30.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 18 srpnja, 2024
NaslovnicaLifestyleKroz dva dana uspješno odrađeno više od dvadeset volonterskih akcija

Kroz dva dana uspješno odrađeno više od dvadeset volonterskih akcija

U Dubrovniku je od 13. do 16. listopada osmu godinu zaredom održan najveći volonterski projekt „72 sata bez kompromisa“. U projektu u Dubrovniku je sudjelovalo preko dvjestopedeset mladih volontera od 15 do 35 godina koji su kroz dva dana uspješno odradili više od dvadeset volonterskih akcija na području Dubrovnika, Župe dubrovačke, Konavala, Dubrovačkog primorja i Elafitskog otočja.

Projekt je započeo u četvrtak, 13. listopada misom za početak projekta u crkvi sv. Petra na Boninovu koju je predvodio don Jure Paponja, kapelan župe Svete Obitelji u Novoj Mokošici, a nastavio se u petak već od ranog jutra kada su volonteri bili raspoređeni po lokacijama i započeli s akcijama koje su bile podijeljene na ekološke, radne i socijalne.

Volonteri prethodno nisu bili upoznati ni gdje ni što se ide raditi, a upravo to čini čar beskompromisnog volontiranja.

Na raznoraznim radnim akcijama mladi su bojali zidove, ograde, preuređivali prostorije, iznosili stari namještaj i uređivali okoliš. U socijalnim akcijama volonteri su svoje vrijeme uložili u uređenje životnih prostora sugrađana te kroz ovo kratko vrijeme nastojali im omoguditi normalne životne uvjete. Nakon što su uredili njihove prostore iskoristili su vrijeme za druženje i pjevanje. Osim navedenih, volonteri su u suradnji s Udrugom roditelja djece s poteškodama u razvoju „Dva skalina“ i Centrom za rehabilitaciju „Josipovac“ uredili vanjske prostorije za boravak i okrečili zidove.

Jedna posebna akcija odvijala se u subotu kada su se volonteri uputili u Grušku luku, sjeli na brod i otplovili do otoka Šipana gdje su pokraj Dječjeg vrtića, uz roditelje djece koji su ih rado podržali, uredili okoliš vrtića. Dubrovački volonteri željno iščekuju ponedjeljak kada će djeca dodi u vrtić i ugledati novi izgled svog vrtića.

Osim mladih volontera, i skauti odreda Gospa od obrane i odreda sv. Benedikta, prepoznali su radost volontiranja i postali svjesni koliko mnogo može učiniti puno malih ruku, pa su kroz kreativne radionice pripremili poklone koji su se u nedjelju, 16. listopada, odnijeli sugrađanima treće životne dobi u Dom za starije i nemoćne “Domus Christi” i Dom za starije Dubrovnik.

Dubrovački volonteri odlučili su ovaj vikend žrtvovati svoje vrijeme i uložiti ga u volontiranje. Ispred svojih životnih obveza stavili su potrebe drugih i njihove životne priče nastojeći ih bar nakratko obojati radošću i šarenilom. Volonteri ne primaju novac, ali osjećajima i pričama korisnika koji dugo nakon projekta pričaju o promjenama koje su doživjeli oni primaju plaću koja puni njihova srca.

Ovogodišnji projekt završili su misom za završetak projekta u crkvi sv. Mihajla u Lapadu koju je predvodio don Ivo Markić, povjerenik za mlade Dubrovačke biskupije, a nakon mise tradicionalno je uslijedio roštilj za sve volontere.

“72 sata bez kompromisa” je međunarodna volonterska akcija koja je započela davne 1995. godine u Njemačkoj. Otada se svake godine broj volontera, akcija i uključenih država povećava. Zasad je u projekt uključeno 10 europskih zemalja. Hrvatska je u projekt uključena već devetu godinu zaredom te ove godine u projektu sudjeluje 19 gradova i općina, uključivši Dubrovnik i Vela Luku.

Glavni organizator projekta u Dubrovniku je Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_DU) uz suradnju Vijeća za mlade i Caritasa Dubrovačke biskupije.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA