26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaInfocentarMarijana Pende otvorit će samostalnu izložbu Snotgreen sea u Lazaretima

Marijana Pende otvorit će samostalnu izložbu Snotgreen sea u Lazaretima

U petak, 19. kolovoza 2022. u 20:30 h u Art radionici Lazareti Marijana Pende otvorit će samostalnu izložbu Snotgreen sea.

Marijana Pende studij kiparstva započinje 2002. godine na Accademia di Belle Arti di Venezia kod profesora Andree Grassija. Pohađala je studij skulptura-instalacije u klasi profesora Roberta Pozzobona, a 2005. Godine izabrana je za sudjelovanje na 51. Venecijanskom bijenalu (Atelier Aperti, Accademia di Belle Arti di Venezia). Tijekom studija počela je izlagati na grupnim izložbama. 2008. godine diplomirala je Arte e musica contemporanea u klasi prof. Nicole Cisternina. Iste godine sudjelovala je na rezidenciji u Kulturamt Frankfurt na Majni. Izlagala je na zajedničkim izložbama suvremenih dubrovačkih umjetnika: Galeriji Prsten, HDLU Zagreb, Umjetničkoj galeriji Dubrovnik kao i na međunarodnim skupnim izložbama poput CLASS ROOM 01 Museo Madre, Napulj; REFUSES, Arsenale, Venecija, 2010; EMOTION TO COHABIT, Galleria d’Arte Moderna, Pallazo Forti, Verona i MSU Zagreb.

Do sada je tri puta izlagala na Trijenalu hrvatske skulpture u Gliptoteci HAZU u Zagrebu (2012.,2015., 2018.)  2019. godine izlaže na izložbi IDENTITÀ, u Trieste Contemporanea u Trstu. Iste te godine s Izvorom Pende i Slavenom Toljem sudjelovala je na izložbi MJESTO ISPREKIDANIH SUSRETA, koja se za vrijeme 58. Venecijanskog bijenala održala u Paviljonu Tesa 100 u Arsenalu. U recentnom periodu sudjelovala je na izložbama: GOOD TROUBLE / Artists Respond to the 2020 Presidential Election, Whitebox Harlem Art center, New York; Art / rat / tranzicija, MMSU, Rijeka; 3rd Space Eu/rope project no.1 NMMU Zagreb; Studio Josip Račić (2020.), Searching for Identity (at the Time of Selfie)  Vilnius Academy of Arts,  Lithuania 2021.

Od 2014. samostalno izlaže u najvažnijim hrvatskim muzejskim institucijama kao što su Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka, 2016., Gliptoteka HAZU, Zagreb, Muzej suvremene umjetnosti Istra, Pula, 2017; Palazzo Costanzi / Trst, 2018, Galerija umjetnina Split, 2019.

Njeni radovi se nalaze u muzejskim i privatnim zbirkama.

Živi i radi u Dubrovniku.

Izložba ostaje otvorena do 9. rujna 2022; a može se posjetiti radnim danima (pon – pet) od 12 do 20 h.

FOTO: Mara Bratoš

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA