17 C
Dubrovnik
Naslovnica Vijesti Marko Balija: mail mi nije poslala Silva Vlašić nego zviždač s anonimnog...

Marko Balija: mail mi nije poslala Silva Vlašić nego zviždač s anonimnog printera

Direktor tvrtke Consultatnts d.o.o. Marko Balija održao je konferenciju za novinare u hotelu President na kojoj se osvrnuo na jučerašnje izjave gradonačelnika Mata Frankovića i pročelnika Zdenka Medovića. Balija tvrdi kako je riječ o neistinitim navodima i uvredama na račun njegove kompanije. Ono što zamjera najviše gradonačelniku i zamjenici Tokić jest da se miješaju, bez zakonske ovlasti, u rad samostalnog Upravnog odjela za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje, čime su zaustavili investiciju njegove kompanije vrijednu 150 milijuna kuna.

Balija je prikazivao na konferenciji za novinare jučerašnje gradonačelnikove izjave te ih komentirao i objašnjavao svoj stav.

On ukratko tvrdi, kako je strpljivo čekao i podnosio sve tražene dokumente za izdavanje lokacijske dozvole za rekonstrukciju Hotela Sumratin te da je burno reagirao nakon što je dobio od “zviždača” iz UO za za izdavanje i provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje (tvrdi ne od Silve Vlašić), mail koji je gradonačelnici uputio tadašnjoj pročelnici.

Burno je reagirao, kaže, jer smatra da je prekršen Zakon o upravnom postupku i jer gradska uprava ne govori istinu, ne radi svoj posao te time radi štetu njegovoj tvrtki, ali, smatra, i Gradu. Balija je u jednom trenutku kazao kako je reagirao u trenutku kad je postalo jasno da bi odugovlačenje izdavanja lokacijske dozvole moglo potrajati do izmjena GUP-a, a što je saznao iz maila koji mu je proslijeđen iz Upravnog odjela.

Navodi kako je projekt, koji je u spomenutom mailu nazvan megalomanskim, sasvim u skladu s GUP-om koji je na snazi i da nema razloga da se dozvola ne izda, a smatra da se gradonačelnik i njegova zamjenica u rad odjela ne smiju miješati.

Kaže da je spreman vijećnicima prezentirati projekt, te da im se nije obratio zbog moguće prodaje parcele grada jer unaprijed ima suglasnost grada za kupnju te parcele, bez koje se ne bi upuštao u milijunski projekt, a navodi da kao suvlasnik ima pravo prvokupa te parcele.

“Nepotrebno smo si navukli strah od investicija, sad svi investitori ispadaju kriminalci. Gradonačelnik godinu dana najavljuje izmjenu GUP-a i svi su vlasnici zemlje pod hitno podnijeli zahtjeve za lokacijsku dozvolu, prije izmjena. To je bilo za očekivati. To se ne radi tako. Ja u Gradu imam nekoliko projekata i spreman sam dijalog, ali na nepoštivanje Zakona i nepravdu ne pristajem”, zaključio je Balija.

Konferenciju je Balija vodio naizmjenično prikazujući video isječke s jučerašnje konferencije za novinare koju je vodio gradonačelnik Franković te pustio izjavu u kojoj gradonačelnik čita njegov mail Orlandi Tokić.

Orlanda, dosta sam trpio ali sad je prevršena svaka mjera. Molim te da se prestaneš baviti sa mnom i mojim investicijama, a pogotovo Hotela Sumratin što u posljednje vrijeme činiš.

„Nikada nikome nisam prijetio niti prijetim niti je to moj modus operandi. U ovoj poruci obratite pažnju na riječ molim te. Zbog tih navoda dobivam kaznenu prijavu za prijetnju. To je prijetnja, koja Vas neće poslati u zatvor, ali joj je svrha da vam svori pritisak i da ne možete baviti osnovnim poslovanjem i šteti ugledu i časti. Nije mi ni prva ni zadnja. Lažne kaznene prijave služe za skidanje drugih tema s vidljivosti“, kazao je među ostalim Balija.

„Cijela naša borba u ovom postupku je bilo ishođenje lokacijske dozvole, a odnosi se na problematiku da upravna tijela Grada Dubrovnika krše zakon. Neshvatljivo mi je zašto imamo tu negaciju, to kršenje zakona,” dodao je.

Osvrnuo se i na izjavu privremenog pročelnika Zdenka Medovića, kako Ministarstvo graditeljstva nije sudjelovalo u ovom procesu.

 „Medović tvrdi da nikad Ministarstvo nije reagiralo odnosno dalo očitovanje oko svega što se događa. Medović ne zna da je Ministarstvo reagiralo po ovom pitanju. Ako ne zna, dobio je krive informacije od Frankovića. Ako zna, on nije imao razloga da laže. Ovo je za trenutačnu ostavku Medovića,“ izjavio je.

Dodao je kako se Franković “kao političar bavi demagogijom umjesto da bude gradonačelnik i obavlja svoju dužnost u skladu sa zakonima i ovlastima”.

“Imamo situaciju da stalno netko laže, a kad se laže u suštini je uvijek povezano s prikrivanjem kaznenog djela. Imamo situaciju da je gradonačelnik političar i mora se baviti politikom, no s druge strane je i gradonačelnik koji mora biti svjestan pravnih posljedica ako postoji suprotnost sa zakonima RH. Mato Franković ima veliki problem između mirenja uloge političara i gradonačelnika, to su dvije različite stvari,“ istaknuo je Balija.

 „Dolazimo do šokantne činjenice da Franković priznaje kako je dao nalog Orlandi Tokić van ovlasti svog rada da pođe u drugi upravni odjel izvrši određene radnje. Ako smo stranka u postupku postoje procedure kako se što uzima. Ne može gradonačelnik zamjenici gradonačelnika govoriti da ulazi u upravni odjel i da govori što je po GUP-u, to je van statuta. Može napravit nadzor, a ne može pisati što su neispravnosti. Upravni odjel samostalno donosi vlastite odluke i odgovara za njih gradonačelniku,“ naglasio je Balija.

Nadalje osvrnuo se i na odgovor pročelnice Jelene Lončarić, koja je tumačeći GUP pismeno utvrdila kako njihov projekt ne odgovara točki 49. GUP-a, a slijedom toga da wellness i fitnes sadržaji ne mogu biti u podzemnim garažama, Balija tvrdi kako to nije tako nego se taj članak ne odnosi na turističke, već samo na stambene zgrade.

Na novinarsko pitanje koja bi bila razlika između njegovog projekta prije i poslije izmjena GUP-a, na to nije odgovorio, ali je kazao da je voljan vjećnicima prikazati prezentaciju projekta.

O svojim vezama s Orlandom Tokić kazao je kako je ona kod njega radila 6. godina, a njezim muž je bio odvjetnik njegove tvrtke te da su zajedno radili na  projektu u Solitudu, koji su naslijedili od Konela. Dodao je da Tokić jako cijeni, ali da „riba smrdi od glave“.

Nadodao je kako nije lud da ulazi u investiciju od 150 milijuna kuna, a da unaprijed nije dobio pristanak za otkup zemlje.

Na pitanje je li njegova tvrtka sponzorirala u kampanji neku od stranaka, odgovorio je kako jest HDZ, ali na nacionalnoj razini.

Na pitanje je li on vlasnik portala direktno.hr odgovorio je negativno, ali je kazao kako je vlasnik pravnik i kolega u njegovoj kompaniji. Na pitanje je li mu Silva Vlašić poslala dopis, odgovorio je: nije mi ona dala, to mogu reći.

Cijelu konferenciju za novinare pogledajte u videu.

Konferencija za medije Marka Balije

Objavljuje Dubrovniknet Hr u Utorak, 29. rujna 2020.

Lea Pavlović/Katarina Fiorović

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovački osnovnoškolci ove godine virtualno uče dubrovački

U suradnji Dubrovačkih knjižnica i dubrovačke podružnice Instituta za jezik i jezikoslovlje četvrtu godinu za redom započele su radionice dubrovačkog govora. Radionice...

Poziv na radionicu ”Rješavanje poslovnih konflikata i reklamacija”

Centar za poduzetništvo Dubrovačko-neretvanske županije poziva sve zainteresirane na besplatnu radionicu „Rješavanje poslovnih konflikata i reklamacija“ koja će se održati 22. listopada 2020. s početkom...

U našoj županiji 24 novozaražena – 12 iz Dubrovnika, 8 iz Metkovića, po dvoje s Mljeta i s Korčule

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježena su 24 nova slučaja zaraze koronavirusom. Riječ je o pet muških i sedam ženskih...

Dubrovnktv.net

ETO NAS: s arheologom Domagojem Perkićem

Na Pelješcu u mjestu Zakotarac arheolozi su pronašli izniman nalaz grčko-ilirske kacige, kao i brojne druge vrijedne grobne priloge, dijelove nošnje te...

U Grad stigla prva grupa Amerikanaca ove sezone

Agencija Katarina Line u Dubrovnik je dovela i ostvarila prvu grupu Amerikanaca u ovoj teškoj sezoni. Grupa od 31 Amerikanaca iz...

KRATKI REZOVI: “Ribanje i ribarsko prigovaranje”, ZagrebDOX, Split Videoart Festival …

U ovotjednom izdanju Kratkih Rezova naš filmofil Bibić spravio nam je osvrt na film "Ribanje i ribarsko prigovaranje" - je li ovo...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić