32.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 17 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA: Politiziranje i najavljeno uklanjanje spomen ploče u Morinju ne...

MINISTARSTVO VANJSKIH POSLOVA: Politiziranje i najavljeno uklanjanje spomen ploče u Morinju ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori

Nedavni događaji politiziranja spomen-ploče i najavljivanja njenog uklanjanja, na mjestu nekadašnjeg logora Morinj u Crnoj Gori, koja je otkrivena u organizaciji Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore i Ministarstva obrane Crne Gore 10. listopada 2022., ne smije obeshrabriti Hrvate u Crnoj Gori, ističe se u priopćenju Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

“Dvojica do jučer ministara Crne Gore Ranko Krivokapić i Raško Konjević argumentirali su ispunjenje svih zakonskih uvjeta za postavljanje ploče, pravno i vrijednosno. Ovaj čin samo je nastavak komemoriranja kada su prošle godine ministar Grlić Radman i tadašnji crnogorski ministar Radulović zajednički obilježili trideset godina od uspostave zloglasnog logora u Morinju.

Pozdravljamo ovogodišnju inicijativu i realizaciju postavljanja spomen-ploče, koja je veliki korak za jačanje dobrosusjedskih odnosa i gradnju mostova prijateljstva, te suočavanje s prošlošću. To je ujedno civilizacijski čin i kulturološka gesta, ispravni put prema europskoj obitelji kojoj Crna Gora i pripada. Sukladno univerzalnim vrijednostima, ovo je nedvojbeno jasan putokaz Crne Gore za snaženje europske perspektive, kao i primjene europskih vrijednosti i načela međunarodnih konvencija. Jednako tako, to je važan čin priznanja zločina počinjenih nad hrvatskim narodom u ime agresora.

Predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović odlučio je podnijeti ostavku na dužnost ministra i ne biti članom tehničke Vlade Crne Gore, ističući kako su čast i pijetet prema žrtvama ratne agresije važniji od svih privilegija”, zaključuje se u priopćenju.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA