14.8 C
Dubrovnik
Petak, 1 ožujka, 2024
NaslovnicaKolumneKuhamo i pečemo s AnomKUHAMO I PEČEMO S ANOM Fritule

KUHAMO I PEČEMO S ANOM Fritule

Piše: Ana Antunović

U ovom receptu namjerno ih zovem fritule, a ne prikle ili priklice kako bi se to na Pelješcu reklo, jer je recept za prikle prilično drugačiji. Ovaj recept sam istraživala i usavršavala kako bi dobila fritule koje se mogu peći odmah nakon zamijesa, a da budu slasne i ukusne. Umjesto ricotte može se koristiti i čvrsti jogurt, no ipak je ricotta bolja jer je neutralnog okusa i nije kiselkasta.

Korica 1 limuna
Korica i sok 1 naranče
2 jaja
1 zdjelica ricotta sira (250 g)
4 žlice šećera
1 vanilij šećer
1 velika šalica brašna (dodati još ako je potrebno, ovisno o količini soka od naranče)
1/2 praška za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone
2 žice rakije (domaće, najbolje od ruža, ali može i rogač, orah, ne smije biti liker)
Malo cimeta

Prvo pomiješati ricottu, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, dodati sok naranače. Promiješati pjenjačom pa dodati šećer, vanilij šećer, cimet i rakiju. Onda dodati brašno i prašak za pecivo pa miješati pjenjačom. Smjesa treba biti gušća od palačinki. Za lijepe okrugle priklice/fritulice, smjesu staviti na ruku pa s mokrom žlicom uzimati komad i bacati u duboku ulje. Nakon svake žlicu umočiti u toplu vodu pa otresti višak vode i onda uzeti smjesu, na taj način se neće lijepiti.

Ja ih volim preliti s malo karamele, a nju ćete isto jednostavno napraviti, tako da rastopite 100 grama šećera do jantarne boje, zatim dodate 100 ml slatkog vrhnja (mliječnog) i 30 grama maslaca. Na kraju dodati mrvicu (krupne) soli.

Nadam se da ćete ih isprobati i da će vam se svidjeti, a video recept pogledajte na mom profilu @kuhana_i_pecena.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA