16 C
Dubrovnik
Naslovnica Naša čeljad Knjige po izboru Knjige po izboru vodičke i pjesnikinje Vesne Čelebić

Knjige po izboru vodičke i pjesnikinje Vesne Čelebić

Zašto nas neke knjige inspiriraju više od drugih? Pamtimo ih kroz trag koje su ostavile u nama. Svoj top deset ovog kišnog jutra donosi vodička, pjesnikinja, putnica Vesna Čelebić.

Antoine de Saint-Exupéry: Mali Princ

Ne znam što reći o ovoj knjizi, a da već nije tisuću puta rečeno, ali nisam je mirne duše mogla izostaviti s popisa. Vjerojatno knjiga koju sam u životu najviše puta prečitavala, prelistavala i proživljavala. Svevremenska, bezvremenska i aktualna u svim životnim dobima, uvijek me uputi na ono bitno. Obožavam joj ilustracije: bez obzira koliko su mi lijepa ova nova multikolor ili pop-up izdanja, ostajem vjerna mojoj crno-bijeloj iz 1981., koju sam ‘posudila zauvijek’ od mame.

Mika Antić: Pra-govor I-V

Mika Antić je Mali Princ u stihu. Svu umjetnost bivanja on sažima u predivne slike, u kojima se poezija i proza isprepliću s porukama o sebi, o obitelji, o slobodi i o životu. Zbirka je zamišljena kao ostavština njegovom sinu Vuku, pa je osjećam kao neku ukoričenu mudrost življenja koju otac predaje sinu. Pragovor je ustvari 5 knjiga: Horoskop, Tako zamišljam nebo, Plavi čuperak, Garavi sokak i Hodajući na rukama, i ne mogu odabrati jednu. Sve ih jednako obožavam. 

Helen Fielding: Tajni dnevni Bridget Jones // Bridget Jones na rubu pameti

Bridget Jones je moja apsolutna heroina. Svaki put kad si brojim cigarete, čaše vina ili kalorije, mislim na nju. S njom se lako poistovjetiti: ona broji svoje greške, i ponavlja ih; neprestano propitkuje vlastiti život i nada se da najbolje tek dolazi, pritom nikad ne posustajući duhom. Zbog predivnog britanskog humora sam se doslovno naglas smijala dok sam čitala ove knjige.

Amir Telibećirović & Sabaha Čolaković: Opsada Sarajeva

Jedna knjižica malog formata koja je na mene ostavila veliki dojam. Pisana u formi vodiča, prepuna raznolikih i sažetih informacija, opisuje 1425 dana opsade Sarajeva u periodu od 1992-1996. Ponajviše mi se sviđa životan ton, i širok raspon podataka, od političkih, povijesnih i svakodnevnih crtica do ratnih recepata, i ponekog neizbježnog bosanskog vica. Kako i autori sami kažu, bez pretenzija je ‘da bude stručna studija’, ona donosi ‘jednostavne odgovore na najčešća pitanja koja se postavljaju o opsadi grada’.

Desmond Morris: Beba

Kao vjerojatno i mnoge današnje mame, pročitala sam i prelistala brdo neke literature o djeci, dječjim i roditeljskim boljkama i odgoju. „Beba: zadivljujuća priča o prve dvije godine života“ mi se jako svidjela, jer bez neke prosudbe i savjeta daje pregled anatomskog i psihološkog razvoja djeteta. Pitke i jednostavne informacije koje se mogu i nasumično čitati popraćene su izvrsnim fotografija divnih bebica.

Rupi Kaur: Sunce i njeni cvjetovi

Doživljavam poeziju Rupi Kaur kao direktnu i jasnu, uvijek poentira zadnjom rečenicom i lako mi je razumjeti njene poruke. Knjiga je inspirirana jednom tek završenom ‘teškom’ ljubavi, pa kroz pet faza cvijeta, a koje su ujedno i naslovi poglavlja (Venem, Padam, Puštam korijenje, Rastem, Cvatem), ona u svakoj pjesmi opisuje svoja stanja i misli u tom periodu. Pritom se dotiče mnogih tema, od depresije, čarobnih epifanija i osobnog rasta, do značenja zajednice, naslijeđa i rekfleksije prirode u nama.

Davor Rostuhar: Samo nek’ se kreće

Ova knjiga je dala vjetar u leđa mojim snovima o putovanjima. Rostuhar je danas poznati  avanturist i putopisac, a ovo mu je prva knjiga u kojoj veoma iskreno i bez nekog pretjeranog „brušenja“ i romatike donosi priču o devetomjesečnom putovanju oko Mediterana na bicikli.

Suad Ahmetović: Dubrovački kurioziteti

Kurioziteti su zaista gozba za kuriozne. G. Ahmetović novinarskom sažetošću sabire mnoge jedinstvene događaje i običaje našeg kraja u knjigu koja obiluje povijesno utemeljenim podacima i zanimljivostima, od toga da su se nakon kuge kuće čistile octom do toga da su kneževi svoje ugledne goste tratavali komadima leda. Ako potraje ova kriza u turizmu, čini mi se da ću i ja tako gostiti moje! 

Vanja Rupnik Račić & Budimir Nešić: Olovka piše srcem

Zbirka dječjih mudrosti, ovo je knjiga koju često nasumice otvaram kad se uželim neke lijepe misli za malo ‘podignut’ dan. Dječje viđenje svijeta je zaista divan izvor novih perspektiva. Evo, upravo sam na ovo otvorila: „Srce nam služi kad se uplašimo da se pipnemo za njega da li smo još živi.“

Vedran Mezei: Tu sam

Baš kao ni Malog Princa, ni Vedrovu knjigu ne mogu izostaviti s ovog popisa. Knjiga, sastavljena od sedam priča, je puna nekih jednostavnih, a poticajnih poruka. Lako se čita, vodi nas u različite dijelove svijeta i obiluje zanimljivim podacima. Meni osobno, obzirom da sam je prevela na engleski, je svakako knjiga s kojom sam razvila najintimniji odnos, što znači da sam joj pojedine dijelove promislila i prečitala skoro i više puta nego Malog Princa.

PREDSTAVLJAMO: Vesna Čelebić: traži razlog da se osmjehuješ, budi ljubazan, druži se…

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

SUSRETI UTORKOM/Zdenko Medović: Grad je moćan onoliko koliko je jak gradonačelnik

Mato Franković će na temelju ovakvog svog stava prema stanju u prostoru i prema investitorima među kojima nema jednakijih, dobiti novi mandat...

KRATKI REZOVI – FESTIVALSKO IZDANJE: Laureati Dana hrvatskog filma, frankofoni filmovi

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na 29. izdanje Dana hrvatskog filma koji su završili dodijelom nagrada najbojim novim domaćim kratkim...

KRATKI REZOVI: “Mater”, “Mulan”, 15. Trash Film Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih rezova pogledajte osvrt na film "Mater" - naslov najboljega filma regije na beogradskom FESTu, nagrada za najbolju glumicu...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić