29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 16 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaMišo Krstičević: SDP neće prisustvovati Svečanoj sjednici, koja ima svrhu promocije...

Mišo Krstičević: SDP neće prisustvovati Svečanoj sjednici, koja ima svrhu promocije HDZ-ovih prvaka

Predsjenik Županijske organizacije SDP-a Mišo Krstičević poslao je medijima priopćenje vezano uz Svečanu sjednicu Županijske skupštine te činjenicu kako župan Nikola Dobroslavić na sjednicu nije pozvao predsjednika Zorana Milanovića. Njegovo priopćenje prenosimo u cijelosti.

-Na posljednjoj redovnoj sjednici Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije, župan Nikola Dobroslavić, sluga u maniri apsolutiste, iznio je svoju odluku, točnije odluku svoje partije da neće pozvati na svečanu sjednicu Skupštine Dubrovačko-neretvanske županije Predsjednika Republike Hrvatske.

Župan, kao nositelj izvršne vlasti na regionalnoj razini, svjesno ignorira i zaobilazi Ustavom definiranu instituciju Republike Hrvatske, osobu koja predstavlja i zastupa Republiku Hrvatsku u zemlji i inozemstvu, osobu koja brine za redovno i usklađeno djelovanje te stabilnost državne vlasti, osobu koja odgovara za obranu neovisnosti i teritorijalne cjelovitosti Republike Hrvatske.

Razvidno je da jedna razina političke vlasti, grubo ignorirajući vrhovnog predstavnika Republike Hrvatske, de facto podriva ustavni poredak i ruši institucije naše države.

Sve razmirice i razilaženja između Predsjednika i izvršne vlasti spadaju u domenu njihovih prava, čak i obveza kada je to potrebno, te utoliko svođenje tih normalnih političkih procesa na razinu partijskih i nižepartijskih interesnih i ideoloških okvira znači urušavanje, odnosno eroziju liberalne parlamentarne demokracije utemeljene na Ustavu, kakva bi u Hrvatskoj trebala vladati.

Ovakav sluganski čin župana, po diktatu partijskog vođe, bestidan je korak prema partitokraciji, odnosno pretvaranje vlasništva Republike Hrvatske u vlasništvo jedne partije, u ovom slučaju HDZ-a. U ovim se postupcima prepoznaju elementi poraženih, davno zastarjelih i odbačenih politika.

Ovaj slučaj potvrđuje i nedemokratski autoritarni način organiziranja i vođenja HDZ-a koji se temelji na kultu ličnosti i potpunoj podložnosti vođi.

SDP, kao politička stranka zastupljena u sastavu Županijske skupštine, neće prisustvovati svečanoj sjednici koja se svela na loše režiranu predstavu sa svrhom promocije HDZ-ovih prvaka radi kojih se i sam termin održavanja sjednice promijenio.

Intencija navedene odluke i ovog priopćenja nije niti apologija Zorana Milanovića niti optuživanje Andreja Plenkovića i njegovog sluge Nikole Dobroslavića, već uočavanje ozbiljnih političko protokolarnih nepravilnosti koje su produkt negativnih procesa u vladajućoj stranci te obrana institucije Republike Hrvatske.

Akteri imaju svoje ime i prezime te utoliko, u najmanjoj mjeri, snose političku i moralnu odgovornost.

Čuvanje institucija ove države jedan je od načina stavljanja Hrvatske na prvo mjesto.

Jedan od najznačajnijih hrvatskih političara i političkih filozofa Ante Starčević uvijek je isticao da država postoji za slobodu i sreću naroda, a ne za vlast i moć elita. Pojedinci na vlasti su prolazni, ali država ostaje.

Svim građanima naše županije čestitamo Dan Dubrovačko-neretvanske županije i blagdan njenog nebeskog zaštitnika sv. Leopolda Bogdana Mandića, stoji u priopćenju koje potpisuje predsjednik Županijske organizacije SDP-a Dubrovačko neretvanske županije Mišo Krstičević.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA