25.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 22 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKRUŽNA PUTOVANJA: Dubrovnik je i dalje najposjećenija luka na hrvatskom Jadranu

KRUŽNA PUTOVANJA: Dubrovnik je i dalje najposjećenija luka na hrvatskom Jadranu

U prvoj polovici 2022. na hrvatskom dijelu Jadrana bilo je 58 stranih brodova, koji su obavili 240 kružnih putovanja, na kojima je bilo 189 tisuća putnika, znatno više nego u istom razdoblju lani, podaci su Državnog zavoda za statistiku.

Putnici koji su u prvoj polovini 2022. došli tim brodovima, njih 189 tisuća, ukupno su u Hrvatskoj boravili 466 dana, što je za 423 dana više nego u istom razdoblju 2021.

Inače, prošle godine sva polugodišnja kružna putovanja stranih brodova po hrvatskom Jadranu, 15, ostvarena su samo u lanjskom lipnju, dok je ove godine samo u lipnju tih putovanja bilo 105, sa ukupno oko 92 tisuće putnika koji su tako došli u Hrvatsku.

Unatoč velikim porastima i povratku kruzera na Jadran, u prvom dijelu 2022. još nisu dostignuti rezultati iz rekordne, predpandemijske godine 2019., jer je tada u odnosu na isto vrijeme 2022. bilo oko 12 posto više kružnih putovanja stranih brodova, a putnika na njima za oko 54 posto više.

Najviše kružnih putovanja stranih brodova u prvoj polovini 2022. ili 46 posto od ukupnog broja, kao i ranijih godina, bilo je na akvatoriju Dubrovačko-neretvanske županije, zatim 31 posto u Splitsko-dalmatinskoj, dok je preostalih 23,4 posto od ukupnih putovanja ostvareno u Zadarskoj, Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te Šibensko-kninskoj.

Dubrovnik je bio najposjećenija luka stranih kruzera, a slijede ga Split, Zadar, Hvar i Korčula, Šibenik te Rovinj.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA