23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiLjetna škola filma Šipan slavi 18. rođendan

Ljetna škola filma Šipan slavi 18. rođendan

Ljetna škola filma Šipan slavi 18. rođendan

“Punoljetni smo” – organizatori i utemeljitelji Ljetne škole filma Šipan Nils Neubert i Miro Bronzić pomalo s nevjericom gledaju na ovaj jubilej. Baš nitko se prije 18 godina nije mogao nadati, a niti pomisliti na to, da će ova manifestacija tako čvrsto zaživjeti na otoku Šipanu i postati važan čimbenik i dodatna kulturna i opća vrijednost na području grada Dubrovnika, Županije, a i šire.

Spoj filma, medijskog obrazovanja djece i mladih te mediteranskog podneblja pokazao se kao uspješnom formulom i doveo je do toga da je Šipan postao središte ljetnog doživljaja filma i drugih forma kulture kao sto su koncerti, izložbe, kazališne priredbe itd.

Naravno, nije uvijek sve bilo jednostavno, svaka godina je donijela sa sobom svoje (financijske) izazove, a pogotovo trenutačno iz svima poznatih problema na globalnoj razini nije bilo jasno hoće li se LJŠFŠ moći održati u svom redovnom terminu ili ne.

“Ali”, ističu organizatori, “ne damo se i pogotovo zahvaljujući našim prijateljima i partnerima omogućit ćemo vjernoj publici i svim polaznicima radionica još jedno nezaboravno filmsko ljeto.”

A da će i ovogodišnja, 18. Ljetna škola filma Šipan doista priuštiti još jedno nezaboravno pravo filmsko ljeto svojoj vjernoj publici i svima koji pohađaju radionice dokazuje ovogodišnji program i voditelji radionica:

Filmovi koji se prikazuju na festivalu su: “Ribanje i ribarsko prigovaranje” redatelja Milana Trenca, glavne uloge Rade Šerbedžija i Leon Lučev po motivima istoimenog renesansnog spjeva Petra Hektorovića. Zatim film “Otac“, drama s Goranom Bogdanom u glavnoj ulozi, redatelja Srđana Golubovića. Za najmlađu publiku na velikom ekranu je pripremljeno prikazivanje animiranog filma “Čarobnjakov šesir” redatelja Milana Blažekovića. “Quo Vadis Aida” redateljice Jasmile Žbanić je oskarovski kandidat i aktualna produkcija koja govori o potresnim događanjima u Srebrenici, dok film “Goli Čovik” redatelja Obrada Gluščevića iz 1968. godine predstavlja popularnu rubriku “iz naftalina”. Uz njih na Šipanu će se prikazati i obiteljski film “Moj brat lovi Dinosaure”, dobitnik nagrade mlade publike Europske filmske akademije, redatelja Stefana Cipanija. Na samom otvaranju biti će prikazan i kratkometražni igrani film „Magda Mozarka“ ovogodišnje voditeljice radionice igranog filma Bojane Momirović.

Uz stalnu suradnji s Kinematografima Dubrovnik kao još jedan primjer kulturne suradnje institucionalnog oblika sa udrugama civilnog društva, a pod pokroviteljstvom  Turističke zajednice Grada Dubrovnika održat će se predstava “Mara i Kata”. U predstavi glume Nataša Dangubić i Doris Šarić Kukuljica, a ovo autorsko djelo Saše Božića inspirirano je radio emisijom Na posjedu u kundurica Petra Kušelja te knjigom Dubrovačke kundurice Dese Begović Mrkušić.

Organizatori napominju da će se svi programi u open air kinu i popratnih događanja održavati u skladu s epidemiološkim mjerama i preporukama. Stoga su naravno moguće i određene promjene i  odstupanja od planiranih izvedbi pa se svima preporuča pratiti web stranicu i društvene mreže Ljetne škole filma Šipan na kojima će biti dostupne aktualne vijesti i obavijesti.

Kao i svih godina u 18. Ljetnoj školi filma Šipan održat će se 4 radionice koje će pohađati blizu pedeset djece. Radionice koje će se također održavati uz poštovanja epidemioloških mjera su:

Radionica igranog filma, koja je namijenjena mlađoj grupi polaznika, a ovogodišnji voditelji su Bojana Momirović – redateljica porijeklom iz BiH koja živi i radi u Parizu. U bogatoj karijeri u filmskoj industriji za istaknuti je rad na filmskoj akademiji Louis-Lumière, a među njezinim kratkim i festivalski uspješnim filmovima je posebno zanimljiv „Magda Mozarka“ sniman 2015. g. upravo na Šipanu. Asistent – suvoditelj ove radionice je stari suradnik LJŠFŠ Nikola Kapidžić, dubrovački meštar od kamere, montaže i svega što je vezano za AV produkciju.

Radionica igranog filma, namijenjena malo starijoj grupi polaznika. Vodi je Jeronim Jerko Ban, na Šipanu poznat i kao mjesni župnik, ali kad je u pitanju LJŠFŠ važnije je istaknuti njegovu diplomu sa Film and TV Productions – Loyola Marymount University.

Asistent – suvoditelj na ovoj radionici je Luka Smuk – fotograf i snimatelj iz Bedekovčanske udruge mladih.

Radionica Street Art Filma, radionica namijenjena mladim kreativcima koji će osmisliti i realizirati mural na ulazu u Šipansku luku te sve popratiti kratkim dokumentarnim filmom. Radionicu je osmislila i vodi poznata dubrovačka akademska umjetnica i također višegodišnja suradnica LJŠFŠ Iris Lobaš Kukavičić, a asistent za izradu dokumentarnog film biti će jedan od organizatora LJŠFŠ – Nils Neubert.

Radionica animiranog filma, namijenjena najmlađim polaznicima 18. LJŠFŠ. Radionicu vodi Ksenija Sanković iz Kino kluba Karlovac. Ksenija u LJŠFŠ dolazi s bogatim iskustvom vođenja ovakvih radionica i organizacije filmskih događanja i manifestacija.

Za ovogodišnji vizualni identitet LJŠFŠ pobrinula se magistra dizajna Mia Bogovac. Program se i ove godine održava zahvaljujući nizu partnera i prijatelja, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Grada Dubrovnika, Županije Dubrovačko neretvanske, Zajednice tehničke kulture Grada i Županije, TZ Grada Dubrovnika te u prostorima OŠ Ivana Gundulića – područni odjel Šipanska luka.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA