31.8 C
Dubrovnik
Subota, 13 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiVIDEO: Franković - Mesić je svjedočio za Aarona Frenkela, protiv države čiji...

VIDEO: Franković – Mesić je svjedočio za Aarona Frenkela, protiv države čiji je predsjednik bio

Nakon što je jučer objavljeno da je na arbitražnom sudu odbijena tužba tužitelja kojom se od Republika Hrvatske zahtijevala naknade štete zbog nerealizacije projekta golfa na Srđu, konferenciju za medije održao je gradonačelnik Mato Franković. Dotaknuo se uloge bivšeg predsjednika Stjepana Mesića u ovom postupku, kazao kako se još uvijek vode dva arbitražna postupka, od kojih jedan protiv Grada Dubrovnik.

Gradonačelnik je prvo zahvalio Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske.

„Tijekom proslijedih nekoliko mjeseci DORH se često stavlja u negativan kontekst. Smatram da ovdje možemo reći samo riječi hvale za ono što su radili i njihovu predanost predmetu. Zamjenice Prković i Damjanović su s našim odvjetnicima odradile odličan posao. U konačnici njihov trud i rad je doveo do toga da smo dobili ovu prvu arbitražu“, kazao je gradonačelnik Franković. Dodao je i kako neće detaljno ulaziti u cijeli postupak, a s obzirom na to da se vode još dva arbitražna postupak.

Kako je kazao gradonačelnik jedan arbitražni postupak vodi se pred arbitražnim sudom u Parizu, a koji je odlučivao i predmetu koji je Republika Hrvatska dobila, a pokrenuo ju je Aaron Frankel osobno. Druga arbitraža se vodi pred arbitražnim sudom u Zagrebu, pri Hrvatskoj gospodarskoj komori.

Tvrtka Razvoj Golf tužila je Grad Dubrovnik zbog ukidanja koncesije za tvrđavu Imperial.

„Važno je naznačiti,  a vjerujem da će uskoro biti dostupan cijeli tekst odluke arbitražne komisije, da je ova odluka iznimno važna po pitanju druga dva arbitražna postupka jer se dotiče i jedne i druge teme. Nedvojbeno je jasno da Republika Hrvatska niti u jednom jedinom trenutku nije sprječavala nikoga u realizacija onoga što je sukladno zakonu dozvoljeno. Nedvojbeno je dokazano da niti jedna institucija nije favorizirala investitora prilikom ishođenja akata i dokumenta“ kazao je gradonačelnik te se potom osvrnuo na ulogu bivšeg predsjednika Stjepana Mesić u ovom arbitražnom postupku.

„Puno je nas bilo na razgovoru u DORH-u, a DORH je odlučio tko će biti svjedoci u postupku. Prilikom odlaska u Pariz, na istom letu je bio i bivši predsjednik Stjepan Mesić i njegovo osiguranje. Tad nisam  znao razlog njegovog putovanja, ali sam po dolasku na lokaciju saznao da je i on svjedoku u postupku. Ali svjedok tužitelja, Aarona Frenkela. Frapantno je da čovjek koji je bio  prvi čovjek države svjedoči kao svjedok tužiteljstva. Raspitao sam se i on je mogao odbiti svjedočiti u koristi tužitelja“, naglasio je gradonačelnik.  

„Prvu rundu smo dobili. Pred nama su još dva arbitražna postupka, za koja vjerujem da će se također pozitivno završiti“, poručio je gradonačelnik.

Novinari su pitali gradonačelnika za komentar izjave Đura Capora i Enesa Čerimagića, koji su na danas održanoj konferenciji za medije kazali kako je tadašnji povjerenik Želimir Bosnić nezakonito povećao kapacitete za tri puta, a u kontekstu odluke arbitražne komisije.

„Ne mogu ulaziti u navedeno, jer to nije bio predmet arbitražne komisije. Referirao samo na to što se i kako dogodilo vezano uz odluku arbitraže. Republika Hrvatska je proglašena nedužnom. I Zelena akcija i Srđ je grad su više puta isticali kako će Republika Hrvatska vratiti veliku kaznu“, kazao je.

Zašto su sudovi ukidali postojeće dozvole, ako nije bilo nezakonitih ili krivih procedura, pitali su potom novinari.

„ U Hrvatskoj postoje institucije i pravna tijela koja su u potpunosti funkcionirala. U trenutku kad je netko dvojio da neki dokument nije izdan sukladno procedurama, podnesena je žalba i izdan je pravorijek. Arbitraža je rekla da su institucije radile svoj posao“, kazao je gradonačelnik.

Novinari su potom upitali gradonačelnik zašto zamjera predsjedniku Mesiću svjedočenje u ovom postupku, a s obzirom na to da se zalagao za projekt jednako kao i Ivo Sanader i Dubravka Šuica, Andro Vlahušić,  u ovom postupku te znali tko su bili drugi svjedoci u postupku.

„Nepojmljivo mi je da nekadašnji predsjednik države, sad istupa protiv te iste države. Od predsjednika republike se očekuje da favorizira investicije, pogotovo u kontekstu tog vremena. To je jedna strana medalje. Druga strana je onaj trenutka kad vas se zove da svjedočite protiv države kojoj ste bili na čelu osam godina. Ne znam jesu li kao svjedoci bili pozvani Ivo Sanader, Dubravka Šuica, Andro Vlahušić. Mogu samo reći tko je svjedočio kad i ja. Osim mene kao svjedoci su bili pozvani, Marina Oreb i putem video linka Marina Matulović Dropulić. Mi smo iskazivali u korist Republike Hrvatske“, kazao je.  

„Da vam u ovom trenutku dođe investitora koji vam predlaže gradnju golf terena od 300 hektara, vile i apartmane  jeste li za takav projekt?“, upitala je novinarka Nove TV, Paula Klaić Saulačić gradonačelnika.

„Ja sam za projekt jednog lijepog rekreacijskog parka negdje na području grada“, te dodao da na konkretno pitanje ne može dogovoriti zbog dva arbitražna postupka koje se još uvijek vode.

Novinarka je potom preformulirala pitanje te ga pitala je li za takvu gradnju na imaginarnom brdu pokraj Srđa?

„Prvo bi trebalo utvrditi utjecaj na okoliš, a potom potrebnu za apartmanima u gradu Dubrovnik. Smatram da te potrebe u ovom trenutku nema. Ako bi se radilo o smještanim kapacitetima za mlade ljudi, to bih podržao, iako mislim da je ne nekom vjetrovitom brdu previše vjetrovito da bi kvaliteta života bila adekvatna. Gradu kao destinaciji su potrebne rekreacijske zone, parkovi, golf igrališta“, kazao je gradonačelnik.

Novinari su gradonačelnik upitala i da komentira izjavu Đura Capora koji je danas kazao bi u kontekstu izmjena i dopuna GUP-a koje su u tijeku bilo najbolje da se izbrišu smještani kapaciteti koji su naznačeni u zoni na Srđu.

„U tijeku je arbitražni postupak, da sad odgovorim na ovo pitanje, sigurno bih za izrečeno odgovarao na tom sudu. Morao sam i odgovarati i na sve ono što je izrekla grupa birača Srđ je Grad ili vijećnici. To u ovom trenutku nikome od nas nije potrebno. To bi nas možebitno ugrozilo prilikom procesa koji je u tijeku“, kazao je te na dodatno pitanje znači li to da Grad ne smijem sad brisati te kapacitete odgovori da se može što se želi.

„Lako je izgovarati riječi bez odgovornosti. Da nisam štedio svoje riječi, mene bi vjerojatno eliminirali kao svjedoka. Kako sam pazio što govorim, moj je stav prihvaćen kao vjerodostojan. U tijeku su izmjene i dopune GUP-a, kroz koje će se evaluirati kako na području užeg i šireg grada te će se definirati ono što je najbolje za grad o čemu će se govoriti i na javnim rasprava. Vjerujem da imamo dovoljno vremena da sagledamo prostor kao nešto što nije krava muzara za pojedince, već kao nešto što je javno i što treba služiti zajednici“, kazao je gradonačelnik.

FOTO: arhiva

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA