19.8 C
Dubrovnik
Utorak, 28 svibnja, 2024
NaslovnicaKulturaNACIONALNA MANIFESTACIJA Kroz kataklizmičke scenarije i važne književne obljetnice obilježena 13. Noć...

NACIONALNA MANIFESTACIJA Kroz kataklizmičke scenarije i važne književne obljetnice obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Noć knjige, nacionalna manifestacija koja u središte svojeg interesa stavlja djela, njihove tvorce i čitatelje, održava se 23. travnja u povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava i Dana hrvatske knjige. Ovogodišnja tema pod nazivom Kad je prizma kataklizma: knjige za izazovna vremena propituje na koji se način nosimo s vremenima opterećenim kataklizmičkim scenarijima (ratovi, društvene i financijske krize, nepovoljan utjecaj klimatskih promjena) i kako nam u tome knjige mogu pomoći. U 2024. obilježava se 500. obljetnica smrti Marka Marulića, 150. obljetnica rođenja Ivane Brlić-Mažuranić te 100. obljetnica smrti Franza Kafke. I kultni roman Gospodar prstenova J. R. R. Tolkiena u 2024. godini obilježava 70 godina od prvog objavljivanja.

Dubrovačkim knjižnicama na Noć knjige obilježila se 70. obljetnica prvog objavljivanja „Gospodara prstenova“ J. R. R. Tolkiena te 100. obljetnica smrti književnika Franza Kafke. Osim toga, u programu Narodne knjižnice Grad i ogranaka oni najmlađi, ali i nešto stariji posjetitelji mogli su uživati u susretu s književnicom za djecu i mlade, pričaonicama i radionicama, te jednim glazbenim iznenađenjem. Svi događaji bili su uz pratnju budnog oka ovogodišnjeg zaštitnog znaka Noći knjige knjižničarosaura Gjura Nachitanovicza.

Odjel za djecu i mlade organizirao je edukativnu radionicu “Dinosauri”. Radionica se održala u Saloči od zrcala, a vodila ju je knjižničarka Leona Ribić Radić. Mali istraživači povijesti, arheolozi i ljubitelji znanosti proširili su svoje znanje o ovim divovskim gmazovima (Triceratops, Stegosaurus, Brontosaurus, Tyrannosaurus rex, Velociraptor itd.) i oputovali  u daleku prošlost. Za kraj su crtali Đura Načitanovića koji im se potpisao na crteže, a dobili su i fotografiju s njim. Nakon „Dinosaura“ uslijedilo je edukativno predavanje za djecu pod naslovom „Kleta gora ili Ruapehu (znanost iza LOTR vulkana)“ pod vodstvom knjižničarke Marije Zadil. Predavanjem su uspješno spojili znanstvenu fantastiku i stvarnost. Mali znanstvenici usporedili su Mt. Doom (Kletu goru) s Ruapehu i Whakaarijem na Novom Zelandu. Zavirili su u stvarne (moguće) scenarije erupcija supervulkana i nestankom svijeta kakvog poznajemo, usporedili ih s urušavanjem Mordora, ali i pronašli utjehu u Tolkienovim riječima.

U skladu s kataklizmičkom temom, zbog kiše su sudionici ostali uskraćeni za šetnju u sklopu povijesno-književne potrage Prstenovi koji se šire“ s vodičicom Vesnom Barišić. Međutim, „šetnja“ se održala u prizemlju Znanstvene knjižnice i jednakim žarom okupljenima su svoje znanje i uloge prenijeli Vesna i Frodo iz Gospodara prstenova, odnosno student Medija, Dario Gverović. Slijedeći arhetipski obrazac mita u kojem se pojedinac (junak) upućuje u opasne predjele da bi donio promjenu i možda, spasio svijet kojeg manje-više (ne)uspješno možemo prepoznati i u stvarnosti, događaji i osobe iz dubrovačke prošlosti povezani su s motivima Tolkienovog izmišljenog svijeta. U Dubrovniku kroz stoljeća živjelo se slično kao u Shireu, zaštićeno i ugodno, gradske zidine i kule svjedoče o malenosti čovjeka upravo kao i veliki gradovi i kule Međuzemlja, a osobne borbe Marije Gučetić i Marojice Kaboge pronađene su u pričama o nećakinji rohanskoga kralja Theodena – Eowen i gondorskom ratniku Boromiru. 

Ljubitelji serijala J. R. R. Tolkiena došli su na svoje u Čitaonici Narodne knjižnice gdje se nakon povijesno-književne potrage održao kviz „Gospodar prstenova“. Igralo je devet ekipa, pobjednici su ekipa MELLON, drugo mjesto PO-TA-TOES i treće mjesto TWO TOWERS. Za vrijeme ocjenjivanja natjecatelji i publika uživali su u glazbenom programu Banda Dubrovačkih knjižnica u sastavu: Lucija Pećar Končić, Ante Džamarija, Maro Zajec i Šimun Končić. Najbolji su nagrađeni i prigodnim regalima.

Noć knjige slavila se i u ograncima Dubrovačkih knjižnica. U Ogranku Lapad održao se književni susret s književnicom Nadom Mihaljević za učenike viših razreda osnovnih škola. Susretom je moderirala knjižničarka i voditeljica Ogranka Katarina Palinić. U Ogranku Cavtat knjižničarka Lucijana Mihaljek održala je pričaonicu i radionicu namijenjenu djeci pod naslovom „Ovo će me oraspoložiti: knjiga i čitanje kao moćan alat u nošenju s izazovima vremena u kojem živimo“. U Ogranku Trpanj djeca su mogla uživati u radionici „Od knjige do slikerecikliranje starih knjiga“ koju je vodila Tina Bilušica Radetić.

Za kraj programa 13. Noći knjige, u prizemlju Narodne knjižnice otvorena je izložba dubrovačkih umjetnika povodom 100. obljetnice smrti F. Kafke “Pojedinac – društvo (Kafka današnjeg vremena)”. Izložbu su otvorile voditeljica Narodne knjižnice Grad Zlatka Mustahinić, voditeljica programskih aktivnosti i knjižničarka Marjana Leventić i mag. francuskog jezika i književnosti i mag. povijesti umjetnosti, Karmen Čabrilo, ujedno i autorica teksta o izložbi.

– Sto godina nakon njegove smrti, izložbom u organizaciji Dubrovačkih knjižnica svjedočimo bezvremenosti ozračja koje je Franz Kafka tako akutno dočarao da se svakoj generaciji maturanata pri prvom upoznavanju s njegovim opusom čini kao da je pisao baš za njihov Zeitgeist, za baš taj neshvaćeni naraštaj Gregora Samsa, a svaki stariji čitatelj se pri čekanju na bezbrojnim šalterima bar jednom osjetio kao Josef K. Od vremena u kome stvara Kafka urušila su se čitava carstva i društveni ustroji. Razvoj tehnologije (posebice u digitalnom dobu) postao je prebrz da bi ga prosječan pojedinac mogao pratiti, a birokracija ostala prespora, rigidna i bezobzirna prema običnim smrtnicima koji nemaju uvid u misterije njenog unutrašnjeg mehanizma. Uvijek prisutni i često medijski dokumentirani oružani sukobi, glad, bolesti i prirodne katastrofe dodatno naglašavaju prožimajući osjećaj alijenacije i tjeskobe. Bez obzira na protok vremena i sve mijene, Kafkini opisi socioloških i psiholoških fenomena toliko su akutni da su ostali aktualni kroz čitavo proteklo stoljeće, utječući na čitave naraštaje umjetnika i umjetničkih pokreta, od egzistencijalista, preko Kundere i Márqueza do Murakamija – rekla je na otvorenju Čabrilo.

Nakon otvorenja izložbe uslijedio je tratamenat u prizemlju Narodne knjižnice sa svim sudionicima dubrovačke Noći knjige kojim se, u Dubrovačkim knjižnicama,  uspješno privela kraju ova književna manifestacija.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Moderna vremena – portal za knjigu i kulturu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te Hrvatska udruga školskih knjižničara. Manifestacija se održava uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA