29.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMeđu investitorima koji tuže Hrvatsku za milijarde kuna su i golferi sa...

Među investitorima koji tuže Hrvatsku za milijarde kuna su i golferi sa Srđa – o ishodu tužbe u listopadu 2021.

Ovo je ekipa koja tuži Hrvatsku zbog propalih ulaganja, ukupno traže desetke milijardi kuna – tekst je objavljen na tportalu, u kojemu su spomenuti i investitori u golf resort na Srđu koji u tužbi koju su podnijeli protiv Republike Hrvatske traže 123 milijuna eura.

Pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) Svjetske banke u 2020. godini protiv Republike Hrvatske vođeno je jedanaest arbitražnih postupaka i dva po UNCITRAL-ovim arbitražnim pravilima. Riječ je o tužbama čiji traženi iznos odštete iznosi nekoliko milijardi eura, tj. više desetaka milijardi kuna

Na popisu DORH-a čak je 13 tužbi protiv Hrvatske. U arbitražnim postupcima aktivno sudjeluje naše Državno odvjetništvo u suradnji sa stranim odvjetnicima.

Što se tiče projekta golfa na Srđu, tužitelji tvrde da su kao investitori uložili značajna sredstva za razvoj tog projekta na području Dubrovnika tako da su kupili zemljište i podnijeli brojnu dokumentaciju radi usklađenja prostorno-planskih akata na području Dubrovačko-neretvanske županije. Tvrde da je od početka projekta prošlo više od 10 godina i da nije realiziran zbog brojnih akcija nevladinih organizacija, populističkih grupa i određenih utjecajnih političara koji su stvorili negativno ozračje u odnosu na projekt i utjecali na donošenje odluka upravnih tijela i sudova koji ga u konačnici nisu odobrili. Tužitelji tvrde da su lišeni prava na očekivani profit od vrijednosti projekta, a što predstavlja izravno izvlaštenje bez naknade Republike Hrvatske.

U ovom predmetu provedene su sve radnje do ročišta koje je zakazano za listopad 2021. godine.

Cijeli tekst možete pročitati OVDJE

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA