25.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 21 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLuku Brailu dodijeljeno Priznanje Milan Grlović za doprinos ugledu novinarske profesije

Luku Brailu dodijeljeno Priznanje Milan Grlović za doprinos ugledu novinarske profesije

Na Svjetski dan slobode medija koji se obilježava danas, Hrvatsko novinarsko društvo u Novinarskom domu u Zagrebu dodijelilo novinarske nagrade za 2022. godinu te Priznanje Milan Grlović zaslužnim članovima HND-a.

Među dobitnicima tog priznanja je i naš kolega, dubrovački novinar Luko Brailo. 

Priznanje Hrvatskog novinarskog društva Milan Grlović – nazvano po prvom predsjedniku HND-a – dodjeljuje se zaslužnim novinarkama i novinarima, članovima i članicama HND-a za dugogodišnji rad i značajan doprinos razvitku novinarske organizacije i ugledu profesije te jačanju medijskih sloboda; novinarkama i novinarima koji su se istaknuli u radu i aktivnostima HND-a. Odluku o dodjeli Priznanja Milan Grlović donio je Središnji odbor HND-a. Uz našega kolegu Braila, priznanje je dodijeljeno i Ottoneu Novosel – Franz, Giacomu Scottiju i Danijelu Popoviću.

U obrazloženju priznanja stoji:

Kolega Luko Brailo jedan je od simbola Hrvatskog novinarskog društva u kojem je aktivan gotovo 40 godina. Bio je na raznim dužnostima, počevši od temeljnog, dubrovačkog ogranka, preko županijskog vijeća do Izvršnog i Nadzornog odbora HND-a.

Kolega Brailo predsjeda sjednicama Skupštine HND-a više od dva desetljeća, mirno, razumno i pravedno. U svom je radu uvijek zastupao interese društva i novinarske profesije, a posebno je do izražaja došlo njegovo znanje i savjeti u dramatičnim trenucima za HND, poput onoga kada je Društvu prijetio gubitak imovine. Uvijek je djelovao tako da je pridonosio razrješavanju problema s kojima su se novinari i novinarke te HND u cjelini susretali.

Luko Brailo rođen je 1950. godine u Dubrovniku. U novinarstvu je od 1974. godine, kada je počeo raditi u Dubrovačkom vjesniku. Više od 20 godina radio je u dubrovačkom dopisništvu Slobodne Dalmacije, gdje je obavljao brojne poslove, od izvjestitelja, reportera, komentatora do šefa dopisništva. Početak napada na Dubrovnik dočekuje u Dubrovniku i dijeli sudbinu svojih sugrađana sve vrijeme opsade.

Nakon Slobodne Dalmacije jedno vrijeme radio kao novinar i urednik dubrovačkog dopisništva Jutarnjeg lista, a pisao je i za tjednik Feral Tribune.

Godine 1995. dobio je nagradu HND-a Zlatno pero, a 2004. Joško Kulušić Hrvatskog Helsinškog odbora za doprinos zaštiti ljudskih prava na području medijskog djelovanja. Dobitnik je Spomenice Domovinskog rata i Plakete Južnog bojišta HV-a. HAZU je u Zborniku “Konavle u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti” objavila njegov rad “Prevlaka je bila izlika za agresiju na jug Hrvatske”, dok je u Zborniku o Boki kotorskoj HAZU-a objavljen njegov rad “Položaj Hrvata u Crnoj Gori/Boki kotorskoj od 1991. do 1997.”.

Primjer je brojnim generacijama kolegica i kolega kako treba djelovati u društvu na korist cijele novinarske zajednice. Posebno se zalagao za jačanje HND-a na terenu osnivanjem podružnica u lokalnim sredinama i borio se za sigurnost medijskih radnika. Luko Brailo vrsni je novinar koji je svojim bogatim profesionalnim i životnim iskustvom, znanjem te neprocjenjivim savjetima uvijek rado stoji na dispoziciji mlađim kolegicama i kolegama. Smatramo da je kolega Brailo svojim radom, primjerom i ponašanjem zaslužio ovo časno priznanje.

Član je Hrvatskog novinarskog društva od 1984. godine. 

Obrazloženja ostalih dodijeljenih priznanja Milan Grlović i nagrada HND-a možete pročitati ovdje. 

Nagrada za internetsko novinarstvo Župljaninu Ilku Čimiću

Nagrada Marija Jurić Zagorka za internetsko novinarstvo pripala je Ilku Ćimiću koji se tijekom 2022. godine temeljito bavio regulatorima financijskog tržišta – Hrvatskom narodnom bankom (HNB) i Hrvatskom agencijom za nadzor financijskih usluga (HANFA) te agencijama za naplatu potraživanja.

– Znali smo da u Hrvatskoj štošta ne funkcionira od pravosuđa, školstva, zdravstva, a eto vidimo i da je isto slučaj i s regulatorima, kazao je Ćimić, koji je u više od 50 tekstova objavljenih na portalu Index.hr istražio i dokazao kako je u posljednja dva desetljeća u HNB-u bilo pravilo, a ne izuzetak, da zaposlenici tog regulatora trguju vrijednosnim papirima banaka za čiji su nadzor bili zaduženi. – Nakon niza napisa, HNB je promijenio regulativu, a HANFA preuzela istragu, koja je pokazala da su zaposlenici HNB-a zaista trgovali vrijednosnim papirima banaka koje nadziru, ali nisu pronađeni dokazi za tzv. povlašteno trgovanje. Ćimić je pritom sve vrijeme bio na udaru kritika i vladajućih i regulatora, koji su se našli pogođeni takvim napisima, stoji u obrazloženju Žirija.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA