30.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 15 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaLe petit festival: Nera Stipčević i Travershe u Kneževom dvoru 6. srpnja...

Le petit festival: Nera Stipčević i Travershe u Kneževom dvoru 6. srpnja izvode francusku glazbu

VOILÀ! – À LA TRAVERSHE”

Biti na odmoru na Jadranu, a istovremeno na Francuskoj obali?

Zvuči nemoguće, ali Francuska glazbena priča Nere Stipičević i sastava “TRAVERSHE” će Vas baš na takvo putovanje odvesti!”

Na našim prostorima oduvijek je poznat snažan utjecaj inozemne glazbe međutim niti jedna kultura ne “pjeva” glazbene priče na svom jeziku globalno dojmljivije od francuske. Razlog tome su melodioznost francuskog jezika i nužna sugestivna i emotivna interpretacija izvođača.

Predvođen glumicom i pjevačicom Nerom Stipičević sastav Travershe, prepoznatljivpo jedinstvenom izvođenju kolažnog programa poznate francuske klasične i suvremene glazbe 4. srpnja, kreće na svoju ljetnu turneju.

Iako prepoznatljiv po autentično intimnom, emotivnom, teatralanom i pripovjedačkom načinu izvođenja koje nas podsjeća na važnost umjetnosti i njezinog ljekovito- katarzičnog utjecaja, virtuoznost svih akademskih članova sastava (Tomislav Parmać/klavir, Mirko Prišlin/gitara, Neven Šverko/čelo, Leopold Stašić/Petar Haluza/violina) ponajviše se ogleda u njihovoj sposobnosti da osjete okolinu te glazbeni sadržaj prilagode okruženju u kojem se nalaze.

Tako da ćemo ih ovog srpnja gledati u Tučepima na rivi (4.), u Baškoj Vodi na glavnom trgu (5.), u Dubrovniku u Kneževu dvoru u sklopu “Le petit festivala” (6.) u Lastovu na školskom dvorištu (8.) dok će Stari Grad i resort Maslina (14.)počastiti jednom intimnijom varijantom uz klavir. Kolovoz je pak rezerviran za trio sastav u Omišu na Sceni kulturnog ljeta (14.) i u Brelima na rivi (15.)

Većina događaja je besplatna, a više informacija možete pronaći na društvenim mrežama umjetnice Nere Stipičević (freedaneraimmortelle@gmail.com) i organizatora događanja.

VIŠE:

Glazbeni kvintet “TRAVERSHE” osnovala je 2021. godine multidisciplinarna umjetnica i producentica N.Stipičević/F-N-I kako bi iskazala divljenje i zahvalnost francuskoj kulturi koja joj je u autorskom izražaju pružila veliku podršku. Iskustvom međunarodne umjetničke rezidencije i stipendije grada Pariza/”Centre International des Récollets” (2013., 2018.) jača uvjerenje umjetnice da su međukulturna suradnja, tolerancija i uzajamno nadahnuće ključ uspješnog osobnog i profesionalnog razvoja pojedinaca, a slijedom toga i razvoja solidarnosti i empatije koja današnjem suvremenom svijetu i dalje nedostaje.

Termin Travershe (dalm. Pregače) zajednički je naziv za sve suradnike umjetnice F-N-I koji svakodnevno živeći svoju strast, svojim talentima služe i doprinose društvu. Odjeveni u pregače, Travershe promoviraju nužnost svakodnevnog kreativnog djelovanja pojedinca u svrhu održavanja njegovog mentalnog zdravlja.

Pričanje priča oduvijek je bio najbolji način prenošenja važnih i mudrih poruka dok je glazba jačala osjećaj međusobne povezanosti i empatije. Također je jasno da bez obzira na jezične barijere, samo najiskrenija umjetnost s univerzalnim porukama ljubavi može prijeći geografske granice i doći do srca slušatelja drugih kultura.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA