12.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 21 veljače, 2024
NaslovnicaKulturaKUĆA BUKOVAC: Ovoga četvrtka izlaganje "Rani radovi Vlaha Bukovca"

KUĆA BUKOVAC: Ovoga četvrtka izlaganje “Rani radovi Vlaha Bukovca”

Prošlotjedno odgođeno izlaganje „Rani radovi Vlaha Bukovca“ održat će se ovoga četvrtka, 29. rujna u 18 sati u Kući Bukovac.

Povodom obilježavanja 100. obljetnice smrti Vlaha Bukovca muzejska pedagoginja Maris Stanović u izlaganju će kontekstualizirati amatersko stvaralaštvo unutar turbulentnih životnih okolnosti dječaka i mladića Vlaha Bukovca.

Put do sazrijevanja i shvaćanja slikarstva kao životnog poziva pratit će se preko dječačkih radova iz Cavtata, radova nastalih tijekom kratke pomorske karijere, zidnih oslika rodne kuće te konačno američkih radova kod kojih se prvi put može govoriti o određenim slikarskim dosezima.

Broj sačuvanih radova iz perioda prije početka školovanja u Parizu 1877. godine malen je, no dostupna dokumentacija i autobiografski tekst kao izvor sjećanja na okolnosti nastanka radova pružaju izniman uvid u samouki razvoj umjetnikova talenta, koji je u ovom periodu bez postojanja direktnih likovnih uzora i slikarskih znanja.

Volja i upornost, a nadasve unutarnji slikarski poziv i želja za usavršavanjem, koja će kulminirati za vrijeme boravka u San Franciscu, učinit će da Bukovac prepozna svoj put koji će slijediti kroz čitav život.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA