32.8 C
Dubrovnik
Petak, 19 srpnja, 2024
NaslovnicaVijestiKRIŽNI PUT NA SRĐ „Nećete pronaći ljubav bez križa, a križ nećete...

KRIŽNI PUT NA SRĐ „Nećete pronaći ljubav bez križa, a križ nećete moći nositi bez ljubavi“

Na petu korizmenu nedjelju 17. ožujka dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je pobožnost križnog puta padinama Srđa uz sudjelovanje više stotina vjernika među kojima su bili dubrovački svećenici i redovnici kao i redovnice.

Razmatranja uz postaje čitali su predstavnici župa dekanata Dubrovnik 1 i Dubrovnik 2 koji su i nosili križ od postaje do postaje. Između postaja generalni vikar mons. Ivica Pervan animirao je molitvu otajstava krunice i litanije, a redovnice i pjevači su predvodili pjevanje strofa pjesme„Stala plačuć tužna mati“  kao i nekih drugih korizmenih pjesama.

Prije završnog blagoslova podno velikog kamenog križa na vrhu Srđa biskup Glasnović je kazao kako je i naš životni put svojevrsni križni put te kako su za svakoga bol i patnja križ, i za Isusa su bili. „Težina križa ne može se umanjiti riječima“, kazao je biskup i dodao: „Riječi utjehe su važne, ali je križ težak.“

Iskustvo nam govori da u svakoj obitelji i u životu svakog čovjeka postoje teški križevi, nastavio je dubrovački biskup te podsjetio na riječi fra Bonaventure Dude kako smo nekad križ sami sebi, ponekad drugima, a ponekad su nam to situacije i okolnosti u kojima živimo. Spominjući razne vrste životnih križeva biskup Glasnović je rekao kako se jedino križ doživljen i s ljubavlju nošen razlikuje od onog doživljenog i nošenog s prosvjedom te progovorio o uskrsnuću kao svrsi i cilju života.

„Ako dopustimo da nas prosvijetli božanska pedagogija moramo priznati da je jedini križ koji nas pritišće, taj što nismo sveti“, naglasio je biskup. Citirao je i riječi sv. Ivana Pavla II.: „Nećete pronaći ljubav bez križa, a križ nećete moći nositi bez ljubavi.“

Završnoj molitvi križnog puta na Srđu pridružili su se i mladi iz Studentskog katoličkog centra iz Splita (SKAC_ST) koji sudjeluju na dvodnevnom planinarskom križnom putu na području Dubrovačke biskupije. Svoj PKP započeli su u Slanom te preko Orašca stigli do Srđa.

Korizmeni križni put na Srđ dio je programa manifestacije Kršćansko lice kulture 2024.

Angelina Tadić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA