27.8 C
Dubrovnik
Subota, 2 kolovoza, 2025
HomeDupromoMASLINAR: Plominka - bujna i rodna autohtona hrvatska sorta

MASLINAR: Plominka – bujna i rodna autohtona hrvatska sorta

U suradnji portala dubrovniknet.hr i časopisa Maslinar.com predstavljamo plominku, sortu bujnog rasta i srednje otpornu na rak masline.

Plominka je sorta na sortnoj listi maslina Republike Hrvatske, a naziva se još i plemenkom, plaminkom i krupnom. Ovo je stara autohtona hrvatska sorta koja se ranije uzgajala uglavnom u okolici Plomina u Istri, a kasnije se raširila i na otoku Cresu, nešto malo manje na Krku i Lošinju.

Buža oprašivač

Ime i sinonime je dobila po području uzgoja, ali i po obliku, odnosno veličini ploda. Stablo je bujnog rasta, dugih, okruglih, ali tankih grana koje se savijaju prema zemlji. Sklona je alternativnoj rodnosti, osjetljiva na niske zimske temperature i paunovo oko, a srednje je otporna na rak masline. List je simetričan, čvrst, tamnozelene boje, eliptičan, vrh je oštar, dug oko 9 cm i širok oko 1 cm.

Cvjeta krajem svibnja i početkom lipnja, dok resu razvija od ožujka do svibnja, oplodnja je osrednja, a polen obilan. Vrijeme od cvatnje do berbe je 190 dana, dobri su joj oprašivači buža, koju i sama oprašuje. Plod je elipsasto okruglog oblika s izraženim vrhom na obje strane.

U fazi potpune zrelosti meso i plod su ljubičaste boje, primjećuju se uzdužne brazde. Prosječna dužina je 2,2 cm, širina oko 1,7 cm, težina 3,5 grama, dok je randman ulja u plodu za vrijeme optimalne zrelosti (berba sredinom listopada) oko 14 posto.

Rodna i uljevita plominka je relativno dobro rodna i uljevita sorta, čiji se plodovi koriste kako za proizvodnju ulja, tako i za konzerviranje zelenih i zrelih plodova.

Ulje je dobre kvalitete, s izraženim okusom po plodu masline, umjerene pikantnosti i gorčine, a u isto vrijeme s izraženom voćnom aromom i harmoničnim mirisom i okusom.

U spravljanju jela najčešće se koristi kao začin za kuhana povrća posebno kupusnjače i samoniklo jestivo zelje, šparoge, artičoke, bob, a posebno dolazi do izražaja kao začin za kuhanu žutinicu, salatu od rige, rotkve i rotkvica, te kuhanih jaja i krumpira.

Sponzorirani članak

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA