9.8 C
Dubrovnik
Srijeda, 6 prosinca, 2023
NaslovnicaPolitikaKristić Gradskoj upravi: okončajte proceduru i raspišite javni poziv

Kristić Gradskoj upravi: okončajte proceduru i raspišite javni poziv

Gradski vijećnik Maro Kristić je poslao priopćenje s prijedlogom za Gradsku upravu oko poljoprivrednog zemljišta. Evo ga:

Prije više od pola godine na Gradskom vijeću grada Dubrovnika usvojili smo program gospodarenja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske na području Grada Dubrovnika. Donošenje Programa je zakonska obaveza, a njime je između ostalog utvrđeno da je na administrativnom području Grada Dubrovnika otprilike 25 hektara neobrađenog poljoprivrednog zemljišta, koje je mapirano, identificirano i  uglavnom se nalazi na plodnim prigradskim područjima Rijeke dubrovačke, Elafita i Gornjih sela. Ne postoji javno dostupan podatak koliko je takvog zemljišta u vlasništvu Grada Dubrovnika, ali je sigurno riječ o barem još tolikoj površini.

Naravno, nije riječ o nekim ogromnim prostranstvima, ali sigurno postoje zainteresirani sugrađani koji bi osnovali obiteljska poljoprivredna gospodarstva i uzeli u zakup takva zemljišta, obrađivali ih i proizvodili ekološku hranu za sebe i plasman na tržište. Vrijeme zabrane obavljanja mnogih djelatnosti i početak gospodarske krize uzrokovane širenjem zaraze corona virusom potaknulo je brojne od njih da se okrenu poljoprivredi pa makar i za potrebe svog domaćinstva.

Sigurno među njima postoje i oni koji bi se pokušali baviti proizvodnjom poljoprivrednih kultura i njihovim plasmanom na tržište. Kako Program ne bi ostao sam sebi svrha i po tko zna koji put bačen novac u administrativne svrhe bio bi hvale vrijedan potez gradske uprave kada bi po uzoru na neke hrvatske gradove okončala potrebne procedure te raspisala javni poziv za davanje u zakup takvih neobrađenih poljoprivrednih zemljišta sugrađanima uz minimalan iznos zakupnine, jer bi time potaknuli poljoprivrednu proizvodnju domaćih proizvoda, možda spasili egzistenciju poneke obitelji ali i sačuvali ta zemljišta od prenamjene u potencijalne građevinske zone – stoji u priopćenju gradskog vijećnika Mara Kristića.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.

Danas objavljeno

Dubrovnktv.net

Najnoviji komentari

KOMENTAR TJEDNA