31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMJERE POMOĆI Objavljene cijene struje, Vlada ograničila cijene prehrambenih proizvoda

MJERE POMOĆI Objavljene cijene struje, Vlada ograničila cijene prehrambenih proizvoda

Premijer Andrej Plenković na sjednici vlade predstavio je paket mjera za pomoć građanima, firmama, javnom sektoru i nevladinim udrugama težak gotovo 21 milijardu kuna, piše Index.hr.

S ciljem zaštite građana, gospodarstva, društva, ponovo idemo sa snažnom intervencijom”, rekao je u uvodu sjednice vlade premijer Andrej Plenković.

Ukupni paket mjera po njegovim je riječima težak gotovo 21 milijardu kuna. Vlada po njegovim riječima donosi “snažan, pravedan i sveobuhvatan” program kojim osigurava standard građana, čuva funkciju javnih ustanova i zadržava visok rast gospodarstva. Program je po njegovim riječima pravedan jer je usmjeren najviše onima koje najviše pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija.

“Nalazimo se u vremenu globalnih poremećaja. Brojni su uzroci energetske krize i rasta cijena. Glavni razlog je ruska agresija na Ukrajinu, koja je trajno narušila i odnose Rusije i Zapada. Pritom klimatske promjene, suše i poplave, doprinose poskupljenju energenata. Uz to, Kina je značajno usporila proizvodnju zbog pandemije covida”, rekao je Plenković.

Cijena energenata

Kućanstva će, prema vladinom paketu, od 1. listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura. U kategoriju kućanstava prebacuju se i vrtići, škole, fakulteti, domovi za umirovljenike, nevladine udruge, vjerske zajednice, općine, gradovi i drugi. Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu. Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250 tisuća kilovatsati plaćat će 0.52 kune po kilovatsatu, a iznad te potrošnje 1.76 eura.Uvodi se i kategorija velikih potrošača, koji troše više od 2.5 gigavata, a plaćat će 250 eura po megavatsatu u idućih šest mjeseci.

“Smatramo da u ovakvim okolnostima niz subjekata ne možemo tretirati kao gospodarske subjekte. To su škole, bolnice, vjerske zajednice, gradovi, općine, komunalna poduzeća, vrtići, koji imaju drugu svrhu. Njima smo osigurali univerzalnu struju, koja je malo viša od cijene za kućanstva”, rekao je premijer.

Najavio je i nove cijene struje za poduzetnike, odnosno firme, koje je vlada podijelila u tri kategorije, ovisno o potrošnji

Cijene plina do 1. travnja 2023. ograničene su za kućanstva.

Prehrambeni proizvodi

Ograničava se i cijena osnovnih prehrambenih proizvoda

Pomoć umirovljenicima

Donesena je i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena. Onima s mirovinama do 1850,00 kuna isplatit će se 1200 kuna; od 1850,01 do 2350,00 kuna 900 kuna; od 2350,01 do 3350,00 kuna 600 kuna i od 3350,01 do 4360,00 kuna 400 kuna. 

Pomoć poljoprivrednicima

Za poljoprivrednike je vlada u paketu pripremila potpore od 100 milijuna kuna, a isti iznos predviđen je i za ribare.

Porezno rasterećenja

U sklopu vladina paketa za borbu protiv poskupljenja je i povećanje iznosa neoporezivih primitaka propisanih Pravilnikom o porezu na dohodak. Tako se neoporezive prigodne nagrade s 3000 povećavaju na 5000 kn godišnje, a novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika s 5000 na 7500 kn.

“Ovaj paket je težak skoro 21 milijardu kuna. Ponašamo se u skladu s politikom ravnoteže. Želimo ostati u razini predviđanja i što se tiče proračuna, kreditnog rejtinga. Naš smjer je bio smanjenje javnog duga, doći u suficit, ući u eurozonu i Schengen za nekoliko mjeseci. Time Hrvatsku pozicioniramo među samo 15 zemalja koje su u EU, NATO-u, Schengenu i eurozoni. To može napraviti samo snažna država, koja je zaštićena svojim položajem u europskoj obitelji”, zaključio je Plenković.

Više pročitajte ovdje.

Sve mjere možete pronaći ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA