28.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiPlan upravljanja: prioritet je aseizmičko ojačanje zgrada, ugradnja mjerača buke...

Plan upravljanja: prioritet je aseizmičko ojačanje zgrada, ugradnja mjerača buke…

Konstituirajuća sjednica Upravnog odbora Upravljačke komisije „Plana upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a  Starim gradom Dubrovnikom“ održana je u petak u gradskoj vijećnici, u sastavu: ministrica kulture i medija RH Nina Obuljen Koržinek, gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Gradskog kotara Grad Marin Krstulović i predstavnica udruga civilnog društva Ana Žuvela. Za predsjednicu odbora jednoglasno je izabrana ministrica Obuljen Koržinek.

U svom prvom obraćanju u svojstvu predsjednice odbora, ministrica Obuljen Koržinek čestitala je svim dionicima uključenima u proces izrade Plana na njihovom velikom doprinosu te apelirala da se njegova provedba ne promatra kao interesni proces na pojedinačnim razinama, nego kao katalizator boljeg povezivanja svih dionika u zajednici. Naglasila je važnost aktivne participacije građana i civilnog društva, istaknuvši kako je riječ o prvom Planu takve vrste u Republici Hrvatskoj će poslužiti kao primjer drugim gradovima.

„Plan nije vlasništvo ove ni buduće lokalne samouprave, niti dionika koji u njemu sudjeluju, niti stručnjaka, nego je vlasništvo svih građana i moći će se uspješno implementirati samo ako svi uključeni budu surađivali“, kazala je ministrica te najavila i izmjene zakonske regulative koje će mnoge kritične situacije učiniti puno kvalitetnijima za upravljanje i nadziranje u kontekstu provedbe Plana.

Gradonačelnik Franković zahvalio je svima koji su dali svoj obol konačnom dokumentu, naglasivši da je riječ o ambicioznom i životnom planu koji će se mijenjati, osnaživati i unaprjeđivati.

„Dio aktivnosti iz Plana upravljanja već smo započeli provoditi na terenu, ali puno toga se još ne događa i svi zajedno se moramo potruditi da se Plan primjenjuje. Dubrovnik je uvijek bio preteča u svemu, prvi smo grad u Republici Hrvatskoj koji ima Plan upravljanja i konzervatorsku podlogu.“

Upravni odbor održao je i zajedničku sjednica s Izvršnim odborom. Izglasan je Poslovnik o radu Upravnog odbora za razdoblje od 2021. do 2026. te donesen Plan aktivnosti za 2023. godinu koji obuhvaća svih šest utvrđenih strateških aktivnosti: upravljanje dobrom, zaštita i očuvanje, održivi razvoj, promet, turizam te upravljanje rizicima. Među njima su, primjerice, izrada liste prioriteta za zahvate na zaštiti i očuvanju pojedinačnih kulturnih dobara unutar svjetskog dobra i kontaktne zone, osiguravanje dodatnih sredstva za konstrukcijsku sanaciju i aseizmičko ojačanje graditeljskog fonda svjetskog dobra, ugradnja mjerača buke i razvoj učinkovitog sustava kontrole, osigurati da promet ne blokira zaštićeno područje.

Podsjetimo, Plan upravljanja svjetskim dobrom UNESCO-a „Starim gradom Dubrovnikom“ usvojen je na sjednici Gradskog vijeća u ožujku 2021. godine. Provedba Plana povjerena je javnoj ustanovi Zavod za obnovu Dubrovnika, za što je prethodnu suglasnost izdalo Ministarstvo kulture i medija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA