24.8 C
Dubrovnik
Subota, 24 srpnja, 2021
NaslovnicaKulturaKršćansko lice kulture - Noć crkvenih muzeja, koncerti, ali i sasvim osobita...

Kršćansko lice kulture – Noć crkvenih muzeja, koncerti, ali i sasvim osobita suvremena izložba

Umjesto dosadašnjih Dana kršćanske kulture, koje je Dubrovačka biskupija organizirala posljednjih 14. godina u suradnji s Verbumom, ove godine odlučili su samostalno organizirati kulturnu manifestaciju, koja će trajati od 9. do 30 ožujka.

Na konferenciji za novinare, biskup Mate Uzinić, objasnio je i novi naziv i vizualni identitet, koji prati manifestaciju.

“Kroz naziv Kršćansko lice kulture, htjeli smo razumjeti svoju povijest, kako bismo razumjeli svoje lice u sadašnjosti. Za vizualni identitet smo odabrali lice Krista Spasitelja sa slike iz 16. stoljeća, koja je izložena u Biskupskoj palači. Lice Krista jer je on i njegov poziv ljudima za sva vremena i sve prostore. Lice Krista jer je ono otvoreno, provokativno, nježno, dobronamjerno, postavlja važna pitanja i ne boji se na njih odgovoriti, a nastoji promicati dijalog. Želimo vjeru koja je shvaćena, koja je življena i koja je postala kultura”.

Joško Mikuš iz biskupijskog Vijeća za kulturu i znanost predstavio je bogat kulturni program, koji počinje otvaranjem 9. ožujka u Katedrali uz koncert Župnog zbora sv. Cecilije iz Jelse na Hvaru. Oni će naime izvesti pučke pjesme koje se izvode u noći sa Velikog četvrtka na Veliki petak u poznatoj hvarskoj procesiji “Za križen”.

Uz ovaj korizmeni koncert bit će još koncerata, ali i dva filma i nekoliko zanimljivih predavanja, kao i predstavljanje knjige. No, jedan je projekt uistinu jedinstven i prvi produkcijski samostalni projekt Biskupije. Riječ je o izložbi “Smirna, zlato i tamjan”, koj će se otvoriti 28. ožujka. Glazbenik i umjetnički voditelj Filip Merčep, kiparica Ida Blažičko te glazbenici Alx Brajković, Luka Batista postavit će zvučno-vizualne instalacije u dubrovačkim crkvicama, koje se ne koriste za liturgiju. Točniije u kapelici uz Biskupsku palaču sv. Kuzme i Damjana, u crkvama Gospe od Karmena i sv. Stjepana. Izložba će biti otvorena tr dana uz stručno vodstvo uz stručno vodstvo Ivana Viđena.

Cijeli program manifestacije “Kršćansko lice kulture” donosimo u nastavku.

prvom tjednu manifestacije planirana su još dva događaja.

U srijedu, 11. ožujka u 19.30 sati u Biskupskoj palači u Dubrovniku predavanje “Sveti prostori dubrovačkih kuća u srednjovjekovlju”, održat će dr. sc. Matko Matija Marušić s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Rijeci.

U petak, 13. ožujka u 19.30 sati također u Biskupskoj palači bit će priređena večer duhovne poezije „Pod križem“ na kojoj će članovi Udruge samostalnih umjetnika Dubrovnik čitati svoju autorsku poeziju na temu muke Kristove, a između pjesama bit će izveden program hrvatskih pučkih korizmenih napjeva.

Drugi tjedan manifestacije „Kršćansko lice kulture“ donosi pet događanja.

U ponedjeljak, 16. ožujka u 19.30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će predstavljen projekt „Edukativno-istraživačkih radionica Gradske župe i Filozofskog fakulteta u Zagrebu o obradi arheoloških nalaza ispod katedrale i Bunićeve poljane“, povodom pet godina od njegove uspostave. Projekt će predstaviti dr. sc. Maja Zeman i Ivan Viđen, dipl. pov. um..

U srijedu, 18. ožujka u 19.30 sati u crkvi sv. Blagovještenja u Dubrovniku prigodni koncert izvest će zbor „Sv. Vasilije Ostroški i Tvrdoški“ koji djeluje pri sabornom hramu (konkatedrali) sv. Preobraženja Gospodnjeg u Trebinju.

U petak, 20. ožujka je tradicionalna Noć crkvenih muzeja. U besplatan obilazak crkvenih muzeja u Gradu krenut će se u 18.30 sati predstavljanjem nekih sadržaja Moćnika katedrale i Biskupske palače, u 19.30 bit će stručno vođenje u franjevačkom samostanu, a u 20.30 u dominikanskom samostanu.

Subota, 21. ožujka posvećena je filmu. U 20 sati u kinu Visia bit će prikazan film „Skriveni život“ temeljen na istinitoj priči o Austrijancu koji je zbog svoje katoličke vjere odbio uzeti oružje u ruke za Hitlerovu Njemačku te je zbog toga završio u zatvoru.

Nedjelja, 22. ožujka vodi posjetitelje u crkvu Svetog Križa u Gružu gdje će korizmeni koncert „Mysterium Paschale“ u 19 sati održati Mješoviti zbor sv. Križa pod vodstvom profesorice Marije Brčić.

Treći tjedan nove manifestacije nudi posjetiteljima čak osam kulturnih događaja.

U ponedjeljak,23. ožujka u 19:30 sati u dvorani Ivana Pavla II. bit će priređen razgovor o knjizi „Vi ste prijatelji moji“, autora fra Ante Vučkovića koja donosi tekstove koji tvore jezgru duhovnih vježbi za svećenike. U razgovoru će sudjelovati Mirjana Žeravica, prof., Ana Marčinko, don Marin Lučić te sam autor.

U utorak, 24. ožujka u 19:30 sati predavanje “Imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti!” će održati prof. dr. sc. Sanja Nikčević s Akademije za umjetnost i kulturu Sveučilišta u Osijeku.

Četvrtak, 26. ožujka donosi predavanje „Rafael i slika Madona della Sedia iz Biskupske palače“, povodom 500. obljetnice slikareve smrti. U Biskupskoj palači u 19.30 sati predavanje će održati dr. sc. Tanja Trška s Odsjeka za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i dr. sc. Denis Vokić s Odjela za umjetnost i restauraciju Sveučilišta u Dubrovniku.

Na korizmeni petak, 27. ožujka u 19 sati u katedrali Gospe Velike korizmenu meditaciju „Riječ i glazba“ priređuje Mješoviti katedralni zbor s voditeljicom prof. Majom Marušić. Naratorica će biti Ivana Lenert. Nakon koncerta u 21 sat u kinu Visia počinje projekcija igranog filma „Još uvijek vjerujem“, koji je nastao na temelju intimne ispovijesti glazbenika Jeremy Campa koji je s publikom podijelio neka svoja teška životna iskustva te drugima koji prolaze kroz slične situacije tako nastoji pomoći.

Subota, 28. ožujka donosi dva događanja. Prvo počinje u 18 sati u Biskupskoj palači, a riječ je o otvaranju izložbe „Smirna, zlato i tamjan“, u sklopu projekta „Suvremeni zvukovi dubrovačke baštine“.

Drugo subotnje događanje 28. ožujka počinje u 19.30 sati u katedrali Gospe Velike a riječ je o korizmenom koncertu Dubrovačkog simfonijskog orkestra. Dirigent je Pavle Zajcev, a nastupit će Marija Meić, bariton i Martina Menegoni, mezzosopran.

Peta korizmena nedjelja 29. ožujka rezervirana je za pobožnost križnog puta padinama Srđa koja se moli od 1998. godine. Križni put će predvoditi dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Zatvaranje prve manifestacije „Kršćansko lice kulture“ bit će u ponedjeljak, 30. ožujka u 20 sati u crkvi Male braće u Dubrovniku. Na zatvaranju će biti održan koncert duhovnih skladbi u izvedbi klapa i zborova Dubrovačke biskupije kojeg tradicionalno priređuje Krešimir Magdić, a manifestaciju će zatvoriti dubrovački biskup mons. Mate Uzinić.

Ulaz na sva događanja je slobodan. Suorganizatori manifestacije su Dubrovački simfonijski orkestar, Kinematografi Dubrovnik, Matica Hrvatska – Ogranak Dubrovnik, Župa Gospe Velike – Grad, Župa sv. Križa – Gruž i Srpska pravoslavna općina Dubrovnik.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić