26.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiMala Onofrijeva fontana obojena u plavo uz Svjetski dan šećerne bolest

Mala Onofrijeva fontana obojena u plavo uz Svjetski dan šećerne bolest

Grad Dubrovnik se ove godine priključio obilježavanju Svjetskog dana šećerne bolesti koji se obilježava 14. studenoga, a tim povodom je Mala Onofrijeva fontana osvijetljena plavim svjetlima.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost edukacije o šećernoj bolesti sa sloganom Edukacijom do bolje sutrašnjice.

Šećerna bolest tipa 1 se ne može prevenirati, za razliku od tipa 2 na čiju pojavnost, osim genetskih čimbenika, značajno utječu okolišni čimbenici. Moderni način života podrazumijeva dugotrajno sjedenje ismanjenu tjelesnu aktivnost, osobito u urbanim područjima. Međunarodna dijabetička federacija stoga preporučuje bavljenje tjelesnom aktivnošću u trajanju od minimalno 30 do 45 minuta najmanje 3 puta tjedno.

U svijetu od šećerne bolesti boluje 537 milijuna ljudi u dobi od 20 do 79 godina. U Republici Hrvatskoj je 2021. godine prema podacima CroDiab-a (Nacionalni registar osoba sa šećernom bolešću) registrirano 327785 osoba s dijagnozom šećerne bolesti i procjenjuje se da je ukupan broj oboljelih preko 500 000.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA