24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaPolitikaMaro Kristić: Trideset godina bezidejnosti loših politika došlo je na naplatu

Maro Kristić: Trideset godina bezidejnosti loših politika došlo je na naplatu

Maro Kristić, gradski vijećnik i kandidat MOST-a za gradonačelnika Dubrovnika smatra kako je Grad spreman za promjene. Što su njegovi kratkoročni i dugoročni prioriteti u upravljanju Gradom? Kako planira riješiti stambeno pitanje mladih i zašto bi Dubrovčani baš njega trebali birati za gradonačelnika, saznajete u razgovoru.

Transparentost javnih financija, prije svega gradskog proračuna nametnulo se kao jedna od glavnih tema ove izborne kampanje. Možete li našim čitateljima objasniti što to znači i kakve posljedice povlači transparentno upravljanje javnim financijama?

-Za neke je transparentnost javnih financija tema u ovoj izbornoj kampanji, a za nas je to tema o kojoj govorimo već četiri godine. Prvi smo je otvorili kao i većinu važnih tema za naš Grad i sugrađane i biti ćemo uporni sve dok svaki naš sugrađanin u svakom trenutku ne bude mogao vidjeti gdje se troše i u što se ulažu njegovi novci. Lijepo je vidjeti kada i ostali politički akteri promoviraju naše ideje, jer to znači da cijene naš rad i prepoznaju ono što je dobro. To i jest smisao zdrave politike, jer nekada treba odati priznanje i svojim konkurentima. Jedino što me žalosti po pitanju teme transparentnosti javnih financija jest činjenica da su gotovo svi politički akteri odbili potpisati naš zahtjev za sazivanje tematske sjednice gradskog vijeća na temu financijskog stanja Grada, njegovih poduzeća i ustanova, a danas se kunu u transparentnost. Očito da im se njihov pojam transparentnosti razlikuje od našeg kada su u najtežim trenutcima za Grad odbili staviti karte na stol i izložiti stvarno stanje financija građanima. 

Kroz predstavljanje programa govorili ste i o razvoju poljoprivrede na području Grada i povezivanju iste s turizmom. Smatrate li da je realno aktivirati poljoprivrednu proizvodnju na ograničenom plodnom zemljištu od Dupca do Brsečina?

-Svima je jasno da ovdje nije riječ o velikim poljoprivrednim površinama, ali na 30 ha državnog poljoprivrednog zemljišta može se napraviti puno toga i pomoći mnogim sugrađanima koji se nalaze u teškoj egzistencijalnoj situaciji. Šteta je i pomalo je žalosno da Grad još uvijek nije utvrdio koliko takvog zemljišta ima u svom vlasništvu pa da se i ono dodijeli građanima na korištenje. Takva zemljišta postoje u samom središtu Grada, a ima ih i Zaklada Blaga djela koja postoji da bi pomagala socijalno ugrožene i ja ih i ovom prilikom pozivam da dodijele svoje zemljište građanima na korištenje. Jako smo se puno trudili ovu priču dovesti do kraja i sada je preostalo samo da Grad raspiše natječaj. Naši osnovni zahtjevi su da se u sadnji mora koristiti domaće sjeme, te da Grad subvencionira njegovu nabavku i osigura navodnjavanje zemljišta. Na ovaj način se pomaže sugrađanima, ali i ujedno štiti poljoprivredno zemljište od prenamjene u građevinsko. 

Kad razgovaramo o problemima mladih u Dubrovniku to su prije svega stambeno pitanje, a zatim i adekvatna radna mjesta. Kako MOST planira riješiti probleme stanovanja za mlade?

-Grad mora ponuditi perspektivu mladima. Stanovanje u Gradu je zadnjih godina iznimno skupo, a većini mladih obitelji vlastiti stambeni prostor je nedostižan san. No, postoje i puno bolji načini poticajne stanogradnje od dubrovačkog modela koji na žalost nije zakonit, pa sada moramo tražiti nova rješenja kako dodijeliti te stanove u Mokošici mladim obiteljima, iako je u načelu riječ o dobroj ideji. Naš prijedlog poticajne stanogradnje podrazumijeva javno-privatno partnerstvo u kojem Grad sudjeluje na način da u projekt uloži svoje zemljište, oslobodi od plaćanja komunalija i ishoduje građevinske dozvole, a privatni investitor ima obavezu izgraditi i prodati stanove po unaprijed dogovorenoj cijeni. Na ovaj način Grad ne troši sredstva kojih ionako nema i bespotrebno se ne zadužuje, a zemljišta u gradskom vlasništvu na kojima se može graditi ima u Hladnici, poviše Tupovog naselja, u Zatonu i na njima se može izgraditi dovoljan broj stanova da svaka mlada obitelj može riješiti svoje stambeno pitanje.

Na žalost, kriza uzrokovana globalnom pandemijom dovela je do toga da mladi napuštaju Dubrovnik. Nekad je to bio trend u Slavoniji, a danas se to nerijetko događa i kod nas. Posla nema, a život je i dalje iznimno skup. Trideset godina bezidejnosti, loših politika kojima je jedini smisao podjela plijena i u kojima se nije ulagalo u ništa osim što se živjelo od turizma koji se događao sam od sebe došlo je na naplatu. Treba napraviti sve da se taj trend preokrene, a to se ne može napraviti ako građani biraju one koji su do toga doveli. 

Kritizirali ste aktualnu gradsku upravu kako nisu iskoristili dovoljno mogućnosti koje se nude iz EU fondova. Možete li Vi bolje?

-Gradska vlast je dobro iskoristila političku vertikalu vlasti i iz unaprijed dogovorenih javnih poziva povukla sredstva za uređenje i proširenje Lapadske obale, nabavku autobusa i projekt aglomeracije. No, to čini više od 95 posto sredstva koja su do sada povučena iz europskih fondova. Stvarna uspješnost u korištenju europskih fondova mjeri se prema broju projekata prekogranične suradnje te međunarodnih projekata u kojima si glavni partner i inicijator te prema broju dodijeljenih de minimis potpora, a tu su i Grad i Županija među najlošijima u državi.

Takvi projekti otvaraju nova radna mjesta i pomažu ravnomjeran razvoj zajednice. Mi predlažemo osnivanje kreativne klinike koja će se baviti pripremom i stvaranjem baze upravo takvih projekata. U nedostatku vlastitih sredstava i iznimno teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalazimo Grad treba iskoristiti znanje najboljih stručnjaka na ovom području i izvući maksimum iz višegodišnjeg financijskog okvira koji se uskoro otvara i nudi iznimno velike mogućnosti realizacije brojnih projekata iz područja turizma, gospodarstva, sporta, razvoja otoka i slično.

Koji su prioriteti Vašeg programa kratkoročno (u prvih godinu dana), a koji dugoročno (4 godine)?

-Naš program je utemeljen na realnoj ocjeni stanja gradskih financija i odraz je stvarnih potreba građana . Prvi smo ga predstavili, a prije toga smo četiri godine slušali što građani imaju za reći o tome. Nastojimo biti realni za razliku od onih koji lažno obećavaju besplatne vrtiće, škole, javni prijevoz i ostale beneficije građanima pa na kraju realiziraju pet posto svojih predizbornih obećanja. Grad je prezadužen i nalazi se u dugoročno teškoj financijskoj situaciji, velikom dijelom zbog globalne svjetske krize, ali i zbog lošeg i neodgovornog upravljanja novcem građana. Stoga prioritet u našem programu imaju potpore malom i srednjem gospodarstvu koje treba što prije osoviti na noge jer od njega Grad živi i puni svoj proračun.

Druga strana našeg programa su snažne socijalne mjere kojima će se omogućiti da niti jedan naš sugrađanin ne ostane na cesti i ne bude gladan te da umirovljenici mogu dostojanstveno živjeti, a da se mladi mogu besplatno baviti sportom. Kriza donosi negativne pojave u društvu pa je iznimno važno zadržati mlade u sportu. Stoga ćemo ukinuti plaćanje članarina i omogućiti svakom djetetu besplatno bavljenje sportom, a klubovima osigurati sredstva za financiranje trenera. 

Zašto bi građani Dubrovnika baš Vas trebali izabrati za gradonačelnika?

-Smatram da sam kroz svoje dugogodišnje javno djelovanje pokazao dovoljno hrabrosti, znanja i mudrosti te sklonosti dijalogu koja je potrebna za stajati na čelu Grada. Osobno ne vjerujem da nas oni koji su nas doveli u ovakvu situaciju mogu iz nje izvući, a vjerujem da takvo mišljenje dijeli većina mojih sugrađana i da će njihov izbor biti bolji Grad. Ja im obećavam da ću ih cijeniti, uvažavati njihovo mišljenje i zajedno s njima donositi sve važne odluke. 

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić