27.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 24 srpnja, 2024
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruMaturantica Sara Babić se predstavlja zanimljivim izborom svojih najdražih knjiga

Maturantica Sara Babić se predstavlja zanimljivim izborom svojih najdražih knjiga

Ahilejeva pjesma, Madeline Miller

Radnja se odvija tijekom grčkog herojskog doba te je vizija epa o Trojanskom ratu, no ponajviše je bazirana prema Homerovoj Ilijadi. Ova potresna ljubavna priča, ispričana iz Patroklove perspektive, analizira junaštvo, strast te sve čari ljudskog srca koje su prikazane kroz odnos Patrokla i Ahileja. Svi oni koji su čitali Ilijadu znaju kako će ova dva junaka završiti, no ova autorica to je prikazala na jedan izniman način zbog kojeg je ova knjiga svakako vrijedna čitanja.

Orkanski visovi, Emily Brontë

Orkanski visovi jedini je roman engleske spisateljice Emily Brontë koji je za mene po mnogim karakteristikama iznimno specifičan, a zbog toga i drag. Na prvi pogled mnogi bi zaključili da je riječ o ljubavnom romanu, no ustvari ispunjen je mračnom i neugodnom atmosferom koja je popraćena kompleksnim likovima. Strast, mržnja, osvetoljubivost, ali i ljubav, samo su neki od osjećaja koje će ova knjiga prenijeti svojim čitateljima.

Sinovi, kćeri, Ivana Bodrožić

Što se tiče djela s naših područja, za mene je upečatljiv ostao roman Sinovi, kćeri koji sam morala pročitati kao dio projektnog zadatka. Autorica je kroz tri glavna lika, koji su međusobno povezani, analizirala mnoge probleme i predrasude današnjeg svijeta, ali ih i kritizira. Kroz lik majke, čija me se priča najviše dojmila, autorica zapravo prikazuje zbog čega do takvih stavova dolazi te ljudski strah od nepoznatog i drukčijeg.

Šest vrana, Leigh Bardugo

Šest vrana prva je knjiga u duologiji izraelsko-američke autorice. Ovaj roman fantastične tematike namijenjen je za mlade, a radnja prati šestero odmetnika sa surovim vođom smještenim u izmišljenom svijetu koji je autorica dočarala mnogim iznimnim opisima i epitetima da čitatelji uistinu mogu zamisliti taj svijet kao da on zapravo i postoji.

Dnevnik Anne Frank, Anne Frank

Iako gotovo svi znaju za ovaj roman pisan prema tekstovima iz dnevnika židovske djevojčice Anne, jednostavno sam ga morala uključiti u ovaj popis. Čitajući ove istinite tekstove nitko ne ostaje ravnodušan te zbog toga smatram da bi ovo djelo svi trebali pročitati barem jednom tijekom svoga života. Opisani su užasi Drugog svjetskog rata te težak život Židova tijekom tog razdoblja, a sama priča ostavlja neugodan osjećaj nakon čitanja, popraćen jezom i istinskom tugom.

Male žene, Louisa May Alcott

Knjiga koja se bez obzira na svoju dužinu čita brzo i lako, a jedva sam ju ispuštala iz ruku. Savršena obrada zajedništva, obitelji, sestrinstva uz analizu položaja žena tadašnjeg društva. Što je brak predstavljao za njih, njihova želju za samostalnošću, istinskom ljubavi, životu ispunjenom avanturom i strasti, samo je dio onoga što čini ovaj roman toliko intrigantnim.

Stakleno zvono, Sylvia Plath

Djelo koje nije za svakoga, ali je vrijedno čitanja. U početku se radnja odvija sporo što bi mnoge čitatelje moglo navesti na odustajanje, no oni koji se ne obeshrabre, sigurno neće zažaliti. Radnja se odvija u New Yorku u pedesetim godinama prošlog stoljeća. Autorica je u ovom romanu istakla mnoge kontroverzne stavove za tadašnje, ali i sadašnje društvo. Temelj svega njezin je osobni, unutarnji pakao koji je prikazala u protagonistici Esther Greenwood.

Harry Potter, J.K.Rowling

Još jedno od onih djela za koje su vjerojatno svi čuli, ali je za mene jednostavno neizostavni dio ove liste. Ovaj fantastični serijal romana prikladan je za sve dobne skupine te je odličan za opuštanje i bježanje iz svakidašnjice koja ponekad zna biti teška i stresna, u jedan jednostavniji i čarobniji svijet. Čitanjem ovih romana uvijek se mogu opustiti, oni za mene predstavljaju jedno sigurno mjesto koje mi je uvijek dostupno običnim prelistavanjem stranica.

Lovac u žitu, J. D. Salinger

Lovac u žitu neizostavan je dio ove liste te moje najdraže lektirno djelo tijekom školovanja. Prati buntovnog tinejdžera Holdena Caulfielda koji je postao simbol gnjeva i ljutnje mladih pojedinaca. Nakon izbacivanja iz škole pratimo njegovo trodnevno lutanje New Yorkom. Glavna je tema Holdenova želja da zaštiti djecu od odrastanja, on želi da ona ostanu čista i nevina, umjesto da postanu varalice koje on toliko prezire. Istražujemo njegove osjećaje nepripadanja, nesigurnosti, ali i njegovu nesposobnost razumijevanja drugih ljudi.

Tajna povijest, Donna Tartt

Do ove knjige došla sam putem društvenih mreža, svi su bili oduševljeni, a i imala je visoke recenzije te su zbog toga i moja očekivanja bila visoka. Na sreću, ova knjiga ih je ispunila u svakom pogledu. Ova psihološka fikcija s kriminalističkim elementima prati grupu od šest studenata koji su članovi malog i elitnog koledža. Njihov život doživljava preokret nakon ubojstva jednog člana unutar njihove grupe, nakon čega atmosfera postaje tmurna i mistična, a likovi krše moralne granice, a njihova razmišljanja počinju se sukobljavati sa zdravim razumom.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA