26.8 C
Dubrovnik
Četvrtak, 25 srpnja, 2024
NaslovnicaPolitikaKRISTIĆ Modernizacija javne rasvjete ugrožava sigurnost pješaka i vozača: ne vidi se!

KRISTIĆ Modernizacija javne rasvjete ugrožava sigurnost pješaka i vozača: ne vidi se!

Grad Dubrovnik je ne tako davno okončao projekt modernizacije sustava javne rasvjete. Stara, ekološki i energetski neučinkovita rasvjetna tijela su zamijenjena novima. To je svakako nešto što treba pohvaliti i radi značajnih ušteda u potrošnji električne energije koje se time postižu, ali i zbog smanjenja svjetlosnog onečišćenja kojeg je izazivala stara javna rasvjeta.

Istovremeno, postoje i negativni učinci ugradnje novog sustava javne rasvjete koje je potrebno žurno otkloniti odnosno prilagoditi potrebama građana, ali  i zakonskim standardima.

Riječ je o utjecaju istog na sigurnost sudionika u prometu, jer ona mora biti važnija od ušteda koje se postižu zbog smanjene potrošnje električne energije. Na velikom broju dubrovačkih ulica zbog prigušene javne rasvjete u noćnim satima nije osigurana dovoljna vidljivost, a isti su posebno ugroženi kao sudionici u prometu, bilo da su vozači ili pješaci.

Na užem području Grada  postoji nekoliko iznimno kritičnih pješačkih prijelaza koji prvenstveno zbog loše osvijetljenosti sve češće postaju tema crne kronike, što pokazuju i statistike o prometnim nezgodama u zadnje vrijeme, a slično, ako ne i još gore je i u prigradskim naseljima.

Na nekim dionicama takvu prigušenu rasvjetu dodatno slabe krošnje stabala koje se nalaze ispod rasvjetnih tijela pa je na takvim mjestima bez obzira na postojanje javne rasvjete potpuni mrak i sretan si ako ne iskreneš zglob ili te ne daj Bože udari auto kada tuda prolaziš.

Uz tako loše sigurnosne uvjete dovoljan je samo trenutak nesmotrenosti pješaka ili vozača da se dogodi tragedija koju nitko ne želi. Stoga apeliram na gradsku upravu da zajedno sa postajom prometne policije i komunalnim društvima u najkraćem roku poduzme sve radnje kako bi se sigurnost sudionika u prometu dovela na očekivanu i primjerenu razinu. 

Gradski vijećnik

Maro Kristić

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA