8.8 C
Dubrovnik
Ponedjeljak, 28 studenoga, 2022
NaslovnicaVijestiKristijan Pavić otkrio kako su dobili građevinsku dozvolu za rekonstrukciju ljetnikovca Sorkočević...

Kristijan Pavić otkrio kako su dobili građevinsku dozvolu za rekonstrukciju ljetnikovca Sorkočević u Komolcu

Brojke u nautičkom turizmu pomalo rastu i dolazi do zadovoljavajuće posjećenosti u hrvatskim ACI marinama, kako je naglasio predsjednik Uprave ACI-ja Kristijan Pavić. Dodao je kako je optimističan i za kolovoz i rujan za koje očekuje tek pad od 10 do 20 posto u odnosu na prošlu godinu. Za Dubrovnik je kazao kako je najviše pogođena regija. Pri obilasku u Komolcu Pavić je otkrio kaku su dobili građevinsku dozvolu za rekonstrukciju Ljetnikovca Sorkočević gdje će prema prvim saznanjima biti smješteni škola starih zanata, restoran, galerije, butici…


-Napravili smo obilazak svih naših marina s naglaskom na dubrovačko područje. Rezultati koje smo imali za prvih šest mjeseci ipak ukazuju na jedno zadovoljstvo usprkos svemu ovome što se događalo u vezi s koronavirusom. Sve one ulazne brojke zbog kojih smo se bojali da sezone neće biti pokazale su se ipak neutemeljenima i izražavam zadovoljstvo s prvih šest mjeseci. S druge strane dubrovačka regija je bila najviše pogođena prije svega zbog nemogućnosti dolazaka gostiju avionima – kazao je Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja.

Pavić nadodaje kako je u srpnju počeo oporavak i rast tranzita na dubrovačkom području. Vjeruje kako će se taj rast nastaviti i u kolovozu kao i u podsezoni.

-Prihodi su na razini 72 milijuna kuna, od toga za godišnji vez je ostvareno na razini prošle godine 50 milijuna kuna, a prihodi su niži za nekih 23 milijuna nego prošle godine – kazao je.

Prognoze prema predsjedniku Uprave za kolovoz i rujan su optimistične s obzirom na uspostavljanje avionskih linija te se nada vraćanju brojki na 80 do 90 posto lanjskog prometa.

Pavić je govorio i o proširenju marine. – Brodove je mnogo lakše graditi nego marine, ali moramo pratititi trendove povećanja prosječne dužine brodova. Obzirom na izmjenu prostornog plana, za ACI marinu Dubrovnik imamo mogućnost širenja niz Rijeku dubrovačku. Radimo na projektu koji će omogućiti da i ova marina primi značajno veće brodove nego što je to danas. 

-Ono što posebno želim naglasiti je zadovoljstvo da je u prošli petak dobivena građevinska dozvola za rekonstrukciju ljetnikovca Sorkočević. Nakon duge muke, s obzirom da je to zaštićeni objekt i usklađivanje svih onih stvari koje su bile potrebne. Nastavljamo dalje s aktivnostima kako bi ovaj predivni objekt i marinu doveli na razinu koju zaslužuju, a to je da bude jedna od vodećih svjetskih marina – kazao je Pavić.

O početku radova Pavić je kazao kako je u ovome trenutku to teško predvidjeti jer su pokrenute procedure za procjenu vrijednosti investicije kako bi se apliciralo na Europske fondove.

-Procjena je 60-ak milijuna kuna s PDV-om, od toga je 11 milijuna kuna za uređenje hortikulture odnosno za uređenje parka koji se pruža od Sorkočevića prema rijeci, te pet milijuna kuna za uređenje interijera i za ostale sadržaje – pojasnio je Pavić.

Direktor ACI marine Dubrovnik Leo Ajduković kazao je kako je situacija puno bolja nego prije mjesec dana.

-Sada smo došli na nekih 50 posto za razliku od prošle godine. Vrlo je teško komparirati prošlu godinu koja je bila financijski najbolja u povijesti ACI marine Dubrovnik. Neki od najčešćih gostiju su Nijemci, Austrijanci, Francuzi, a imamo i Mađara i Rumunja. Otkazivanja chartera je bilo u početku, u svibnju i lipnju kada su bili u nezavidnom položaju, a sada charteri svakodnevno pune svoj “booking” – kazao je Ajduković.

Ajduković je još dodao kako je marina Dubrovnik najlošija u godišnjim vezovima, ali je zato najbolja u dnevnim vezovima dok Slano ima najveći pad dnevnih vezova, ali zato ima dobru godišnju popunjenost marine.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

KOMENTAR TJEDNA