14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaPolitikaMaro Kristić o sjednici Gradskog vijeća: birani smo da služimo zajednici, a...

Maro Kristić o sjednici Gradskog vijeća: birani smo da služimo zajednici, a ne da politiziramo

Ovim putem izražavamo žaljenje zbog prekida jučerašnje sjednice gradskog vijeća te ujedno želimo skrenuti pozornost na okolnosti u kojima se sjednica održala i razloge zbog kojih je prekinuta kako bi javnost stekla objektivan uvid u nastalu situaciju.

Jučerašnja sjednica sukladno dogovoru svih političkih opcija koje participiraju u ovom sazivu gradskog vijeća trebala je biti održana po skraćenom dnevnom redu, a osnovni cilj je bio da gradonačelnik i načelnik Stožera zaštite i spašavanja Dubrovačko – neretvanske županije izvijeste javnost o stanju i aktivnostima u pogledu suzbijanja zaraze corona virusom.

Gotovo svi gradovi i općine u Republici Hrvatskoj su otkazali sjednice svojih vijeća, no gradska uprava je ustrajala na tome da se sjednica ipak održi u namjeri da se građanima pošalje poruka kako život nije stao te da se usvoji nekoliko odluka formalnog karaktera.

Iako smo smatrali da je opravdano održati sjednicu jedino pod uvjetom da na njoj raspravljamo o skupinama mjera za potporu gospodarstvu i građanima kao što se to primjerice jučer radilo u Hrvatskom saboru prihvatili smo argumente gradske uprave i pristali da se sjednica ipak održi po skraćenom dnevnom redu, usprkos činjenici da u gradskoj vijećnici ne postoje uvjeti za rad po preporukama nacionalnog ni lokalnog stožera.

Stoga nas je neugodno iznenadilo kada smo uoči same sjednice dobili prošireni dnevni red s ukupno 24 točke od kojih niti jedna nema apsolutno nikakve veze s aktualnom situacijom, a od kojih su neke, poput promjene iznosa za obračun komunalne naknade i odluke o zakupu javnih površina u ovom trenutku anti gospodarske i mogle su samo izazvati nepotrebne prijepore među vijećnicima, koje smo svakako htjeli izbjeći na što smo i ukazali u uvodnim raspravama.

Budući da naš prijedlog skidanja nekih potpuno nepotrebnih točaka s dnevnog reda sjednice nije prošao, a postojala je kvalificirana većina za donošenje odluka krajnje je nekorektno i neprimjereno iznositi nepotpune i iskrivljene činjenice u javni prostor u namjeri da se dio vijećnika koji je odlučio napustiti sjednicu nakon izvješća gradonačelnika prikaže neodgovornima, jer jučerašnje ponašanje gradske uprave i gradonačelnika koji je prekinuo sjednicu ne priliči situaciji ni u normalnim, a posebno izvanrednim okolnostima u kojima smo zasjedali. Pokušaj stvaranja percepcije da je sjednica prekinuta zbog prijepora oko javnih površina i potpora ugostiteljima je utemeljen na proizvoljnoj konstrukciji onih koji takve tvrdnje iznose u javni prostor i nitko od vijećnika koji je jučer izlagao niti jednom svojom izjavom nije stavio niti jednu skupinu gospodarstvenika u privilegirani položaj, jer ne postoje oni koje kriza neće pogoditi.

Naručeni članci i komentari s lažnih profila na društvenim mrežama sigurno neće zamijeniti niti nadomjestiti osjećaj nesigurnosti i nedostatka zajedništva koje smo jučer pokazali, a koje je nužno za prevladavanje teških vremena koja dolaze, jer birani smo da služimo zajednici a ne nepotrebno politiziramo, pogotovo ne sada.

Razumijemo da je gradonačelnik reagirao pod pritiskom i da se nije ponio najbolje, ali ga zato ne osuđujemo, jer emocije koje je na neprimjeren način  prenio u javni prostor samo pokazuju da je teret odgovornosti velik. Stoga bi htjeli da i brojni gospodarstvenici koji su se jučer osjetili prozvanima i uvrijeđenima dožive gradonačelnikovu reakciju na jednak način te da svi pokažemo zajedništvo i da se svi iz svojih pozicija uključimo u procese donošenja mjera potpore i odluka koje će imati pozitivne učinke na gospodarstvo i proračun Grada Dubrovnika iz kojeg se financiraju proračunski korisnici kao i brojne socijalno ugrožene skupine građana.

Svi smo svjesni da će i javni i privatni sektor podnijeti teret krize, ali svatko na svoj način. Javni sektor to može napraviti samo svođenjem investicija na razinu onih koje su neophodne i kao takve opravdane te smanjenjem plaća, a privatni sektor odnosno gospodarstvo ipak treba biti u fokusu , jer gospodarstvo je stup društva i za razliku od javnog sektora tamo je puno teže očuvati radna mjesta, a bez stabilnog gospodarstva nema ni stabilnog proračuna ni sigurnosti za bilo koju skupinu građana – stoji u priopćenju vijećnika Mara Kristića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA