11.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 1 prosinca, 2022
NaslovnicaPolitikaLUJIĆ I KRISTIĆ uputili prijedloge Saboru koje bi projekte država trebala financirati...

LUJIĆ I KRISTIĆ uputili prijedloge Saboru koje bi projekte država trebala financirati u Dubrovniku

Gradski vijećnici Dolores Lujić i Maro Kristić uputili su prijedloge za Državni proračun 2021. Smatraju kako bi trebali i ostali politički akteri koji participiraju u Gradskom vijeću Grada Dubrovnika podnijeti prijedloge. Amandmani se odnose na projekte vezane uz Grad Dubrovnik, za koje ovo dvoje vijećnika smatra kako bi novac trebao doći iz državne blagajne. Prenosimo njihovo priopćenje u cjelosti.

-Na nedavno održanoj sjednici gradskog vijeća Grada Dubrovnika predstavljen je proračun za 2021. godinu, koji je zbog teške gospodarske krize uzrokovane širenjem zaraze corona virusom gotovo 300 milijuna kuna manji od najavljivanog. Posljedica tako teške financijske situacije je odustajanje od brojnih važnih i obećanih projekta, koji će se teško realizirati sredstvima iz gradskog proračuna u dogledno vrijeme. Svima je jasno da će trebati vremena za gospodarski oporavakte da će posljedice krize biti dalekosežne. Priliku za realizaciju projekata treba tražiti u dostupnim fondovima Europske unije, ali i u državnom proračunu iz kojeg se financiraju brojni važni i razvojni projekti u lokalnim zajednicama.

U četvrtak, 19. studenoga je zadnji rok za predaju amandmana na prijedlog Državnog proračuna za 2021. godinu pa stoga pozivamo vladajuće, ali i sve političke aktere koji participiraju u ovom sazivu gradskog vijeća Grada Dubrovnika da pripreme i putem svojih ili partnerskih klubova zastupnika u Hrvatskom saboru podnesu prijedloge amandmana na predstavljeni akt državnog proračuna. Samim uvidom u prijedlog proračuna lako je utvrditi koliko su Dubrovnik i krajnji jug zapostavljen od središnje vlasti. Dubrovnik je godinama punio državni proračun i na takav način pomagao ujednačeni razvoj cijele država, a sada je vjerojatno najpogođeniji Grad u državi, na kojeg je corona kriza ostavila najviše negativnih posljedica. Stoga smatramo kako se u državnom proračunu mogu i moraju pronaći sredstva za realizaciju nekih projekata na koje se već godinama čeka, a koji su važni za Dubrovnik i koji su zbog svega navedenog odgođeni za neka bolja vremena.

Naši prijedlozi amandmana na ovogodišnji proračun su sljedeći i odnose se na osiguranje sredstava za sljedeće projekte:

  • Izgradnja doma umirovljenika na Medarevu- 50 milijuna kuna
  • Izgradnja azila za životinje – 10 milijuna kuna
  • Potpora za turističku promociju destinacije na domaćem i stranom  tržištu – 14 milijuna kuna
  • Poticanje lokalnog sporta i sportskih natjecanja – 3 milijuna kuna za pomoć najugroženijim amaterskim sportskim kolektivima na području županije koji su pred gašenjem
  • Dovršetak izgradnje atletske staze na Gradskom stadionu Lapad – 1,5 milijuna kuna
  • Izgradnja spomenika civilnim žrtvama Domovinskog rata – 500 000 kuna
  • Izgradnja spomenika braniteljima Dubrovnika – 500 000 kuna
  • Izrada projektno -tehničke dokumentacije za uređenje komunalnih vezova i ostale pripadajuće infrastrukture lijeve i desne obale Rijeke dubrovačke – 2 milijuna kuna, stoji u priopćenju za medije koje potpisuju Dolores Lujić i Maro Kristić.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA