27.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaNaša čeljadKnjige po izboruMAJA BUŠKOVIĆ I TEA ĐIVANOVIĆ PRCE obogaćuju čitalačke navike kod djece

MAJA BUŠKOVIĆ I TEA ĐIVANOVIĆ PRCE obogaćuju čitalačke navike kod djece

Knjižnica Društva Naša djeca Gruda djeluje od kada i udruga i prati rad društva u kojemu se okupljaju volonteri koji žele obogatiti život djece Konavala. Oni svoje slobodno vrijeme  poklanjaju djeci organizirajući im nekoliko godišnjih događanja. Okupljaju se djeca vrtićke i školske dobi, a članovi knjižnice mogu biti svi koji to žele. Knjižnica broji preko dvije tisuće naslova, od obveznih lektira do zanimljivih naslova koji privlače čitalačku publiku. Kako je čitanje sve manje u modi nastojimo najmlađima predstaviti slikovnice i knjige s kojima će rasti, upoznavati likove, njihove doživljaje, bogatiti maštu i svoj rječnik. Najsretniji smo ako u djetetu probudimo ljubav prema čitanju jer takav dar nas uči kakav je svijet oko nas, razvija maštu i kreativnost. Članice Društva redovito sudjeluju u radu knjižnice pa tako na svojoj facebook stranici svakog tjedna objavljuju zanimljivosti i preporuke vezane uz knjige iz knjižnice. Ovog puta podijelit ćemo naš odabir s vama.

NAPISALE: MAJA BUŠKOVIĆ I TEA ĐIVANOVIĆ PRCE

U popis knjiga koji slijedi nismo željele uključiti obaveznu lektiru već dati priliku nekim drugim, djeci zanimljivim naslovima.

Tatjana Barat: Priče o neustrašivim hrvatskim ženama

Knjiga u kojoj djeca upoznaju 50 hrvatskih žena koje su se svojim djelovanjem izborile u društvu i postale uspješne i neustrašive u vremenu u kojem su živjele. To su priče o Hrvaticama koje su upornim radom i borbom protiv predrasuda slijedile svoju strast. Tko je prva Hrvatica koja je položila vozački ispit, tko je bila naša prva dirigentica i što točno rade etnologinje, a što mikrobiologinje i genetičarke? Odgovore na ova pitanja i još puno drugih zanimljivih priča o liječnicama, novinarkama, pravnicama, pedagoginjama, književnicama možete pronaći u ovoj inspirativnoj knjizi. Na kraju svake priče nalaze se tri pitanja za raspravu koja djecu potiču na analizu pročitanoga te na razmišljanje o ljudskim vrijednostima.

Knjige poput ovih pokazuju djeci da je uz puno truda u životu moguće ostvariti sve želje.

Beatrix Potter: Priče

Iako su avanture o nestašnom zecu Petru Zecimiru, njegovom rođaku Benjaminu i ostalim likovima iz mašte Beatrix Potter nastale na početku 20. stoljeća, i dalje su jedne od najpoznatijih priča za djecu britanske književnosti. Zanimljivo je da su ove kratke priče i stihovi nastali na temelju autoričinih zapažanja i proučavanja prirode u prekrasnim krajolicima Engleske gdje je živjela. Priče su jednostavne, duhovite i poučne pa su primjerene već za vrlo ranu dob. Predivne i originalne ilustracije same autorice dodatno pobuđuju dječje zanimanje i danas, kao i prije stotinjak godina.

J.R.R. Tolkien: Pisma Djeda Božićnjaka

Majstor mašte i fantastike J.R.R. Tolkien svojoj je djeci dva desetljeća pisao pisma Djeda Božićnjaka. Pisma i originalne ilustracije nakon njegove smrti sabrala je i objavila obitelj. Čudesne priče o nevoljama iz života Djeda Božićnjaka sa Sjevernog pola u kojima se jeleni razbježe s darovima, polarna svjetlost nestane u ludom vatrometu, Bijeli Medo harači po smočnici, a goblini buše tunele kako bi ukrali darove, oduševljavaju i danas.

Djeca još uvijek žele pisati Djedu Božićnjaku, raspituju se za njegovu adresu, a ova im knjiga razvija maštu i budi znatiželju. Posebnu čar tome daju i originalni, drhtavi rukopisi, predivne Tolkienove ilustracije i poštanske marke Sjevernog pola. 

J. K. Rowling: Harry Potter

Knjige o Harryju Potteru ne treba posebno predstavljati. Harry Potter i ostali čarobnjaci iz Hogwartsa, njihovi profesori i vječita borba dobroga protiv zla zaludili su djecu, ali i odrasle, diljem svijeta. Harry Potter je jedna od knjiga koje su promijenile dječju književnost. Posebno nam je zanimljiva činjenica da je i znanstveno dokazano da čitanje ovog serijala pomaže razviti empatiju, toleranciju i otvorenost. Mi smo jako ponosni jer naša knjižnica ima i engleska izdanja serijala. Svi koji se žele upoznati s avanturama malog čarobnjaka i njegovih prijatelja mogu tako čitanjem obogatititi svoj rječnik i poboljšati znanje engleskog jezika.

Luisa Canovi: Origami – praktični tečaj

Priručnik koji djeci približava tehniku origamija, tradicionalne japanske vještine kreiranja modela od papira. Knjiga sadrži kratku povijest origamija, uči nas vrstama papira, tehnikama te izradi ždralova kao prvih likova origamija. Legenda kaže da ždral živi tisuću godina, a origami ždral predstavlja estetsko savršenstvo. Pokloniti nekome origami ždralove znači poželjeti mu beskonačno dug život. Umjetnost presavijanja papira koju djeca obožavaju koristimo u kreativnim radionicama našeg Društva, a ova nam knjiga pomaže da učimo tehnike origamija od jednostavnog prema složenom i kako ih primjeniti u svakodnevnom životu.

Steve i Ruth Bennett: 365 dana bez televizije: Igre za svaki dan u godini

Idealna knjiga za sve roditelje i učitelje koji žele odvojiti djecu od ekrana i pomoći im da kreativno ispune svoje slobodno vrijeme i upoznaju svijet vlastitim osjetilima provodeći vrijeme s prijateljima i obitelji. Riječ dosada u ovoj knjizi ne postoji. U knjizi su opisane razne igre u kojima djeca mogu pokazati znanje, bojati, praviti igračke, vježbati vještinu čitanja i upotrebljavati svoje kreativne sposobnosti za rješavanje problema. Materijali koji su potrebni u igrama jeftini su i lako dostupni, a igre ne zahtjevaju puno pripreme. Sve navedeno govori nam kako djeca mogu provesti kvalitetno i zabavno vrijeme bez laptopa, mobitela ili televizije.

Miro Gavran: Sretni dani

Miro Gavran jedan je od književnika zbog kojeg djeca zavole čitanje. Preporučujemo sve njegove naslove, a ovaj put izdvajamo roman Sretni dani koji je namijenjen djeci starijeg školskog uzrasta. To je priča o prijateljstvu, ljubavi, obitelji i slatkim tinejdžerskim mukama. Dvojica prijatelja napravit će sve da dođu do svog cilja i pokazati da ništa na svijetu nije nemoguće i nedostižno. Poučan je to roman koji pokazuje da uz pomoć ljubavi i prijateljstva možemo sve ostvariti.

R. J. Palacio: Čudo

Priča o dječaku Augustu koji s deset godina prvi put kreće u školu, u peti razred. Ali, August je poseban dječak. Zbog teškog genetskog poremećaja ima unakaženo lice i glavu i zbog toga odlazak u školu predstavlja veliki životni izazov za njega. Ovo je i priča o Augustovoj obitelji koja usprkos svim nevoljama nastoji živjeti normalnim životom, ispunjenim ljubavi i brigom jednih za druge. Unatoč predivnoj obitelj, August, poput većine ljudi, želi imati i prijatelje i biti prihvaćen u društvu. Knjiga sadrži predivne citate koji potiču na razmišljanje, empatiju i prihvaćanje onih koji su različiti. Ovo je knjiga za sve generacije!

Ransom Riggs: Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu

Triologija Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu još je jedno djelo koje govori o toleranciji i prihvaćanju različitosti. Osim čudnovate djece, knjiga obiluje i čudnovatim, starim, crno-bijelim fotografijama koji prikazuju likove i djela te se spajaju s radnjom. Taj spoj fotografija i neizvjesne radnje čine ovu knjigu posebnom. Sve počinje kada šestanestogodišnji Jacob, nakon iznenadne smrti djeda, pronađe tajnovito pismo koje ga odvodi na napušteni otok gdje otkriva ruševine doma gospođice Peregrine za čudnovatu djecu. Čudnovata djeca imaju razne neobične moći: ispaljuju vatrene kugle iz prstiju, nevidljivi su, lebde, utječu na rast biljaka, mogu ukrotititi noćne more, imaju nadnaravnu snagu… Ovu knjigu preporučujemo tinejdžerima, ali i odraslima. Radnja je jako napeta i neizvjesna i sigurni smo da je nećete moći ispustiti iz ruku.

Kristine Barnett: Iskra- kako sam u autističnom sinu pronašla genija

Ova knjiga snažne životne poruke čita se u dahu i navodi čitatelja na razmišljanje o vrijednostima života. Priča je to o dječaku Jakeu kojega su smatrali izgubljenim slučajem zbog autizma, a koji je uz pomoć svoje majke i njenom borbom postigao divljenje i prihvaćanje okoline. Djelo nosi naslov Iskra jer je majka osjetila iskru u njegovom umu koja svijetli i koju treba razvijati. Majka je također osjetla da svome sinu treba priuštiti slobodu u odrastanju te mu je dopustila da pokaže svoje interese, istražuje svijet oko sebe na njegov način. Dječak Jake pokazao je izniman interes za astronomiju. Svojom upornošću i genijalnim umom postigao je veliki uspjeh, a već je s 11 godina počeo studirati.

Vlaho Baule: Plima jubavi

Za kraj, kao preporuku za velike i male izdvajamo drugu zbirku pjesama našeg konavoskog pjesnika Vlaha Baule. Zbirka sadrži 79 pjesama pisanih konavoskim govorom. Autor u svojim pjesmama na šaljiv način pjeva o životu u Konavlima nekad i danas i tako privlači čitatelje svih generacija koji prepoznaju svoja sela i ognjišta i uživaju u pomalo zaboravljenim riječima. Zbirka je korisna i djeci jer čitajući pjesme uče jezik i običaje svoga kraja. Zbog toga preporučamo da se ove pjesme što više uvrste u školske priredbe i dramske smotre. Nadamo se novim zbirkama pjesama, a autora ćemo opet rado ugostiti u našoj knjižnici.

Maja Bušković – učiteljica razredne nastave, članica DND Gruda od 1999.

Sudjelujem u radu i organizaciji raznih događanja, povezujem rad u školi sa djecom i u slobodno vrijeme. Svojim kreativnim sposobnostima motiviram djecu i starije, istražujem, a nove ideje i projekte uspješno zajednički provodimo. Predstavnik sam naše udruge u Skupštini Saveza Društava Naša djeca Hrvatske i nastojim kao i svi koji dobrovoljno pristupanju Društvu gajiti prave vrijednosti, sudjelovati u odrastanju sretne i zadovoljne djece u zajednici u kojoj se poštuju njihova prava i oni kao pojedinci. U predahu između književnih djela za cjelovito čitanje – „lektire“ od 1. – 4. razreda  i obveza nađe se vremena i za naslove koji opuštaju. Svojim učenicima nastojim približiti čitanje kao uživanje i našu obveznu „lektiru“ nazivamo književnim djelom za uživanje. Potičem ih da zavole pisca, lik iz priče, način pisanja, izdavača, miris knjige….

Tea Đivanović Prce- profesorica povijesti i talijanskog jezika i književnosti.

Još za vrijeme studiranja u Zagrebu volontirala sam dajući besplatne instrukcije djeci osnovnoškolskog uzrasta pa je nastavak volontiranja nakon povratka doma bila logična opcija. Članica sam Društva od 2012. godine kada sam pokrenula besplatan tečaj talijanskog jezika za osnovnoškolce, nakon čega sam se počela uključivati i u ostale projekte koje DND provodi. Rad s djecom me ispunjava, a smatram da je posebno izazovan u vremenu sveopće digitalizacije i otuđenja uzrokovanog tehnlogijom. Trudim se poticati svoje učenike na razmišljanje, istraživanje, logičko zaključivanje i znatiželju. Zaista vjerujem u onu da djeca koja čitaju postaju odrasli koji misle pa im želim približiti knjige i pokazati kako se uz njih uči, putuje, mašta, upoznaje novo i drugačije, razvija tolerancija i suzbijaju predrasude.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić