22.8 C
Dubrovnik
Subota, 1 listopada, 2022
NaslovnicaVijestiMJERE ĆE TRAJATI DO POČETKA LIPNJA? Capak smatra da će se tek...

MJERE ĆE TRAJATI DO POČETKA LIPNJA? Capak smatra da će se tek tad život normalizirati

Hrvatska i dalje bilježi linearni, a ne eksponencijalni, rast zaraženih koronavirusom, što s epidemiološke strane budi optimizam. Broj novozaraženih je manji nego dan prije kada je tijekom 24 sata oboljela 71 osoba: u nedjelju je broj novoobljelih u protekla 24 sata iznosio 56, tako da je ukupno 713 potvrđenih oboljenja, donosi Jutarnji.hr.

Crna statistika se popela na šest umrlih. Tijekom dana u KB-u Dubrava život je izgubio muškarac (rođen 1936.) koji je zbog moždanog udara već bio u teškom stanju. Dosad je iz bolnice otpušteno 52 zdravih pacijenata.

U Zaraznoj bolnici još nitko nije skinut s respiratora, a obično ljudi na respiratoru provedu sedam do deset dana. Upravo strašno brzi rast broja oboljelih, nedostatak respiratora i manjak zdravstvenog osoblja u nekim je zemljama doveo do bujanja epidemije, a rigoroznim mjerama koje su na snazi u Hrvatskoj se nastoji izbjeći takav scenarij i dobiti na vremenu kako bi pritisak na zdravstveni sustav bio ravnomjerniji. No, dokad bi mjere mogle trajati?

– Takvih projekcija nemamo. Radili smo samo procjene prema talijanskim modelima, kao najcrnjem scenariju, kako bismo vidjeli imamo li dovoljno respiratora i kreveta. I tu možemo reći da bi svega bilo dovoljno. Smatram osobno da će tek početkom lipnja biti bolja situacija te da će se tada početi normalizirati život – odgovorio je Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a. – Sunce je pozitivno. Virus ubijaju UV zrake, a što se tiče izdržljivosti, virus umire na 70 stupnjeva u samo par sekundi – rekao je.

Tako razmišljaju i britanski stručnjaci koji također tvrde da bi rigorozne mjere morale trajati do lipnja. Prema njihovim projekcijama, ukinu li se stroge mjere sredinom travnja, kratkotoročno će doći do opadanja broja težih bolesnika koji zahtijevaju intenzivnu skrb, no već do sredine srpnja pritisak će biti ogroman.

Ako se sve mjere ukinu početkom lipnja, pritisak će do sredine srpnja opet biti velik, odnosno gotovo jednak kao i da su mjere ukinute u travnju. No, ako se stroge mjere održe do početka šestog mjeseca, a i nakon toga se nastavi sa zabranom okupljanja i održi navika što je moguće veće socijalne distance, pritisak na zdravstveni sustav bit će u narednim mjesecima konstantno nizak.

 – Ovo je kriza koja će potrajati, a moja je procjena da ćemo imati nekoliko tisuća oboljelih, smrtnost u skladu sa zemljama koje nemaju crne scenarije te da će zbilja ljeto donijeti bolja vremena – zaključio je Capak.

Više pročitajte ovdje.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA