30.8 C
Dubrovnik
Petak, 12 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMarijine ruke i mašta od uskrsnih jaja čine prava umjetnička djela

Marijine ruke i mašta od uskrsnih jaja čine prava umjetnička djela

Tradicija penganja uskršnjih jaja u obitelji Đano iz Dubravke nastavlja se s koljena na koljeno. Marija Đano, koju mnogi od nas znaju s gruške place, i ove je godine, usprkos polukaranteni, u ruke uzela penicu i vrućim pčelinjim voskom stvara prava mala umjetnička djela na kokošjim, ali i pačjim jajima.

Suprug Niko zadužen je za nabavu jaja. Pčelinji vosak nabavljaju od susjeda pčelara, a spretnim i brzim pokretima uz Mariju po jajima crtaju i njezine dvije nevjeste i dvije kćeri. I muški članovi familje pokušali su su pengat, ali dosad se nisu pokazali umješnima u ovoj preciznoj aktivnosti, za koju treba i puno strpljenja.

Marija uživa u penganju, a svoju je ljubav prema ukrašavanju jaja prenijela i na pomladak. Unuke i unuci, osim onih najmanjih, već su se okušali u ovom umijeću. Između njih osmero, netko će sigurno nastaviti obiteljsku tradiciju.

„Sirova jaja se napengaju pčelinjim voskom i onda se kuhaju u boji. Kad se jaja omaste, neke ponovo pengamo kako bi dobili bolji efekt i više kombinacija s bojama. Nije to ništa teško, ni naporno kad je mali broj jaja, ali na većem broju zna bit. Uživam u penganju, ali treba pazit na puno stvari. Prvo da se ne opečeš vrućim voskom, pa onda da jaja ne ispucaju dok se kuhaju u boji, a treba i imat malo kreativnosti”, kaže nam Marija Đano, koja je ove godine, kao i vazda, jaja pripremila i za prodaju. Na placu ne može, ali njezina će jaja putem dostave naći put do onih koji cijene, njezin ručni rad.

Na jajima iz OPG-a Đano motivi su iz mašte.

„Sa svakim jajem, stvaraju se novi motivi. Penganje je kao rukopis, kao slikanje… ili imaš mota ili nemaš. Svako jaje je unikat i ni jedan cvjetić ni šara se ne mogu ponovit, pa ni kad se trudim. Zadnjih nekoliko godina sam se počela “igrati” i s jajima druge peradi, ali ove godine, osim kokošjih i jako malog broja pačjih, nismo ih uspjeli nabaviti.

Marija Đano osim penganih jaja zajedno sa suprugom uz pomoć mnogobrojne obitelji na svom gospodarstvu proizvodi i tradicionalno slatko: mantalu, kontonjatu, arancine, bruštulane mjendule i suhe smokve, ali i povrće, koje zadnjih 6-7 godina prodaje u Gružu.

„Verdura je u nas kasna, pa je sad nema, a dok bude, nadam se da će se ova situacija promijeniti i da ću opet bit na placi, kao i inače, a ako ne, bit će dostava”, govori Marija.

Ukoliko želite naručiti pengana konavoska jaja iz Dubravke, više saznajte ovdje.

Uskrs u obitelji Đano slavi se tradicionalno, spravljaju se jaja i pinca, za doručak se jede blagoslov, a na objedu budu uglavnom sva djeca i unučad skupa za trpezom.  Ipak ove godine bit će ponešto drugačiji, ali i dalje će trpezu krasiti šarena jaja iz Marijine mašte.

Penganje jaja je običaj koji je specifičan za okolicu Dubrovnika, osobito Konavle i Primorje. Riječ je o bojanju batik tehnikom kojom se na Dalekom istoku ukrašavaju tkanine. Potreban je pčelinji vosak, koji se otopi u posudici i često drži poviše plamenika, kako se ne bi ohladio, penica, koja se napravi tako da se glavičasta iglica zabode u lozovu ili lovorovu grančicu ili u drvenu olovku. I naravno puno spretnosti i malo umjetničkog dara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA