29.8 C
Dubrovnik
Utorak, 23 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMASLINAR: Nove biološke metode zaštite od maslinove muhe daju rezultate

MASLINAR: Nove biološke metode zaštite od maslinove muhe daju rezultate

Dr.sc. Kristijan Franin piše o biološkoj metodi uništavanja maslinove muhe kao o okolišno prihvatljivoj i prilično obećavajućoj

Razvijanje svijesti o zaštiti okoliša, ali i vlastitom zdravlju potiče nas na pronalaženje novih, toksikološki prihvatljivijih metoda kontrole populacije poljoprivrednih štetnika, između ostalog i onih na maslini. Nekada je zaštita od štetnika masline najčešće podrazumijevala upotrebu kemijskih sredstava koja su bila učinkovita i relativno jednostavna za primjenu. Međutim, pokazala su i niz negativnih karakteristika.

Biološka metoda

U današnje vrijeme značajan udio u organiziranju zaštite zauzima biološka metoda. Sam naziv biološka pretpostavlja da se radi o nečem živom. I to je točno, metoda se temelji na korištenju živih organizama ili njihovih metabolita. Kao i sve ostale metode zaštite nije 100 posto učinkovita, te ima brojnih prednosti, ali i određenih nedostataka. U kontekstu ove metode najčešće korišten termin je “prirodni neprijatelj”, što u pravilu označava predatora i parazitoida. Osnovna razlika među njima je u tome što predator (pauci, božje ovčice, osolike muhe, stjenice i sl.) uhvati svoju žrtvu ubije je i pojede, dok parazioid (razne vrste osica) živi u njoj kroz izvjesno vrijeme pri čemu žrtva prestaje sa ishranom i konačno ugiba. U ovu metodu ubrajamo i mikroorganizme poput raznih bakterija i virusa koji nakon infekcije uzrokuju uginuće štetnog organizma. Skupina organizama koji se često koriste u subijanju kukaca, a u maslinarstvu se rijetko spominju su entomopatogene nematode. Radi se zapravo o oblićima, mikroskopski vidljivim, koji žive u tlu i najčešće naseljavaju ličinke i kukuljice različith insekata parazitirajući u njima. Pronađene su u svim tipovima tala, na različitim nadmorskim visinama, pa čak i u jako zagađenim tlima. Patogenost ovih nematode usko je povezana sa simbiotskim bakterijama koje žive u njihovom probavnom sustavu. Kada infektivna ličinka nematode prodre u svog domaćina, simbiotske bakterije napadaju njegov imunosni sustav, te isti ugiba između 48 i 72 sata nakon infekcije. Osim maslinine muhe parazitiraju na ličinkama pipa, hrušteva, ali i drugih brojnih štetnika u tlu.

Bitno je naglasiti da su nematode stanovnici vode i da im je za aktivnost neophodno potrebna vlažna sredina. Žive u porama tla ispunjenim vodom, u filmu vode odgovarajuće površinske napetosti koji im omogućuje kretanje.

Ulomak teksta iz časopisa Maslinar br. 80. Novi časopis Maslinar potražite na svim kioscima ili ga naručite na linku Časopis.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA