31.8 C
Dubrovnik
Subota, 5 srpnja, 2025
HomeLifestyleMarija Kola Pendo: Za zdravlje treba "šporkat ruke"

Marija Kola Pendo: Za zdravlje treba “šporkat ruke”

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planetu Zemlji i održava se pod motom „Razlistaj se“, Dubrovačke knjižnice ugostile su Mariju Kola Pendo vlasnicu OPG Pendo, ali i nositeljicu prvog ekološki certificiranog obiteljskog gospodarstva u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, koja je održala predavanje „Organska poljoprivreda – put prema zdravlju“.

Muž i ona odlučili su se početi hraniti organski, bez pesticida, bez umjetnih gnojiva i kemije. Njihov moto je ‘od sjemena do stola s ljubavlju’. Više od deset godina vode u Banićima svoje ekološko-poljoprivredno gospodarstvo onako kako su to radili njihovi preci uz podrške roditelja, prijatelja i djece. Pendo ističe kako ‘treba zasukati rukave’, ali i ‘šporkati ruke’, kako kaže njena prijateljica, jer priroda sve vrati. Osim što ekološki uzgajaju voće i povrće, prave i domaće likere i travaricu, a uzgajaju kokoši i pčele.

Cilj organske poljoprivrede je zdrava hrana, naglašava Pendo ističući kako se to može i kako je moguće bez kemije imati ‘dobar i uspješan vrt’. Organska poljoprivreda ‘slavi život’, a to je svima cilj, kaže Pendo, jer zemlja treba biti živa da bi biljka bila zdrava, bogata živim svijetom, koji ima vidljive i nevidljive organizme. Govori kako je bitna ‘dosljednost, istinitost i povjerenje’, raditi za sve isto, za sebe i za kupce i raditi ‘dobro za dobro’.

– Organska proizvodnja je živa zemlja, živih organskih spojeva, stajski gnoj iz ekološkog ili ekstenzivnog uzgoja, gnojnice radimo od koprive i preslice, štitimo ih s organskim proizvodima. I prije su naši stari tako radili. Ljudi bi zasadili grašak ili grahorice koje privuku dušik u zemlju i ljekovite biljke, kad se to pokosi i smrvi poprska se jednim biodinamičkim pripravkom te se ubaci u zemlju, i tako nastane najbolje gnojivo koje postoji. Moramo ponovno učiti povezati se s prirodom. Čim se koristi umjetno gnojivo smanjuje se humus u zemlji i iscrpljuju je, otrovi uništavaju sve živo, ostaju u biljci i kasnije mi to unosimo  u organizam – kaže vlasnica OPG-a ističući kako su limun i česan ‘najbolji’ prirodni čistači koji čuvaju imunitet.

Njihov trud i kvalitetu prepoznaje sve veći broj ljudi, a oni znanja i iskustva spremno dijele sa svima, proizvode prodaju preko Vibera i Facebooka gdje imaju svoju grupu ljudi, a surađuju i s jednim restoranom u gradu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA