32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleMarija Kola Pendo: Za zdravlje treba "šporkat ruke"

Marija Kola Pendo: Za zdravlje treba “šporkat ruke”

U okviru programa Mjeseca hrvatske knjige, koji je ove godine posvećen planetu Zemlji i održava se pod motom „Razlistaj se“, Dubrovačke knjižnice ugostile su Mariju Kola Pendo vlasnicu OPG Pendo, ali i nositeljicu prvog ekološki certificiranog obiteljskog gospodarstva u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, koja je održala predavanje „Organska poljoprivreda – put prema zdravlju“.

Muž i ona odlučili su se početi hraniti organski, bez pesticida, bez umjetnih gnojiva i kemije. Njihov moto je ‘od sjemena do stola s ljubavlju’. Više od deset godina vode u Banićima svoje ekološko-poljoprivredno gospodarstvo onako kako su to radili njihovi preci uz podrške roditelja, prijatelja i djece. Pendo ističe kako ‘treba zasukati rukave’, ali i ‘šporkati ruke’, kako kaže njena prijateljica, jer priroda sve vrati. Osim što ekološki uzgajaju voće i povrće, prave i domaće likere i travaricu, a uzgajaju kokoši i pčele.

Cilj organske poljoprivrede je zdrava hrana, naglašava Pendo ističući kako se to može i kako je moguće bez kemije imati ‘dobar i uspješan vrt’. Organska poljoprivreda ‘slavi život’, a to je svima cilj, kaže Pendo, jer zemlja treba biti živa da bi biljka bila zdrava, bogata živim svijetom, koji ima vidljive i nevidljive organizme. Govori kako je bitna ‘dosljednost, istinitost i povjerenje’, raditi za sve isto, za sebe i za kupce i raditi ‘dobro za dobro’.

– Organska proizvodnja je živa zemlja, živih organskih spojeva, stajski gnoj iz ekološkog ili ekstenzivnog uzgoja, gnojnice radimo od koprive i preslice, štitimo ih s organskim proizvodima. I prije su naši stari tako radili. Ljudi bi zasadili grašak ili grahorice koje privuku dušik u zemlju i ljekovite biljke, kad se to pokosi i smrvi poprska se jednim biodinamičkim pripravkom te se ubaci u zemlju, i tako nastane najbolje gnojivo koje postoji. Moramo ponovno učiti povezati se s prirodom. Čim se koristi umjetno gnojivo smanjuje se humus u zemlji i iscrpljuju je, otrovi uništavaju sve živo, ostaju u biljci i kasnije mi to unosimo  u organizam – kaže vlasnica OPG-a ističući kako su limun i česan ‘najbolji’ prirodni čistači koji čuvaju imunitet.

Njihov trud i kvalitetu prepoznaje sve veći broj ljudi, a oni znanja i iskustva spremno dijele sa svima, proizvode prodaju preko Vibera i Facebooka gdje imaju svoju grupu ljudi, a surađuju i s jednim restoranom u gradu.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA