27.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaDupromoMASLINAR: maslinarska prognoza

MASLINAR: maslinarska prognoza

U suradnji Dubrovnikneta i časopisa Maslinar.com u ovom izdanju donosimo prognozu za masline,što donosi topli kraj zime i početak proljeća.

Prognostičar Maslinara, Lovro Kalin najavljuje topao kraj veljače i ožujak, upozoravajući ipak na marčane bure i mraz

Maslinari znaju da su u zimskome razdoblju veliki neprijatelji masline bura i hladnoća. Prošla sezona nije bila tako ekstremna kao neke ranije, pa ipak je bilo znatnih oscilacija temperature. Slično se dogodilo i ove zime. Statistika govori da su temperaturne anomalije u maslinarskom uzgojnom području uglavnom pozitivne, što znači da je – u cjelini uzevši – osobito u prosincu, ali i u siječnju bilo toplije od prosjeka. Ipak, takva statistika „sakriva“ u sebi razdoblja toplog, ali i prilično hladnog vremena, kakvog smo imali u nekoliko navrata u dosadašnjem tijeku zime.

Rekord u Pazinu

Što se tiče oborine, nje je u prosincu bilo znatno više od uobičajene količine, i to naročito u Dalmaciji, gdje je bilo ekstremno kišovito (slika 1). Tako je u Dubrovniku palo 216 mm oborine, na Hvaru 252, u Pločama 262, a u Makarskoj čak 347! No rekorder je ipak pao na sjevernom Jadranu, naime u Pazinu su izmjerena čak 354 mm oborine! Razmjerno kišovito vrijeme – uz ipak znatno manje količine – nastavilo se i u siječnju, iako je u trenutku pisanja ovog članka u srednjoj Dalmaciji zabilježen čak i manjak oborine (vjerojatno će biti nadoknađen u posljednjim danima siječnja). A bilo je osim kiše i naleta snijega, i to ne samo duž obale, nego čak i na srednjodalmatinskim otocima!

Sve u svemu, vremenske su prilike dosad bile prilično ćudljive, pa je pravo pitanje što nam slijedi u nastavku zime, te u proljeće? Veljača je inače u narodu poznata kao „prevrtljivica“, što je dobrim dijelom i stručno opravdano, jer se izmjenjuju razdoblja toplijeg (sunce je već ojačalo!) i hladnijeg vremena (na kontinentu još uvijek s u prosjeku najviše snježnog pokrivača!). Slično vrijedi i za ožujak, u kojem se već treba paziti i „marčanog“ sunca, ali dakako i još poznatije bure, koja je upravo u tim mjesecima obično najjača.

Topliji dani

Maslinare stoga s pravom zanima vremenska prognoza za naredno razdoblje. Čini se da ipak dolaze topliji dani! Nakon hladnog kraja siječnja, početak veljače donijet će u maslinarsko uzgojno područje umjeren, ali ipak osjetan porast temperature zraka. Sredinom mjeseca pozitivno odstupanje temperature bit će manje izraženo, osobito na sjeveru, no potom bi opet trebalo biti toplije od prosjeka (vrijednosti za aktualno referentno razdoblje 1981-2010. navedene su u tablici 1). Što se tiče ožujka, i dalje se predviđa znatno toplije vrijeme od uobičajenog, osobito na srednjem i južnom Jadranu. Dodajmo na kraju da se – kao i u ranijim prognozama – i u nastavku proljeća, pa i tijekom ljeta, očekuje nastavak iznadprosječno toplog vremena. I to u svim mjesecima!

Što se tiče oborine, nakon promjenljivog i izrazito kišovitog razdoblja, u veljači bi oborinske prilike trebale biti znatno mirnije, odnosno uglavnom se predviđaju količine u granicama klimatoloških srednjaka (vrijednosti ukupne količine oborine za veljaču i ožujak navedene su u tablici 1.), iako uz prolazna razdoblja malo kišovitijeg vremena. Nešto kišovitije od prosjeka moglo bi biti u ožujku, a potom se u nastavku proljeća, pa i tijekom ljeta očekuju uglavnom uobičajene oborinske prilike.

Sve u svemu, prognoza ugrubo ne izgleda naročito ekstremno, no – kao i dosad – vjerojatno će ipak biti kraćih razdoblja s jačim odstupanjima. U ovom dijelu godine svakako prvenstveno treba pripaziti na pojavu mraza (prosječna učestalost prikazana je u tablici 2), te dakako epizode olujne i orkanske bure, koja može dodatno zagorčati život maslinarima. U tom pogledu maslinarima svakako savjetujem da prate redovnu vremensku prognozu, u kojoj se s velikom pouzdanošću prognoziraju navedeni elementi.

Maslinare – kao i sve nas – i u novoj sezoni očekuju daljnji izazovi i dodatna neizvjesnost i poteškoće izazvane prvenstveno pandemijom. A i tom su pogledu prognoze očito vrlo nezahvalne. Ipak, nadamo se boljem!

IZVOR: Maslinar.com

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA