32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMinistar Beroš o obustavi isporuke lijekova: Izdvajanje za zdravstvo iz plaća bi...

Ministar Beroš o obustavi isporuke lijekova: Izdvajanje za zdravstvo iz plaća bi se moglo povećati

Nakon što je jutros veledrogerija Medika javila kako obustavlja isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama, osim one u Lovranu, zbog duga od 2,1 milijardu kuna, javnosti se obratio ministra zdravstva, Vili Beroš, piše Telegram.hr.

Ministar je uvodno rekao kako su svjesni problema dugova prema veledrogerijama rekavši da je riječ o kroničnoj boljki. “To nas prati tijekom cijele pandemije, duboko smo svjesni problema”, rekao je i dodao kako su dugovi problem koji traju desetljećima.

Napomenuo je kako su se vodili razgovori s ministarstvom financija zadnja dva tjedna pa napomenuo da ministarstvo zdravstva djeluje u okviru svog proračuna koji je odobren u Saboru. “Imamo određeno rješenje koje ćemo sutra prezentirati veledrogerijama”, rekao je Beroš pa poručio kako se sastanak održava sutra oko 12 sati.

Kaže kako je rješenje ubrzani proračunski transfer sredstava HZZO-u koji će riješiti dio duga. “Veledrogerije su i inače dolazile na svakih šest mjeseci tražeći da se plate dugovanja i to je u redu, ali vrijedi napomenuti da o vitalnosti hrvatskog zdravstvenog sustava ovisi i njihovo poslovanje”, kaže ministar pa dodaje kako vjeruje da će ova priča krenuti u dobrom smjeru.

“Neki napominju da je rashodovna strana predominantni problem, ne želim to negirati, ali mišljenja sam da dio generira i prihodovna strana. Neću ponavljati koliko se izdvaja u proračun po glavi stanovnika, ali sve je to skupa, uključujući i prava osiguranika koja su velika, dio jedne priče koju ćemo morati razriješiti”, rekao je Beroš pa naglasio da su problema svjesni i da će napraviti sve da građani ne ostanu bez lijekova.

Ministru je potom postavljeno pitanje značili to da će građani plaćati zdravstvo više, bilo to preko dopunskog osiguranja ili nekako drugačije. “Ne direktno. Ne vjerujem da će se to dogoditi u skoroj budućnosti, ali bi se mogao povećati stupanj izdvajanja iz naših plaća”, rekao je ministar i dodao kako neće razgovarati o tome kada bi se to moglo dogoditi.

Kaže kako vjeruje do nestašica lijekova neće doći i kako će rješenje za ovo dugovanje sutra biti predstavljeno veledrigerijama.

Više pročitajte ovdje.

FOTO:Ilustracija

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA