. Otvoreno podržavam sve političke aktere koji su izrazili nezadovoljstvo načinom djelovanja i strukturom upravljačkih tijela Dubrovačkog saveza športova te žele otvoreni dijalog po ovom pitanju, jer dubrovačka sportska zajednica zaslužuje pravedan i učinkovit sustav upravljanja sportom koji nije u službi pojedinaca ili pojedinog kluba nego svih klubova i sportaša na jednak način. Posebno ističem kako moj poziv na ostavke članova skupštine i izvršnog odbora članova Dubrovačkog saveza sportova nije nikakav napad na bilo koga osobno, nego apel na dijalog i promjenu sustava i poziv na odgovornost svih nas koji na bilo koji način možemo doprinijeti rješavanju i prevladavanju ozbiljnih problema u kojima se dubrovački sport nalazi.

Jako dobro poznam način djelovanja udruga i ovdje su ostavke pitanje odgovornosti i jedini način da se sustav promijeni na bolje. U tim istim tijelima upravljanja sjede brojni bivši sportaši koji su u pozitivnom smislu zadužili dubrovački sport i vjerujem da i oni sami razumiju da stvari treba žurno mijenjati i da bi u bolje uređenom sustavu i njihov doprinos bio puno značajniji.

Stoga je otvoreni dijalog nakon kojeg će uslijediti izvanredna sjednica Dubrovačkog saveza sportova na kojoj će biti usvojene izmjene statuta i odgovarajućih pravilnika o transparentnosti i načinu rada, izvještavanja i nadzora te biti ponovljen izbor tijela upravljanja jedini put za izlazak iz teške situacije koja nanosi štetu i nepotrebno stvara lošu percepciju, jer fokus uvijek treba biti na općem interesu sportske zajednice – napisao je nezavisni gradski vijećnik Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA