28.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleLucija Šuljak svoju automehaničarsku praksu obavlja kod Mihaela u Konavlima, njemu jedinom...

Lucija Šuljak svoju automehaničarsku praksu obavlja kod Mihaela u Konavlima, njemu jedinom nije smetalo što je djevojka

U svakoj automehaničarskoj radionici u Hrvatskoj dočekat će vas skoro pa isti prizor. Vašeg limenog ljubimca popravljat će muškarac. No, ta bi se slika uskoro mogla promijeniti. Barem u Konavlima, koje će uskoro dobiti prvu automehaničarku.

A sve se dogodilo pukom slučajnošću, koju je mlada Lucija Šuljak, iz Pendova Sela u Močićima objeručke prihvatila i s vremenom zavoljela svoju struku.

Naime, pri odabiru srednje škole Lucija je htjela upisati srednju školu za kozmetičara, no nije imala dovoljno bodova pa ju je sustav putem kojeg se upisuje srednja škola automatski prebacio u automehaničare.

Nedavno je uspješno završila 2. razred srednje Obrtničke i tehničke škola Dubrovnik.

Već samo pohađanje smjera za automehaničare predstavljalo je za Luciju, kao jedinu djevojku u razredu, svojevrstan izazov.

– Bila sam svjesna da ću ići s momcima u razred, a oni su znali da im dolazi jedina cura u razred. Trebalo je malo vremena da se priviknu da im je cura u razredu. I meni je trebalo neko vrijeme da se priviknem, ali ne puno zato što sam odrasla s tri brata.

Obrazovanje za automehaničara je specifično, a veliki se naglasak stavlja na praktičan rad. Učenici dva dana tjedno provode na vanjskoj praksi, dok su preostala tri dana u školskom tjednu rezervirana za nastavu u školi i školsku praksu.

Lucija nam priznaje da joj upravo pronalazak mjesta gdje će odraditi obvezu praksu predstavljalo poseban izazov.

-Bilo mi je teško pronaći praksu pogotovo, jer sam cura. Mama je zvala na sve strane, ali su me svi odbijali jer sam cura. No dobila sam priliku u Ljutoj, u Bosch Car Service Pušić Garage. Mama se u razgovoru s poznanicom potužila da ne mogu pronaći praksu i tako smo došli do vlasnika Mihaela koji je odmah pristao i pružio mi priliku.

Na praksi Lucija promatra kako se vrše popravci, dodaje alat, ali ponekad i sama obavlja neke manje radove i popravke poput mijenjanja ulja i filtera ulja, što je zapravo i zasad najdraži dio posla.

A kako na nju reagiraju mušterije?

-Nove mušterija se malo začude što cura radi u radioni, ali im Mihael objasni da sam tu na praksi, dok su se oni koji dolaze češće navikli da sam tu.

Što se tiče planova, Lucija namjerava upisati četvrtu godinu smjera za automehaničara, a voljela bi se baviti i fotografijom te završiti tečaj za kozmetičara.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA