23.8 C
Dubrovnik
Subota, 20 srpnja, 2024
NaslovnicaKulturaKUĆA BUKOVAC Otvorenje izložbe "Otac i kćeri, bilješke i skice"

KUĆA BUKOVAC Otvorenje izložbe “Otac i kćeri, bilješke i skice”

Otvorenje izložbe Otac i kćeri, bilješke i skice održat će se u srijedu, 26. travnja 2023. u 19 sati u Kući Bukovac.

Kuća Bukovac rodna je kuća i muzej Vlaha Bukovca (Cavtat, 1855. – Prag, 1922.), jednog od najznačajnijih hrvatskih slikara i začetnika hrvatskog modernog slikarstva. Osim slika i privatnih memorabilija obitelji Bukovac, od 2007. godine u zbirci Kuće Bukovac nalazi se više od 500 skica i crteža kćeri Vlaha Bukovca. Naime, Jelica i Ivanka Bukovac nastavile su očevim stopama te su u Pragu, 1930-ih godina završile Akademiju likovnih umjetnosti. No, iako su posjedovale izniman likovni talent, do kraja života se nisu mogle osloboditi očevog nasljeđa te su ostale postrani suvremenih tendencija u umjetnosti 20. stoljeća.

Kroz zbirku od preko 500 skica i crteža kćeri Vlaha Bukovca, te uz komparaciju sa skicama i crtežima Vlaha Bukovca prikazat će se neosporan likovni talent koji su posjedovale Jelica i Ivanka Bukovac. Na izložbi će biti riječi i o Vlahu Bukovcu kao ocu i pedagogu, o čemu više saznajemo iz neobjavljenog rukopisa Ivanke Bukovac, koji se također čuva u zbirci Kuće Bukovac. Završno, predstavit će se važnost skice kao edukativnog medija ili zamisli koja je slikarima u obitelji Bukovac služila kao neizostavni model za završni oblik umjetničkog djela.

Ovo će ujedno biti i prvi put da se javnosti prikazuju do sada neobjavljena i nepoznata djela Jelice i Ivanke Bukovac, prvih žena koje su upisale Akademiju likovnih umjetnosti u Pragu. Autorica izložbe je kustosica Jelena Beželj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA