9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaVijestiMala fontana zasvijetlila u narančastom povodom Nacionalnog dana multiple skleroze

Mala fontana zasvijetlila u narančastom povodom Nacionalnog dana multiple skleroze

Danas se obilježava se Nacionalni dan multiple skleroze. Tim povodom Mala Onofrijeva fontanu osvjetljena je narančastom bojom, koja je simbol  multiple skleroze.

“Ovim činom htjeli smo podići razinu svijesti o multiploj sklerozi, ali i odati priznanje oboljelima za njihovo postojanje u zajednici i društvu”, poručuju iz Društva multiple skleroze Dubrovačko – neretvanske županije te zahvaljuju Gradu Dubrovniku, koji im je to omogućio.

Oboljeli od multiple skleroze u Hrvatskoj obilježavaju svoj Nacionalni dan 26. rujna. Multipla skleroza najčešća je kronična upalna demijelinizacijska bolest središnjeg živčanog sustava, većinom se pojavljuje u mlađih osoba između 20. i 50. godine života, uzrok bolesti nije poznat, a žene dva puta češće obolijevaju od muškaraca.

Smatra se da multipla skleroza nastaje kao rezultat međudjelovanja genskih i čimbenika okoline, odnosno bolest nastaje kod osoba koje imaju nasljednu sklonost za bolest, ali i djelovanjem nekog vanjskog čimbenika.

Na inicijativu Saveza društava multiple skleroze Hrvatske, Hrvatski Sabor je 17. travnja 2015. godine donio odluku o službenom proglašenju Nacionalnog dana oboljelih od multiple skleroze 26. rujna, čime su oboljeli od MS-a diljem Hrvatske dobili priznanja za njihovo postojanje u zajednici i društvu.


FOTO: Suzana Tošić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA