27 C
Dubrovnik
Naslovnica Politika KRISTIĆ: Mjere koje je predložio gradonačelnik nisu snažne, konkretne i svrsishodne, ovo...

KRISTIĆ: Mjere koje je predložio gradonačelnik nisu snažne, konkretne i svrsishodne, ovo su naši amandmani

U srijedu, 8. travnja  će biti održana prva elektronska sjednica u povijesti Gradskog vijeća grada Dubrovnika. Kako takav oblik djelovanja zbog specifičnosti situacije isključuje demokratsku raspravu i svodi se samo na postupak glasovanja i davanja amandmana na predložene točke dnevnog reda mi smo se o istima odlučili očitovati na ovaj način, javno, putem medija. Već ranije smo iznijeli svoje stavove o gradonačelnikovoj prezentaciji mjera za pomoć socijalno ugroženim skupinama građana i gospodarskim subjektima i mi i dalje držimo da su mjere iz jedne i druge skupine nedovoljno snažne te da su mogle biti manje paušalne, konkretnije i svrsishodnije te da je u proces njihovog donošenja trebalo uključiti sve relevantne institucionalne partnere i stručnu javnost” stoji u priopćenju gradskog vijećnika Mara Kristića, koje u nastavku prenosimo u cijelosti.

“No, kako situacija s gradskim financijama očito nije u skladu s percepcijom javnosti, a teret kreditnih zaduženja bivše i ove gradske uprave te tržišnih okolnosti pod kojima se realiziranju gradske investicije  je prevelik, još ćemo jedan put ponoviti kako je građanima potrebno što prije omogućiti javni uvid putem interneta u sve financijske transakcije koje Grad Dubrovnik poduzima na dnevnoj razini, kako bi i oni sami mogli donijeti zaključke o opravdanosti pojedinih rashoda.

Uostalom to nam je gradonačelnik odavno i obećao i nema razloga da ne dostignemo standarde nekih puno manjih i financijski puno slabije likvidnih hrvatskih gradova koji su to već napravili.

Kako uvijek u dobroj namjeri nastojimo aktivno sudjelovati u donošenju odluka, a ovo je prvi put da smo bili u potpunosti isključeni iz procesa pripreme istih, želimo se očitovati na prijedloge odluka odnosno materijale koji su nam dostavljeni i koje bi kao gradski vijećnici trebali usvojiti na elektronskoj sjednici gradskog vijeća.

Želimo naglasiti kako ćemo bez obzira na ranije iznesene stavove podržati sve točke dnevnog reda koje se odnose na mjere potpore socijalno ugroženim skupinama građana i gospodarstvu jer držimo da će  kakve god one bile biti od pomoći građanima i poduzetnicima u borbi s ublažavanjem posljedice krize.

Svjesni kako pisanje amandmana na predložene odluke neće imati apsolutno nikakav učinak budući da iste ne možemo samostalno obrazlagati ni braniti ovim putem apeliramo na gradsku upravu da razmisli o našim prijedlozima i izmjeni odluke u kontekstu sljedećih navoda:

Poslovni prostori se zakupljuju, a ne iznajmljuju i stoga se za njihovo korištenje plaća zakupnina, a ne najam pa je radi ozbiljnosti institucije koja predlaže akt potrebno na svim mjestima u Odluci o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova (najma) poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području grada Dubrovnika ispraviti ovaj pogrešan navod. 

U Odluci o dodjeli subvencija za pokriće dijela troškova (najma) poslovnog prostora za gospodarske subjekte na području grada Dubrovnika postoji cijeli niz kontradiktornosti i diskriminatornih odredbi u odnosu na dva zaključka o oslobađanju zakupaca prostora u vlasništvu grada Dubrovnika dijela troškova zakupa poslovnih prostora i  javnih površina:ć
U članku 2. stoji kako subvenciju mogu koristiti samo gospodarski subjekti koji obavljaju registriranu gospodarsku djelatnost i imaju sjedište na području grada Dubrovnika. Opravdano se postavlja pitanje zašto se uskraćuje pravo na subvenciju gospodarskim subjektima čije sjedište nije na području grada Dubrovnika kada znamo da isti plaćaju lokalne poreze prema mjestu obavljanja djelatnosti kao primjerice porez na potrošnju te da zakupninu plaćaju zakupodavcima koji su građani grada Dubrovnika? 


Istom odlukom, na način kako je formuliranja u potpunosti se uskraćuje pravo na subvenciju svim onim zakupcima poslovnih prostora u privatnom vlasništvu koji koriste javne površine grada Dubrovnika pa je ovu odredbu potrebno brisati kako bi zakupci prostora u privatnom vlasništvu koji koriste javne površine uopće mogli ostvariti pravo na subvenciju za pokriće dijela troškova zakupa poslovnog prostora (članak 2.stavak 2.). 


Istovremeno, zaključcima o umanjenju svih ugovorenih iznosa zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu ili suvlasništvu Grada Dubrovnika te umanjenju svih iznosa zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika sve zakupce bez iznimke i bez obzira na sjedište tvrtke se oslobađa plaćanja dijela troškova zakupnine poslovnog prostora i javne površine. Svi poduzetnici trebaju imati jednak tretman pa tako i oni koji se nalaze u skupim i atraktivnim gradskim prostorima kao i oni koji posluju u prostorima u privatnom vlasništvu i stoga je potrebno ispraviti ove diskriminatorne odredbe. Dovoljno je nepravedno da će netko biti oslobođen plaćanja više stotina tisuća kuna zakupnine u odnosu na onoga tko može dobiti tri puta po dvije i po tisuće kuna ukoliko ispuni puno strože, potpuno nelogične i neopravdane uvjete. 

Mjere se donose radi očuvanja radnih mjesta pa je iznimno važno da ste prihvatili našu sugestiju i svoj inicijalni prijedlog izmijenili na način da ste pravo na korištenje gradskih mjera uvjetovali korištenjem mjera Vlade RH za očuvanje radnih mjesta poglavito ukoliko se u ovom tjednu retroaktivno omogući potpora za zapošljavanje i svih onih kojima su zbog kašnjenja u donošenju mjera poslodavci urućili otkaze. 

Na poslijetku postoje i oni na koje se ne odnosi odluka nacionalnog stožera o zabrani obavljanja djelatnosti pa iste nije opravdano oslobađati troškova zakupnine, barem ne u istoj mjeri kao one kojima je uskraćeno pravo na rad. Kako postoje i takvi zakupci gradskih prostora uštede s tih osnova mogu se puno svrsishodnije raspodijeliti u okviru predloženih mjera za socijalno ugrožene skupine građana i gospodarske subjekte.”

Gradski vijećnik

Maro Kristić

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Preminuo je ugledni sveučilišni profesor Josip Kregar

Nekadašnji saborski zastupnik i sveučilišni profesor, Josip Kregar preminuo je jutros u svom domu u Zagrebu u dobi od 67 godina.

Don Marinko Šljivić, omiljeni svećenik “za mlade”: deset godina je Bog pleo tanke niti u mome životu

Don Marinka Šljivića, župnika u Župi Svete Obitelji u Mokošici koja broji skoro sedam tisuća vjernika, mladi od milja vole zvati „Šljiva”,...

ALARM CIJELU NOĆ ZAVIJAO U GRADU: je li to moguće da 9 sati nitko nije došao?

Povijesna jezgra skoro devet sati bila je pod stravičnim zvukom alarma, sirenom koja se čula iz Ulice od Puča. Iza stanovnika, ali...

CUKAR ZA KRAJ IGARA: “Grižula” premijerno u parku Gradac 20. kolovoza

Posljednji dramski naslov na 71. Dubrovačkim ljetnim igrama, Držićeva komedija „Grižula“ u režiji Saše Božića i Petre Hrašćanec te izvedbi Festivalskog dramskog...

Dubrovnktv.net

Dubrovački turizam 4: Špica sezone kakva god, ipak se događa

Svi će se složiti da od ovogodišnje turističke sezone ne treba previše očekivati. Nakon propuštene predsezone, i poprilično lošeg srpnja, u cijeloj...

PRIDRUŽITE SE U HLADU IGORU & DADU: Lovre Peović

U starom Atlasovom škveru u Staroj Mokošici stvara se lijepa priča o jedrenju. Lovre Peović i njegovi prijatelji iz Udruge Hydro dobili...

Slavonskobrodski biciklisti: “S ponosom prođemo kroz cijelu Hrvatsku i dolazimo u naš najljepši Grad”

Udruga slavonskobrodski biciklist i ove je godine, 11. put po redu, povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja...

SUSRETI UTORKOM: : “Oluja” je svim braniteljima dala krila pobjednika

Je li odlazak ministra Medveda u Grubore umanjuje žrtvu hrvatskih branitelja? Je li sazrelo vrijeme da predstavnik SDSS-a pođe u Knin...

Najnoviji komentari

Komentar tjedna by Lidija Crnčević

Put oko Svijeta

Slatki život Alise Nenadić