29.8 C
Dubrovnik
Nedjelja, 13 srpnja, 2025
HomeKolumneKuhamo i pečemo s AnomKUHAMO I PEČEMO S ANOM Fritule

KUHAMO I PEČEMO S ANOM Fritule

Piše: Ana Antunović

U ovom receptu namjerno ih zovem fritule, a ne prikle ili priklice kako bi se to na Pelješcu reklo, jer je recept za prikle prilično drugačiji. Ovaj recept sam istraživala i usavršavala kako bi dobila fritule koje se mogu peći odmah nakon zamijesa, a da budu slasne i ukusne. Umjesto ricotte može se koristiti i čvrsti jogurt, no ipak je ricotta bolja jer je neutralnog okusa i nije kiselkasta.

Korica 1 limuna
Korica i sok 1 naranče
2 jaja
1 zdjelica ricotta sira (250 g)
4 žlice šećera
1 vanilij šećer
1 velika šalica brašna (dodati još ako je potrebno, ovisno o količini soka od naranče)
1/2 praška za pecivo ili 1 žličica sode bikarbone
2 žice rakije (domaće, najbolje od ruža, ali može i rogač, orah, ne smije biti liker)
Malo cimeta

Prvo pomiješati ricottu, jaje, naribanu koricu limuna i naranče, dodati sok naranače. Promiješati pjenjačom pa dodati šećer, vanilij šećer, cimet i rakiju. Onda dodati brašno i prašak za pecivo pa miješati pjenjačom. Smjesa treba biti gušća od palačinki. Za lijepe okrugle priklice/fritulice, smjesu staviti na ruku pa s mokrom žlicom uzimati komad i bacati u duboku ulje. Nakon svake žlicu umočiti u toplu vodu pa otresti višak vode i onda uzeti smjesu, na taj način se neće lijepiti.

Ja ih volim preliti s malo karamele, a nju ćete isto jednostavno napraviti, tako da rastopite 100 grama šećera do jantarne boje, zatim dodate 100 ml slatkog vrhnja (mliječnog) i 30 grama maslaca. Na kraju dodati mrvicu (krupne) soli.

Nadam se da ćete ih isprobati i da će vam se svidjeti, a video recept pogledajte na mom profilu @kuhana_i_pecena.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA