31.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaMidsummer scene, dubrovački festival na engleskom se odgađa

Midsummer scene, dubrovački festival na engleskom se odgađa

Hrvatski festival Midsummer Scene koji je prošlih ljeta privukao veliki broj zaljubljenika u djela Shakespearea, ali isto tako predstavljao Hrvatsku na brojnim međunarodnim festivalima, zbog koronavirusa neće održati izdanje koje trebalo održati od 18. lipnja do 6. srpnja 2020.

„Naš je festival na prvo mjesto uvijek stavljao zdravlje i sigurnost izvođača i publike i stoga smo ove godine morali donijeti tužnu, ali neizbježnu odluku. Slijedeći naputak Vlade Republike Hrvatske i pridržavajući se ograničenja koja je kazalištima nametnula Velika Britanija, nažalost moramo odgoditi izvođenje programa do 2021. godine!“ – izjavile su organizatorice i producentice festivala Darija Mikulandra – Žanetić i Jelena Maržić.

Midsummer Scene svake se sezone priprema na nekoliko kolosijeka i u dvije države, a upravo je pandemija ograničila ne samo okupljanja, nego i međunarodnu kulturnu suradnju. Svake godine obogaćuje program i proširuje doseg. Godina 2020. počela je trećim uzastopnim gostovanjem na Bermudskom festivalu, a niz je trebalo nastaviti uvrštavanjem u glavni program Shakespeareovog festivala u Neussu u Njemačkoj i zaigrati na replici pozornice kazališta Globe. Iako je taj festival otkazan, organizatori su sigurni da će Njemačka ponovno pozvati Festival jer su uvjereni u kvalitetu Festivala i ljubav prema klasičnom kazalištu. Sva ostala gostovanja Romea i Julije koja su bila u pregovorima također će se morati ostvariti idućih sezona.

Midsummer Scene zahvaljuje vjernoj publici, Gradu Dubrovniku, Turističkoj zajednici Grada Dubrovnika, sponzorima te našim partnerima u proteklim sezonama – Domu Marina Držića, Kazalištu Marina Držića i Dubrovačkom simfonijskom orkestru. Kao i svake sezone, i ove je godine u planu bilo oživjeti Držićeva djela na engleskom jeziku i pronositi njegov glas i djelo svijetom.

Dobar dio sredstava za festivalsku organizaciju mora se namaknuti prodajom ulaznica i Festival se u velikoj mjeri oslanja na strane posjetitelje kojima je posljednjih godina jedan od razloga zašto odabiru Dubrovnik za odmor. Ograničenja putovanja su ove godine posve onemogućila sada gotovo već tradicionalan susret multikulturalne publike i međunarodnog ansambla Festivala te kreativnog tima na Lovrjencu. Geslo Festivala je uvijek bilo usidreno u otvorenosti prema novome i poštivanju tradicije, baš kao i Grad u kojemu se usidrio.

„Iako nam je ova odluka bila neizbježna, u mislima su nam ljudi koji su ove godine s nama trebali raditi. Ove se godine tako svjetla gase na našoj pozornici, ali to nikako ne znači da ćemo zauvijek potonuti u mrak. Ovo je doviđenja do iduće godine, a ne zbogom. Dijelimo sudbinu svih kazališta i festivala i želimo im snage i domišljatosti da sve ovo prežive. Dragi prijatelji, do ponovnog nam susreta ostanite zdravi i sigurni i spremni da nam opet pohrlite u pohode!“ – zaključio je Filip Krenus, organizator i producent festivala.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA