Kristijan Novak dubrovačkim je srednjoškolcima prenio dio svog spisateljskog umijeća

Jučer je u Saloči od zrcala gostovao jedan od najboljih i najpopularnijih hrvatskih suvremenih pisaca Kristian Novak. Autor romana Črna mati zemla, Ciganin, ali najljepši i Slučaj vlastite pogibelji, koji ne silaze s lista najčitanijih naslova u Hrvatskoj, održao je učenicima dubrovačkih srednjih škola zanimljivu i motivirajuću radionicu pisanja.

Kako pisati, odakle početi, što je važno za dobar lik i dobru priču…neke od sastavnice uspješnog recepta pokušao je prenijeti učenicima. A najvažnije su sastavnice: želja da se ispriča priča, hrabrost da se s njom suočimo, ali i da je pokažemo drugima, pisanje, čitanje, pisanje, čitanje, čitanje, čitanje, pisanje…. pa tako sve ispočetka.

-Kako Novak kaže, pisanje nije lako, ali želja da se ispriča priča postoji u čovjeku oduvijek i ako je u otkrijemo u sebi, ako je to „moranje“ da priču podijeli sa svijetom u čovjeku toliko jako, onda, kao što on pokazuje svojim primjerom, samo je nebo granica.

Stoga se nadamo da će jučerašnja radionica ohrabriti naše učenike da nađu priču u sebi ili da se puste da priča nađe njih, zapisali su o radionici organizatori Pomorsko-tehnička škola Dubrovnik.

Osim učenika Pomorske škole na radionici su bili i učenici Gimnazije, Ekonomske i trgovačke te Turističke i ugostiteljske škole, Klasične i Privatne gimnazije. Radionicu je organizirana u sklopu projekta „Biblioterapja – terapija čitanjem i pisanjem“ čija je voditeljica profesorica Mariela Marković.

Kristijan Novak kasnije je dubrovačkoj javnosti predstavio svoj najnoviji hit roman Slučaj vlastite pogibelji.

Fotografije: Maro Bošnjak i Vedran Levi

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.